Konačno!

Mini liga za prvaka Superlige odbojkašica: Riječki preokret za pad prvakinja

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Utakmica 8. kola Mini lige za prvaka Superlige odbojkašica: Rijeka CO – Marina Kaštela 3:2 (25:11, 25:27, 19:25, 25:20, 15:13). Dvorana mladosti. Gledatelja 80. Suci: Poropat (Rovinj) i Andrijanić (Vrsar).


RIJEKA CO: Cvitković,  A. Popić 13, Bačvarova, Barać 2, Fabulić (L), Tomić 25, Vrban, Milosavljević, Boban 12, T. Popić 1, Francetić, Šćulac  18, Mioč 13, Cvijić (L).


MARINA KAŠTELA: Subašić 5, Božićević (L), Dežulović 12, Barić 4, Uljević 10, Ergović, Zdilar, Vukić 20, Jureta 8, Čopić.




Konačno! Riječanke su iz trećega pokušaja ove sezone ostvarile uvijek posebno dragocjenu i slatku pobjedu protiv – aktualnih državnih prvakinja. U petom setu kod rezultata 13:13 prvo je prošla najučinkovitija domaća igračica Natalija Tomić i uz pomoć bloka donijela svojoj ekipi prvu meč loptu. Iskoristila ju je Ana Mioč, u ključnim trenucima možda i najprisebnija igračica u sastavu trenera Krešimira Jurića, koji je, dok su se njegove odbojkašice silno radovale na parketu kleknuo, skinuo naočale i obrisao znoj s čela. Upravo ta završna slika najbolje ilustrira ono što se događalo na trsatskom parketu. Riječanke su na kraju zasluženo slavile, ali u gotovo dvosatnoj drami (114 minuta) dobrano istestirale živce svojih najvjernijih navijača – i trenera. Uostalom, ovo je bio četvrti susret kojega su dobile u pet setova ove sezone, ali tek iz 11. pokušaja!


Ništa baš na početku susreta nije slutilo na tako neizvjesnu završnicu. Riječanke su prvi i polovicu drugoga seta odigrale u jednom dahu i u svim, ali baš u svim elementima igre, od servisa, preko obrane i bloka pa do napada, nadigrale bespomoćne gošće. Kaštelanke su bile pometene s parketa, ali onda je uslijedila teško objašnjiva metamorfoza u igri domaćih koje su počele griješiti u serijama (posebno na servisu). Naravno da je to nedvojbeno kvalitetna gostujuća ekipa objeručke prihvatila i počela se vraćati u život. Možda je to najbolje pokazala završnica drugoga seta. Riječanke su spasile su čak četiri set lopte da bi u ključnim trenucima poslale servis i jedan smeč u – mrežu. U trećem setu se kod gošći razigrala kapetanica Elena Vukić. Domaće su uspjele držati priključak do 17:17, ali onda opet u ključnim trenucima zaredale neforsiranim pogreškama. Ni četvrti set nije slutio dobro za domaće, koje su gubile 6:12. No, onda se ponovo na parketu pojavila ona »Rijeka«  s početka utakmice. Uslijedilo je nekoliko kvalitetnih blokova (Boban, Tomić), dobrih servisa (Astrid Popić i Francetić), nešto kvalitetniji prijem, buđenje ubojite Natalije Tomić  (sedam poena u četvrtom setu), dobrodošao doprinos iskusne  Ivane Šćulac i počela se topiti gostujuća prednost. Riječanke su stigle na 18:18, a onda iskoristile prvu od četiri set lopte (Dežulovićka je poslala loptu u aut). Peti set igrao se poen za poen, nakon deset izjednačenja presudila je veća želja Riječanki, fanatična borbenost, nesporni talent Natalije Tomić i mirnoća Ane Mioč.