Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Svečanost

foto Noć hrvatskog tenisa: Odano priznanje i dodijeljene nagrade najvećima od najvećih

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2019. u 23:46 2019-09-13T23:46:47+02:00

Nikoli Piliću uručeno je priznanje za životno djelo, a nagrađeni su i Marin Čilić, Mario Ančić, Ivan Ljubičić, Ivo Karlović, Ivan Dodig, Mate Pavić, Borna Ćorić, Nikola Mektić, Franko Škugor, Viktor Galović, Željko Krajan, Goran Prpić, Mirjana Lučić Baroni i Iva Majoli te posthumno Dragutin Mitić

ZAGREB - Prvo izdanje svečanosti pod nazivom Noć hrvatskog tenisa u Kristalnoj dvorani hotela Westin okupilo je mnoštvo uglednika i pasioniranih ljubitelja bijelog sporta.

Tamo su se pojavile gotovo sve generacije hrvatskih tenisača, počevši od osvajača pojedinačnih naslova na Grand Slam turnirima - Ive Majoli, Gorana Ivaniševića i Marina Čilića. U Westinu su bili i Nikola Pilić, Boro Jovanović, Jelena Kostanić, Saša Hiršzon, Ana Konjuh, Mate Pavić, Franko Škugor, Nikola Mektić i Ivan Dodig, kao i brojni uglednici iz svijeta sporta.

- Drago nam je da prvi put održavamo Noć hrvatskog tenisa i priliku da obilježimo sve velike rezultate koje imamo u svojoj povijesti. Naši tenisači osvajali su Grand Slam turnire i olimpijske medalje, a to je velika stvar.

Vjerujem da ne trebamo posebno podsjećati na 2005. i 2018. godinu u kojima je Hrvatska osvajala Davis Cup. Naša je želja da Noć hrvatskog tenisa postane tradicionalna i održava se svake godine u rujnu – rekla je Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza.

Zbog ranije dogovorenih obaveza izostali su Ivan Ljubičić, Željko Krajan, Ivo Karlović i Goran Prpić, dok su Borna Ćorić, Petra Martić i Donna Vekić imali nastupe na turnirima zbog kojih nisu mogli doći. No, to nije pokvarilo svečarsku atmosferu.

3866168
Noć hrvatskog tenisa / Foto Darko Jelinek

- Sretan sam što je tenis dočekao svoju večer. Ovdje sam sreo puno ljudi koje godinama nisam vidio i zbog toga mi je izuzetno drago – istaknuo je Nikola Pilić.

Prigodni film

Bila je to jedna od vrlo rijetkih prilika da se na jednom mjestu može vidjeti najveće zvijezde i legende hrvatskog tenisa, i to u iznimno elegantnim izdanjima.

- Ovo je sjajna večer za sve nas. Prekrasno je vidjeti puno generacija vrhunskih hrvatskih tenisača na jednom mjestu. Jako se veselim što smo se svi okupili u ovom svečarskom ozračju – dodala je Iva Majoli.

Kako i dolikuje ovakvoj prigodi, sve je prošlo u iznimno svečanom tonu, a najviše pažnje je privukao prigodni film o svim uspjesima hrvatskog tenisa u povijesti. Povrh toga, Goran Ivanišević je u petak slavio 48. rođendan.

- Hvala svima na čestitkama, ali ja uvijek kažem da ih nakon četrdesete ne treba slaviti – ispalio je Ivanišević u svom stilu.

Suvišno je isticati da je i on bio oduševljen organizacijom ovakve svečanosti za tenis.

- Odlična je stvar što smo napokon dobili ovakvu priredbu jer svi sportovi imaju neku svoju večer ili noć. Mi smo osvojili mnogo turnira, dosta Grand Slamova u singlu i parovima i dva Davis Cupa, a do sada nismo imali baš ništa – istaknuo je Ivanišević.

Humanitarna nota

Tijekom večeri dodijeljene su i prigodne nagrade. Nikoli Piliću je tako uručeno priznanje za životno djelo, nazvano Punčec i Palada, po velikanima hrvatskog tenisa iz prve polovice dvadesetog stoljeća.

Uz njega, zbog svojih su dostignuća nagrađeni: Marin Čilić, Mario Ančić, Ivan Ljubičić, Ivo Karlović, Ivan Dodig, Mate Pavić, Borna Ćorić, Nikola Mektić, Franko Škugor, Viktor Galović, Željko Krajan te Goran Prpić, kao i Mirjana Lučić Baroni i Iva Majoli. Posthumno priznanje dobio je i Dragutin Mitić, koji je 1938. godine bio osvajač Roland Garrosa u konkurenciji mješovitih parova.

- Moram priznati da je jako lijepo slušati o dostignućima starijih generacija koje su svojim vrhunskim rezultatim nama mlađima otvorile put u vrh svjetskog tenisa. Fenomenalno je što imamo svoju svečanost na kojoj se možemo družiti i zajedno se prisjetiti svih tih dostignuća. Ovdje smo svi kao jedna obitelj – zaključio je Marin Čilić.

Svečanost je imala i humanitarnu notu, što znači da će sav prihod od donacija biti proslijeđen za pomoć nadarenim mladim tenisačicama i tenisačima koji nemaju dovoljno sredstava za samostalan sportski razvoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.