Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. listopada 2019.
Neke vozili u prtljažniku

Bane i Stefan u golf ugurali sedam Afganistanaca pa krenuli u šverc. Plan im propao kod Breze

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2018. u 9:35 2018-12-29T09:35:00+01:00

Bane Vićanović i Stefan Vasić, obojica iz Bijeljine, završili su u zatvoru pod sumnjom da su za naknadu od 1.500 eura imali namjeru do Slovenije prevesti sedmoricu ilegalnih migranata u automobilu registriranom za pet osoba

RIJEKA U automobil golf, registriran za prijevoz pet osoba, ukrcali su sedmoricu ilegalnih migranata, Afganistanaca, od kojih neke i u prtljažnik, te ih vozili prema hrvatsko-slovenskoj granici, kako bi omogućili nelegalni prijelaz u Sloveniju.

Inkriminacija je to pod kojom su jučer u riječki zatvor smješteni državljani BiH Bane Vićanović i Stefan Vasić, dvojica 22-godišnjih medicinskih tehničara iz Bijeljine (BiH).

Tandem iz Bijeljine – grada iz sjeveroistočnog dijela BiH, blizu granice sa Srbijom – tereti se da je u četvrtak na području Plitvičkih jezera preuzeo grupu migranata, koji su prije toga ilegalno ušli u Hrvatsku. Dogovoreno je da dvojica za naknadu od 1.500 eura prevezu migrante dalje kroz Hrvatsku, a na kraju su mimo graničnog prijelaza trebali preći u Sloveniju.

Baneta Vićanovića se sumnjiči da je u Sertić Poljani, mjestu blizu Plitvičkih jezera, u golf BiH registracije ukrcao sedam državljana Afganistana, od kojih su neki bili prisiljeni smjestiti se u prtljažnik. Cilj putovanja bila je Jelovica, mjesto u blizini hrvatsko-slovenske granice.

Ispred golfa je kao prethodnica Stefan Vasić vozio peugeot 307 bosanskih registarskih oznaka, koji je trebao osigurati da je ruta putovanja sigurna i javiti mobitelom ako se uoči policijska patrola.

No, dvojici iz Bijeljine i Afanistancima plan je iznenada propao u trenucima kada su se nalazili na potezu između mjesta Breza i Ružići, blizu hrvatsko-slovenske granice. Naime, oko devet sati ujutro zamijetili su ih službenici granične policije te su svi privedeni.

Nakon okončanog policijskog kriminalističkog istraživanja, dvojica osumnjičenih privedena su na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Obojica su priznala da su upletena u krijumčarenje migranta.

Nakon toga su jučer poslijepodne predvedena pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja im je odredila istražni zatvor, zbog opasnosti od bijega. Prihvaćen je prijedlog tužiteljstva koje je naglašavalo da obojica žive u BiH te ih za Hrvatsku ne vežu ni obiteljske ni poslovne veze pa bi mogli napustiti Hrvatsku, pusti li ih se sada na slobodu.

Određena je i visina jamstva od 40 tisuća kuna svakome, čijim plaćanjem mogu biti pušteni da se u daljnjem postupku brane sa slobode.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.