Liga prvaka

Turnir bez favorita: Primorje EB počinje drugu fazu kvalifikacija

Igor Duvnjak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Možda imamo prednost jer smo domaćini, ali sebi smo najveća nepoznanica. Želja nam je biti među dvije najbolje momčadi – kaže trener Igor Pezelj



RIJEKA Vaterpolisti »Primorja EB« su u miru plivališta na Kantridi dočekali večerašnje prve zaveslaje u drugoj fazi kvalifikacija za Ligu prvaka u kojoj će se na svojem bazenu do nedjelje nadmetati s rumunjskim gostima iz »Digi Oradee« i »Steaue« te sa španjolskim »Sabadellom«. Dva najbolja kluba ulaze u treću, izlučnu nokaut fazu kvalifikacija pobjednik koje ide u Ligu prvaka, a poraženi u Europski kup.


Na otvaranju dugotrajne sezone riječke »kapice« odigrale su utakmicu Regionalne lige sa splitskim »Jadranom«, osvojivši u svom bazenu prve bodove.


Napredak


– Bila je to prva utakmica te smo malo bili u strahu kako ćemo ući u sezonu. Završilo je najbolje što je moglo, našom uvjerljivom pobjedom – kaže Igor Pezelj koji je sa Splićanima doživio »vatreno krštenje«, svoju prvu utakmicu kao kormilar seniorske momčadi »primorjaša«.




– Zadovoljan sam pristupom i željom naših igrača te onime što smo pružili. Mislim da su zadovoljni i naši navijači, ali ne smijemo dopustiti da nas to zavara jer je ovo mlada momčad koja se tek slaže i nema igračkog iskustva. Tek smo počeli igrati zajedno, bit će sigurno puno oscilacija. Dobro je da smo ovako otvorili sezonu, ali ne smijemo si dozvoliti da nas prva pobjeda uspava, da živimo na lovorikama.


Uočeni propusti u igri upućuju na bolje dane drastično pomlađene riječke momčadi, optimisti bi rekli da je bazen pun prostora za njezin napredak.


– Ima tu jako puno mjesta za napredak. Općenito sam zadovoljan igrom u obrani, ona je dosta dobro posložena. U napadu imamo još problema koje rješavamo u hodu. Mislim da će biti dobro s obzirom na zalaganje na treningu i želju koju vidim kod igrača. Ništa im nije teško, u posljednja dva-tri tjedna radimo zbilja intenzivno. Nitko se ne žali, svi žele još, trude se. Svaka čast momcima.


Pezeljeva momčad svoju europsku sezonu otvara večeras s »Digi Oradeom« u 18.30 sati, nakon njih će u bazen »Steaua« i »Sabadell«, u nedjelju će riječki momci, nasljednici dvostrukih viceprvaka Europe, znati jesu li među dva najbolja kluba koja će igrati u trećoj, odlučujućoj fazi kvalifikacija za Ligu prvaka.


Španjolska igra


– Ovo je jako izjednačen turnir na kojem nema favorita. Možda mi imamo laganu prednost jer smo domaćini, ali s druge strane, još smo sami sebi najveća nepoznanica. Naš večerašnji suparnik »Oradea« je klub s najbogatijom tradicijom u Rumunjskoj. Prošle sezone su pak nakon niza godina izgubili naslov prvaka i to od »Steaue«, koja je također na ovom turniru. Znači igramo s dvije najjače momčadi u kojima je skoro pa kompletna rumunjska reprezentacija.


Uz to ima i dosta stranaca, u »Digi Oradei« je i naš poznati bivši reprezentativac, centar, iskusni Boris Pavlović. Imaju i srpskog reprezentativnog vratara Pjetlovića. Klub im je uz to financijski prilično moćan, sigurno ima ambicija igrati u Ligi prvaka. U »Steaui« je pak naš Riječanin, bivši »primorjaš«, ljevoruki Ivan Krizman.


Riječani završavaju europski vikend nedjeljnom matinejom sa »Sabadellom«.– Riječ je o neugodnom suparniku. Prošle nedjelje su poraženi u domaćem »Superkupu«, ali su prošle sezone osvojili španjolski Kup pored »Barcelonette«, koja je kod njih tradicionalno dominantna momčad. »Sabadell« nema stranaca, igra klasični španjolski vaterpolo s puno kretanja. Brzi su i plivački dosta moćni, igraju vaterpolo koji nam baš i ne leži previše. Trener je oprezan u najavama, nadajući se, naravno, najboljem.– Želja nam je biti među dvije najbolje momčadi na turniru, izboriti plasman u nekom europskom natjecanju, to nam je cilj.

Utakmice na Kantridi sudit će Vasilij Tkačenko (Rusija), Georgios Stavridis (Grčka), Željko Ragač (Srbija), Stanko Ivanovski (Crna Gora), delegat LEN-a je Gadi Schwartz (Izrael).