Teniski majstor

MARIN ČILIĆ Idući tjedan osvajam svoj privatni Grand Slam. A nakon toga mogu samo još bolje

Zlatko Horvat

Zlatko Horvat i Marin Čilič

Zlatko Horvat i Marin Čilič

Idući tjedan se ženim! A odmah iza toga idem u Istanbul. Kao drugi čovjek, ha, ha... Nakon vjenčanja mogu igrati još malo bolje. Ne samo finala Grand Slamova, nego da osvojim dva, tri – kaže Čilić



MONTE CARLO Marin Čilić današnjim dvobojem dvaju pobjednika Umaga protiv Španjolca Fernanda Verdasca otvara zemljani dio sezone. Barem onaj na suncu budući da su iza njega dva savršena meča na zemlji u varaždinskoj Areni protiv Kazahstana u Davis Cupu. Istina, jučer je sve izgledalo upitno budući da je Čilić ranije zaključio trening s deseterostrukim pobjednikom Monte Carla, Rafaelom Nadalom, zbog problema s koljenom. Ispostavilo se da nije ništa posebno…


U rujnu Hrvatsku čeka domaći dvoboj s SAD-om u polufinalu, ali vremena za izbor podloge nema previše. Goran Ivanišević smatra da treba izbjeći dvoranu i zemlju.


– Mi smo posljednjih dana dosta pričali o tome jer smo se 2009. godine opekli protiv Amerikanaca, a zatim pogotovo protiv Čeha, jer smo igrali dobro pa smo požurili s odlukom da opet igramo na zemlji. U dvorani je vrlo delikantno napraviti zemljani teren. Moram reći da je ovaj varaždinski zemljani teren bio najbolji od svih u Davis Cupu i ja sam se stvarno odlično osjećao.




S druge strane, Borna je imao osjećaj da je brže igrati na ovakvoj zemlji, nego na sporom betonu. Zato više naginjemo ideji da igramo na zemlji – vani. Time bismo njima smanjili kadar s kojim mogu igrati. Amerikanci bi ostali na Isneru i Socku. Oni su i najbolji par, čime bismo ih možda primorali da kombiniraju prvi dan s Isnerom i Querreyjem pa čuvaju Socka za parove i treći dan. Mislim da bi nama više odgovaralo da igramo vani.


Gradovi potencijalni domaćini?


– Vani možemo igrati u Dalmaciji ili u Istri zbog vremena. Postojala je opcija Pule i Arene, gdje bi moglo stati sedam tisuća gledatelja. Nama je najbitnija odluka na čemu igrati, grad je druga stvar.


Crvena zemlja


Počeo je dio sezone na crvenoj zemlji koja vam najmanje odgovara, ali stvari su se lani ipak zakotrljale?


– Pa jesu! Stvarno sam se osjećao najbolje na zemlji u karijeri. Nekako sam uspio pronaći pravi način treninga, pravi način igre. Imao sam odličnih mečeva. I sada se osjećam stvarno odlično i vjerujem da mi ovaj dio može puno dati za ostatak sezone, za travu kao lani, ali i za ostatak sezone, koju nekako dijelim na tri dijela. Prvi je dio do Miamija, drugi do Wimbledona, treći je od američke turneje do kraja sezone.


U ovom razdoblju ima jako puno turnira, drugačije se igra i trenira i zato vjerujem da mogu uz dovoljan broj mečeva dosegnuti pravu formu i napraviti razliku za cijelu sezonu. Na to sam stvarno fokusiran. Sada imam osjećaj da mogu daleko, zbog mjesta nositelja, igre i prijašnjih rezultata. Ne brine me što se igra na zemlji, koja mi najmanje odgovara, ambicija je uvijek otići daleko. I tu mi se otvara šansa, iako treće kolo nosi Raonića.


Među prvih deset uglavnom imate najmanje bodova s Masters 1000 turnira. Stvara li to dodatan pritisak?


– Ne stvara, ali tražim neke nove pristupe turniru. I kada sam osvojio Cincinnati i strašno dobro igrao neke druge velike turnire, od prvog meča sam ušao odlično. Na turnirima gdje bih ispao ranije, osjećao bih se lošije, oscilirao kroz igru i ne bih bio maksimalno unutra od prvog meča.


Bodove ste nadoknadili finalom Wimbledona i Australian Opena u četiri tjedna?


– Tako nekako. Još od početka karijere, kad sam radio s Bobom Brettom, na Grand Slamovima sam bio nekako više motiviran. Uvijek se na njima osjećam fizički jako i to je vjerojatno prevaga protiv nekih igrača. Grand Slamovi su mi uvijek bili gušt, na njima sam brže ulazio u formu.



Novak Đoković prekinuo je niz od tri poraza na impresivan način, prepustivši samo gem Dušanu Lajoviću. Slijedi – Borna Ćorić.


