Promjena na pomolu

Vučkov spreman preuzeti Komisiju za suce, ali pod uvjetom da sam bira suradnike

Marko Cvijanović

Domagoj Vučkov  / arhiva NL

Domagoj Vučkov / arhiva NL

Šuker je puno prije Miškovićevih »uvjeta« za ostanak u vrhušci HNS-a pokrenuo inicijativu o novim odnosima unutar sudačke organizacije, Vučkov je član Komisije za suce postao još početkom studenoga kao prvi preduvjet mogućih promjena.



Domagoj Vučkov (ne)će biti novi šef hrvatskih sudaca. Predsjednik Općinskog suda u Rijeci i dugogodišnji internacionalni sudac na FIFA-inoj listi, koji je još prije mjesec dana postao član Komisije za suce Hrvatskoga nogometnoga saveza, kotira kao najizgledniji nasljednik Dušana Kukića, ali još je daleko od eventualne inauguracije. Evo i zašto:


– Neozbiljno bi od mene u ovom trenutku bilo hvatati se nove dužnosti, u prvom redu uzimajući u obzir moje profesionalne obaveze kao predsjednika Općinskoga suda u Rijeci. Zahvaljujem se na kuloarskom povjerenju, ali da nešto ima u tome, valjda bih najprije razgovarao s predsjednikom HNS-a, Davorom Šukerom. Zasad nisam zainteresiran – kaže Vučkov, koji se u kontekstu novih promjena u sudačkoj organizaciji počeo spominjati uslijed svojevrsnog ultimatuma predsjednika riječkoga prvoligaša i dopredsjednika HNS-a, Damira Miškovića, kao posljedice pristranog suđenja Ante Vučemilovića-Šimunovića u korist »Dinama« tijekom subotnjega derbija protiv »Rijeke«.


Priča nije od jučer. Šuker je puno prije Miškovićevih »uvjeta« za ostanak u vrhušci HNS-a pokrenuo inicijativu o novim odnosima unutar sudačke organizacije, Vučkov je član Komisije za suce postao još početkom studenoga kao prvi preduvjet mogućih promjena. Kukić u dvostrukoj ulozi, predsjednika Komisije za suce i povjerenika za delegiranje, u svakom slučaju nije opravdao očekivanja. Vučkov je očito novi izbor kao čovjek bez mrlja i afera u sudačkoj i profesionalnoj karijeri.




Na stranu njegova kurtoazna retorika i pravdanje poslovnim obavezama, funkcija prvoga čovjeka hrvatskih sudaca uvjetuje nešto sasvim drugo. Domagoj Vučkov spreman je odgovoriti novim izazovima u sudačkoj »mirovini« i u dogledno vrijeme zamijeniti Dušana Kukića, ali samo pod jednim uvjetom: da sam izabere svoje suradnike. Vrijeme će pokazati postoji li i kolika će biti cijena zasad još uvijek kuloarskih najava o promjenama na čelu sudačke komisije. I kad je u pitanju Vučkov, i kad je u pitanju nomenklatura HNS-a.


Na znanje svima, saziv aktualne Komisije za suce čine predsjednik i povjerenik za određivanje Dušan Kukić, dopredsjednik i povjerenik za određivanje kontrolora Ante Kulušić, tajnik Ivan Košutić, odnosno članovi Božo Mamić, Dragutin Vuk, Miroslav Vitković, Darko Cvitković, Predrag Borovec, Ivan Peraić i Domagoj Vučkov.