Uspjeh karijere

Petra Martić protiv Serene Williams u osmini finala US Opena

Zlatko Horvat

Foto Reuters

Foto Reuters

U prvom nastupu u trećem kolu US Opena tenisačica iz Duća pobijedila je Latvijku Anastasiju Sevastovu, 11. igračicu svijeta, sa 6:4, 6:3. Donna Vekić i Marin Čilić u trećem kolu



RIJEKA – Petra Martić izborila je osminu finala US Opena i dvoboj sa Serenom Williams, vlasnicom 23 Grand Slam trofeja, šesterostrukom pobjednicom njujorškog Grand Slam turnira. U prvom nastupu u trećem kolu US Opena tenisačica iz Duća pobijedila je prošlogodišnju polufinalistkinju Latvijku Anastasiju Sevastovu, 11. igračicu svijeta, sa 6:4, 6:3 poslije jednog sata i 26 minuta igre. »Yes«, stisnuta šaka i širok osmijeh, tako je Petra proslavila vrijednu pobjedu.


Sevastova je povela 2:0, ali do kraja meča bolja je bila Petra, koja je sa dva »breaka« načinila preokret i dobila prvi set. U drugom je dodala još dva oduzeta servisa za sedmi plasman u osminu finala na Grand Slam turnirima. Jednom je izborila četvrtfinale, u Roland Garrosu ove godine.


U subotu će se Petri pokušati priključiti Donna Vekić, koju čeka ogled s Kazahstankom Julijom Putincevom. Osječanka je dobila sva tri dosadašnja međusobna dvoboja i četvrtom pobjedom ostvarila bi najbolji plasman na US Openu u karijeri.




U drugom kolu Donna Vekić je nadjačala Kaiju Kanepi sa 7:5, 6:3 za 94 minute igre. No, morala se dobro namučiti protiv dvostruke četvrtfinalistice US Opena, 34-godišnje Estonke. Povela je Kanepi 3:1, Donna je uzvratila, povela 4:3 uz servis, ali prednost nije dugo trajala. Ispustila je Donna set loptu u desetom gemu, ali prvu dionicu zaključila je dva gema kasnije. Ključ drugog seta bio je šesti gem, Osječanka je spasila tri »break« lopte, povela 4:2 i odjurila do pobjede.


Halep ispala


Turnir je završila pobjednica Wimbledona Rumunjka Simona Halep, četvrta nositeljica propustila je meč loptu u šokantnom porazu od Amerikanke Taylor Townsend, 116. igračice svijeta koja je glavni turnir izborila kroz kvalifikacije.


Marin Čilić, 22. nositelj Grand Slam turnira koji je osvojio prije pet godina, namučio se sa 28-godišnjim Nijemcem Cedrik-Marcelom Stebeom, 256. tenisačem svijeta karijeru kojega su obilježili problemi s ozljedama i operativni zahvati. Čilić je slavio sa 4:6, 6:3, 7:5, 6:3 i danas ga, u trećem meču na Grandstandu (prvi u 17 sati) čeka američki div John Isner.


– Naši su dvoboji uvijek neizvjesni, odlučuju detalji. Obojica dobro serviramo, tako da će biti vrlo važno dobro reternirati. Veselim se još jednoj velikoj borbi – rekao je Marin Čilić, koji vodi 8-3 u međusobnim susretima.



Stebe i Čilić kasno su počeli dvoboj, malo prije 22 sata po lokalnom vremenu. Čiliću je trebalo vremena da bi pronašao pravi ritam na stadionu »Arthur Ashe«, gdje je meč odigran budući da Rafael Nadal nije morao odigrati ni poena, Australac Thanasi Kokkinakis obnovio je ozljedu trbušnog zida i predao susret bez borbe.


Loš start


U prvom je setu Čilić ubacio samo 36 posto prvog servisa i napravio šest dvostrukih pogrešaka. Epilog su bila dva izgubljena servisa i – izgubljen set. Čilić je na otvaranju drugog seta spasio jednu »break« loptu, da bi u šestom slomio servis Stebea, ključan za dobitak drugog seta, u kojem je puno bolje servirao.


Ključan je bio treći set, Stebe je poveo sa 4:1, ali Čilić je u sedmom gemu vratio zaostatak, da bi četiri gema kasnije iznova oduzeo servis Nijemcu. Još jedan »break« u četvrtom gemu bio je dovoljan za potvrdu pobjede, koja je stigla posllije dva sata i 58 minuta igre, 50 minuta iza ponoći.


– Nisam dobro servirao, ali sam to nadoknadio boljom igrom u izmjenama. Ključno je bilo kad sam vratio »break« u kasnoj fazi trećeg seta. Tada sam osjetio da je on počeo malo padati i to sam uspio iskoristiti – poručio je Marin Čilić.