– Poslije dvije godine, konačno mogu igrati bez boli – kaže Đoković, koji je pola sezone pauzirao zbog problema s desnim laktom, na kraju je morao na manju operaciju. Vratio se svojem treneru Marijanu Vajdi.


– Osjećam se motivirano, radit ćemo na tome da tako i ostane.Bit će to teniska poslastica. Novak se vraća, a Borna voli izazove. Spektakl na monegaškoj zemlji…


Prije nekoliko ste mjeseci rekli da osim Ivana Cinkuša tražite još jednog trenera. Nazire li se taj »još netko«?


– Zasad ga još nema. U ovoj mi fazi karijere čak i odgovara ovakva komunikacija s Ivanom. Odlično surađujemo i fenomenalno se slažemo. Pokazao je veliku predanost, profesionalnost i znanje te da je spreman za ovakvu razinu tenisa. Zadovoljan sam s njim i ostatkom ekipe. Taj netko novi mora mi donijeti barem jedan, dva ili pet posto više u igri, nešto što trenutno nemam. To sam tražio i od suradnje s Björkmanom, da popravim igru na mreži i povežem je s osnovnom linijom.


Top 5


Počinje serijal »kako zaustaviti Rafu na zemlji«. Vidite li recept za to?


– Igrači koji su mu zadavali poteškoće su oni koji su se s njim mogli nadigravati snažnim udarcima s osnovne linije. U tom segmentu sad vidim i sebe. Istina je da morate odigrati perfektan meč da biste ga dobili na zemlji, nekad i kroz četiri sata igre. Spreman sam za taj izazov.



Umag Vam se trenutno ne uklapa u kalendar, ali planirate li u suton karijere doći odigrati još koji put, sebi za gušt?


– Ne isključujem to. Svake godine s Lawrenceom Frankopanom pričam o mogućnosti dolaska, no u ovom razdoblju karijere mi se Umag ne uklapa. Odlaziti s trave na zemlju pa opet brzo na beton bilo bi loše za koljena koja su mi ionako bila problematična. Činjenica je da obožavam igrati doma. Zadnjih godina Davis Cup mi je bio čisti užitak, a i najviše titula sam osvojio u Hrvatskoj!



Što biste još željeli od ove sezone?


– Osvojiti Grand Slam. I Davis Cup, zašto ne? Najavljivao sam da bi bilo lijepo završiti u Top 5. Trenutno sam treći, iako će tu biti igrača koji će se podići, recimo Zverev, Dimitrov, Del Potro. Vjerujem da mogu prvi put u karijeri zadržati poziciju pri samom vrhu kroz cijelu sezonu. To bi već bio pothvat.


Kakav vam je raspored do Madrida? Preciznije, što radite idućeg tjedna?


– Idući tjedan se ženim! A odmah iza toga idem u Istanbul. Kao drugi čovjek, ha, ha…


Puno je igrača proigralo nakon vjenčanja, recimo Ljubičić. Vi ste proigrali prije toga?


– Ali, sigurno mogu još malo bolje. Recimo, da ne igram samo finala Grand Slamova, nego da osvojim dva, tri. Ma, lijepe su to stvari, jako sam sretan. Veliki je to korak u bilo čijem životu. Privatni Grand Slam, možete i tako nazvati.



Podržavate promjene u Davis Cupu, no to znači da Vas mladi i tenisači možda više nikad neće gledati u igri na hrvatskom tlu?


– Razmišljao sam o tome i naravno da mi je žao zbog naših navijača. Ali, činjenica je da s ovakvim formatom i skromnim novčanim nagradama tih mladih tenisača možda više neće ni biti. Neće imati prilike ni financija da mogu napredovati, što je žalosno. Igrali smo finale 2016. godine i da smo tada dobili nagradu koja bi trebala biti adekvatna za finale SP-a u tenisu, Savez poput našeg bi od toga živio dvije, tri, možda i pet godina.


A profit je gotovo smiješan. Novca nema, Nacionalni teniski centar je za mlade zatvoren, sve je prepušteno nekim privatnim rukama. Gledajući iz tog aspekta, novi format bi bio idealan. Goleme novčane nagrade razriješile bi i sva pitanja oko toga kome se teško odazvati. Vjerujte, svi bi reprezentativci bili na okupu, tjedan dana bi mogli izdvojiti.



U pitanju je Cavtat?


– Da, Kristina je iz Cavtata, a Konavle i Dubrovnik su sigurno među najljepšim svjetskim lokacijama. Nadamo se da će nam to uljepšati taj dan.


Koliko ste već zajedno?


– Više od osam godina. Il’ me ženi il’ tamburu kupi, to ste htjeli reći, ha, ha…


Bračno putovanje onda slijedi na kraju sezone?


– Bit će sigurno, čim se nađe vremena. Zasad je prioritet tenis. Možda ćemo na Maldivima opet naletjeti na Rogera Federera. Njemu je onaj sparing prošle godine idealno legao, a ni meni nije bilo loše uoči Australije.