SP u veslanju na Bledu

Hrvatski četverac na pariće brončani i izborili OI u Londonu

P. N.



 Branitelji naslova prvaka s prošlog SP-a u Aucklandu na cilj su došli u vremenu od 5:42.82 minuta, no to je bilo dovoljno tek za broncu. Naš četverac je imao spori start, i na 500 i na 1000 metara staze su bili tek peti sa zaostatkom od po dvije i pol sekunde za tada vodećim Nijemcima. Nakon 1000 metara hrvatska posada ipak diže ritam i prelazi na treću poziciju, koju zadržavaju do kraja jer ih četvertoplasirani Poljaci nisu mogli stići, a vodeći Australci i Nijemci su daleko odmakli. 


Borba za zlato je bila uzbudljiva, Australci su slavili sa 5:39.31 minutom, u samom finišu utrke za 25 stotinki sekunde pretekli su Nijemce (5:39.56). Njemačka posada je posve popustila u zadnjim metrima, u cilj su ušli malo postrance i tako izgubili zlato. Peto mjesto su osvojili Rusi, koji su vodili nakon prvih 500 metara, dok su šesti bili Talijani. 


Bronca četverca na pariće je prva hrvatska medalja na prvenstvu na Bledu, a naša najbolja veslačka posada je osigurala i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, koji je ipak glavni cilj veslača trenera Nikole Bralića. Mario Vekić je zauzeo četvrto mjesto u C finalu utrke samaca, što mu je u ukupno donijelo 16. poziciju, čime nije ispunio normu za London. Hrvatski četverac bez kormilara u sastavu Josip Stojčević, Marin Bogdan, Nikša Skelin i Siniša Skelin također nije ispunio olimpijsku normu, oni su u C finalu bili posljednji, šesti i tako natjecanje završili na 18. mjestu.