Malo je nedostajalo

DRAMA U PET SETOVA Fanatične riječke odbojkašice ostale nadomak senzacije u rovinjskom finalu Kupa

Kristian Sirotich

Odbojkašice Rijeke posustale su tek u dramatičnom petom setu

Odbojkašice Rijeke posustale su tek u dramatičnom petom setu

Djevojke trenera Lea Barića iskazale su silan motiv, uložile nevjerojatan trud, demonstrirale srčanost i borbenost na kojoj bi im mogle pozavidjeti i najborbenije ekipe i došle nadomak senzacionalnog rezultata. Na žalost, ne i do trofeja na kojega u riječkom klubu čekaju još od onih najtrofejnih godina, posljednji kup (ujedno i prvenstvo) osvojen je 2013. godine.



ROVINJ Odbojkašice zagrebačke Mladosti pobjednice su kup natjecanja što od ove godine nosi ime Snježane Ušić, prerano preminule jedne od najboljih hrvatskih odbojkašica svih vremena. U rovinjskoj dvorani Gimnasium nakon dvosatne drame suze su potekle niz obraze Riječanki, »mladostašice« su zasluženo osvojile duplu krunu u utakmici u kojoj nezaslužena ne bi bila niti pobjeda Riječanki. Djevojke trenera Lea Barića iskazale su silan motiv, uložile nevjerojatan trud, demonstrirale srčanost i borbenost na kojoj bi im mogle pozavidjeti i najborbenije ekipe i došle nadomak senzacionalnog rezultata. Na žalost, ne i do trofeja na kojega u riječkom klubu čekaju još od onih najtrofejnih godina, posljednji kup (ujedno i prvenstvo) osvojen je 2013. godine.


Sreća


– Je li na kraju presudila pojedinačna kvaliteta? Moguće, ali definitivno je tu bilo i puno sreće jer Riječanke su odigrale sjajnu utakmicu, bacale su se na svaku loptu, silno su nas namučile. Čestitam svojim djevojkama na pobjedi, ali i Riječankama na ovoj utakmici, nitko nas nije ovako namučio čitavu sezonu – kazao je Saša Ivanišević, trener pobjednica Kupa, nakon što je Katarina Pavičić iskoristila drugu meč loptu, a njezine suigračice potrčale jedna drugoj u zagrljaj. I Ivanišević je tada mogao odahnuti, činilo se da će »mladostašice« lagano u petom setu napraviti ono što se od njih očekivalo, povele su 10:5, a onda su Riječanke sjajnim preokretom utakmicu uvele na vrhunac neizvjenosti. Serija servisa Sare Barać, sjajne reakcije Ivane Šćulac i Ane Mioč donijele su poravnanje rezultata (10:10). No, to je nažalost, bilo to. Zagrepčanke su došle do tri meč lopte, a nakon što je prvu spasila Natalia Tomić, i do pobjede.



Finale Kupa za odbojkašice: Rijeka – Mladost 2:3 (25:19, 20:25, 22:25, 25:19, 12:15). Dvorana Gimnasium. Gledatelja: 700. Suci: Toni Ivković (Split), Ksenija Jurković (Sisak). Delegat: Zdravko Hranić (Zagreb).




RIJEKA: Cvitković 1, A. Popić 11, Volarić (L), Barać 4, Tomić 15, Vrban, Boban 10, T. Popić, Francetić, Šćulac 14, Mioč 16, Koraca, Žarković (L), Cvijić 1.


MLADOST: Matić (L), Pavičić 11, Katić Bartulović, Butigan 19, Rajković (L), Štimac, Grbavica 2, Volmut 2, Pažin, Freund, Lukić 2, Šunjić 15, Vrbanc 13, Jurišić 5.


Napad poeni: Rijeka 56, Mladost 48. Blok poeni: Rijeka 3, Mladost 15. Servis poeni: Rijeka 13, Mladost 5. Servis greške: Rijeka 10, Mladost 14. Neforsirane greške: Rijeka 23, Mladost 17.



– Žao mi je što nismo prije ove odigrali još jednu utakmicu, ali što je, tu je. Pokazali smo da smo po svemu zaslužili biti u finalu, pritisnuli smo Mladost kao nitko ove sezone i došli na samo korak od pobjede. Naravno da sam zadovoljan, čestitam djevojkama na prikazanom, dokazale su da se vrijedi boriti da ostanu na okupu – poručio je trener Riječanki Leo Barić u kojemu su se, baš kao i kod njegovih djevojaka, pomalo lomile emocije. Nitko ne može biti zadovoljan porazom, ali nakon što protiv tako kvalitetnog suparnika odigraš tako kvalitetnu utakmicu, definitivno nemaš razloga za nezadovoljstvo.


Servis


Riječanke su sjajno otvorile prvi set, predvođene razigranom Anom Mioč u prvom dijelu dionice držale su sve konce u svojim rukama. Nakon nekoliko neuspješnih napada i prijema gošće su se odvojile (16:12), ali nakon što je Mioč pronašla najslabiju kariku u primačkom lancu »mladostašica« (Antonia Volmut) prvi set je ekspresno riješen u riječku korist. U drugom setu Zagrepčanke su iskoristile previše riječkih pogrešaka, u trećem pak setu Riječanke nisu uspjele kazniti mnogobrojne pogreške pobjednica Kupa. No, zato su u četvrtom setu odigrale vjerojatno najbolju dionicu ove sezone, na oduševljenje gotovo do posljednjeg mjesta ispunjene dvorane u Rovinju.


»Mladostašica« Jelena Šunjić proglašena je najboljom igračicom finala, odlična je u redovima Zagrepčanki bila i Barbara Butigan (19 poena, deset blokova). Zagrepčanke su dominirale u bloku, Riječanke pak na servisu. Kod Riječanki je teško bilo koga izdvojiti, bile su sjajne i sve djevojke koje su dobile priliku zaigrati pružile su svoj maksimum. Ana Mioč definitivno je odigrala jednu od svojih najboljih partija ikada, ali nipošto ne može zasjeniti učinak Astrid Popić, Sare Barać, Lee Boban, Natalije Tomić, Ivane Šćulac ili Anje Žarković. Bravo, cure, zaslužile ste svaku pohvalu!