Problemi zbog oružja

Američka policija ustrijelila crnoputog mladića koji je – spavao u autu

P. N.

Photo/pixabay

Photo/pixabay

Šestorica policijskih službenika pucala su u dvadesetogodišnjeg Willija McCoyja, dok je mladić spavao u autu.



Nova brza reakcija policije ponovno je otvorila rak ranu američkog društva – rasističko profiliranje od strane policije. Incident se dogodio u subotu navečer, kada je policija izašla na teren zbog poziva upućenog preko Centrale za hitne slučajeve. Poziv na „911“ uputio je oko 22:30 zaposlenik Taco Bella rekavši da se „ispred fast fooda u autu nalazi muškarac, naslonjen na volan“.


Važno je napomenuti da policija nije službeno izjavila ime žrtve, već je pokojnika identificirala njegova obitelj, javlja Guardian.


Prema izjavama policije, McCoy nije odgovarao policiji i u krilu je imao pušku. Policija dodaje i da su vrata od auta bila zaključana, dok je vozilo bilo upaljeno. Dok je policija zvala pojačanje, McCoy se „naglo“ trznuo.




Policijska izjava sadrži i objašnjenje da je McCoyju bilo naređeno da „ruke drži na vidljivom mjestu, ali je on ubrzo pomaknuo ruke prema vatrenom oružju“. Zatim su šestorica policajaca istovremeno otvorila paljbu u trajanju četiri sekunde. McCoy je preminuo na licu mjesta, a službenici tvrde da su nastavili davati zapovijedi prije nego su ga maknuli iz vozila i pozvali hitnu pomoć.


Obitelj pokojnika, inače repera poznatog pod imenom Willie Bo, kaže da nemaju povjerenja u policiju.


„Nije bilo niti pokušaja da se situacija riješi mirno“ izjavio je njegov stariji brat, Marc McCoy za Guardian. „Posao policije je da uhiti ljude koji krše zakon – a ne uzimanje zakona u vlastite ruke. Niste i sudac i porota i izvršitelj. Nikada nećemo prijeći preko ovoga.“ Marc dodaje i da misli da je policija prepala Willieja, probudivši ga. Dodaje da su mu službenici trebali putem razglasa priopćiti da izađe iz vozila, umjesto da mu prilaze i automatski počnu pucati čim se Willie probudio.


„Policajci su trenirani da prvo pucaju. Ne poštuju crnce. Čak i kada im životi nisu u opasnosti, nastavljaju s iskazivanjem fizičkog nasilja. To je prihvaćeno samo u Americi“, kaže Marc za Guardian.


Smrt McCoyja jedna je u nizu skandaloznih, za koje se tvrdi da policija navodno provodi brutalnost protiv „crnog stanovništva“ u Valleju. 2017. je procurila snimka policajca s tog područja koji guši muškarca koji je na podu i udara ga u lice. Drugo je nasilno uhićenje javnost vidjela prošle godine, zbog videa koji pokazuje policajca koji udara mladića svjetiljkom dok je on na podu. Prošli je mjesec jedan veteran optužio policajaca koji ga je napao dok je on snimao uhićenje svog rođaka, doznajemo iz Guardiana.


„Nitko ne vjeruje policiji u Valleju. Mi smo mete… policija provodi kampanju protiv mladih crnaca koji odgovaraju određenom profilu. Baš poput Willieja. Predstavljao je hip – hop glazbu. Oni su profilirani“, navodi David Harrison, rođak preminulog repera za Guardian.


Willijeva obitelj kaže da bi policajci uključeni u slučaj trebali kazneno odgovarati. „Ne možemo shvatiti zašto su ga morali upucati. Ovo nema smisla, pucati u čovjeka dok on spava u svom autu. Želimo biti sigurni da se ovo više nikad neće dogoditi nekome drugome“, kaže Harrison za Guardian.


U Oaklandu je policija 2015. godine, ubila muškarca koji je spavao u autu. Službena izjava kaže da se muškarac naglo probudio i posegnuo za oružjem sa suvozačevog sjedala. Obitelj žrtve je primila nagodbu u iznosu od 1,2 milijuna dolara.