Adrijana Prosenjak

Tražila sam da dobijemo upravu i možda sam nekome dosadila…

Zlatko Horvat

Adrijana Prosenjak/Foto Arhiva NL

Adrijana Prosenjak/Foto Arhiva NL

Tužna sam. Žao mi je jer smo se u ovih pet i pol godina naradile, što god tko rekao. Žao mi je igračica koje su ranije ostale bez mogućnosti da na parketu pokušaju izboriti ostanak. Da smo prije dvije godine uspjeli naći osobu koja će urediti klub, imati viziju i svoje ljude, vjerojatno bi tema ovog razgovora bila neka druga - kaže Prosenjak



RIJEKA Adrijana Prosenjak više nije trenerica u ŽRK-u Zamet. Nakon što je ostala bez natjecanja s ekipom budući da su u klubu odlučili odustati od Prve lige, sada je ostala i bez posla, kao i njena pomoćnica Jasenka Pilepić. Objašnjenje? Financije… Zamet više ne može financijski podnijeti taj teret jer je Prosenjak zaposlenica kluba. Rastanak je bio očekivan, ali ono što »bode u oči« je činjenica da se o njezinoj smjeni počelo pričati prije inauguracije nove predsjednice Ive Lesjak! Stvari su se odvijale iza kulisa. Nakon toga je krenula egzekucija, odustajanje od lige i rastanak. Ostaje pitanje kome je i zašto smetala Adrijana Prosenjak? Jer njezini rezultati u Zametu nisu sporni. 


– Mogu samo pretpostavljati što bi mogao biti razlog, to što sam se u posljednje dvije godine jedina eksponirala, stalno kukala, tražila pomoć. Ne samo financijsku… Bio je to apel. Tražila sam da dobijemo upravu i možda sam nekome dosadila. Ako je to moj grijeh, priznajem ga. S obzirom na situaciju, to je bila moja dužnost kao prve trenerice – kaže Adrijana Prosenjak.Plan Zameta je ekspresan povratak u Prvu ligu. Druga ekipa Zameta igra u Drugoj ligi i vodi je Edo Šmit, koji će dogodine pokušati izboriti elitu… A Prosenjak? Dobila je »košaricu« zato što se borila za spas ekipe na parketu i izvan njega.

Dotaknuto dno


– Tužna sam. Žao mi je jer smo se u ovih pet i pol godina naradile, što god tko rekao. Žao mi je igračica koje su ranije ostale bez mogućnosti da na parketu pokušaju izboriti ostanak. Da smo prije dvije godine uspjeli naći osobu koja će urediti klub, imati viziju i svoje ljude, vjerojatno bi tema ovog razgovora bila neka druga.


Predsjednica Iva Lesjak u Zametu je dočekana kao spasiteljica, ali neki su »spašeni«, neki »oslobođeni«. Od posla.




– Nisam mislila da će dolaskom nove predsjednice zasjati sunce što se tiče prve ekipe jer smo dotakli već dno dna. Ostali smo bez Lare Židek i već poslije Božića bilo je jasno da se situacija ne može promijeniti čarobnim štapićem. Ja sam najmanji problem, znam kakva je sudbina trenera. Oni se dovode i njima se otkazuje. Nema drame. Druga liga? Za mene je to nova situacija i nisam razmišljala o tome. 


Adrijana Prosenjak podvukla je crtu na šest sezona u Zametu.


– Isprofilirale smo dosta igračica, puno smo napravili. Naše igračice igraju u reprezentaciji, u Podravci, mađarskoj prvoj ligi… Dobro smo radile i meni će ovih pet i pol godina ostati u lijepom sjećanju. Najveća nam je zadovoljština što smo ostale u kontaktu s bivšim igračicama Zameta.


Vratila se na početak


– Jasenka Pilepić i ja zatekle smo pripremljenu ekipu. Te sezone igrala se najprije liga s deset klubova u kojoj smo bili prvi. Potom se igrala liga za prvaka sa šest ekipa, kojoj su se priključili Podravka i Lokomotiva. Istina je da smo imale šest poraza u nizu, ali željele smo iskristalizirati ekipu za budućnost. Čak smo forsirali Elu Bukvić, u dogovoru s izbornikom juniorske reprezentacije, da bi izborila mjesto na SP-u što se igralo u Hrvatskoj, u čemu smo uspjeli. Te smo sezone igrale i u finalu Kupa Hrvatske, iako smo tek počeli gradili ekipu. Iduća sezona bila je sjajna, Riječanke su do posljednjega kola bile u igri za naslov prvakinja.

Koprivnica…


– Bilo je i naših navijača na utakmici u Koprivnici, koji se sjećaju da smo morale biti bolje za nekoliko golova razlike da bismo pobijedile jer je to Podravka. Ostaje žal, ali drugo mjesto bilo je realnost. Sezonu kasnije bile smo treće u prvenstvu, igrale u finalu Kupa Hrvatske. Imali smo tu nesreću da su uvijek s druge strane bile ili jaka Podravka ili jaka Lokomotiva. Tada je to bila Lokomotiva s nekoliko strankinja i trenerom Irfanom Smajlagićem. Treće sezone Luka Denona je najavio odlazak, tada smo bile četvrte u prvenstvu i četvrti put igrale na Final Fouru Kupa. I tada je bilo uspjeha. No, prije dvije godine krenulo je s pomlađivanjem, postavljenim u okvire s kojima smo se mogli pokriti. I u toj situaciji do ožujka smo bile treće. No, budući da je situacija bila sve teža, djevojke su počele razmišljati o odlasku i završili smo kao sedmi.


Konačno, došla je i ova sezona, u kojoj je stalno jurila do Riječkog sportskog saveza da bi se plaćali troškovi natjecanja, prijevoz…


– Imali smo ekipu koja bi izborila ostanak, ali do sredine siječnja ostali smo bez sedam igračica. U posljednje tri sezone, kada su počeli problemi, otišlo je preko 20 igračica iz prve ekipe. Ali, odlaze i mlađe… Izgubili smo stvarno puno djevojaka, a klub čine igračice! Predugo sam u ovom poslu da ne bih znala gdje vodi sav taj egzodus igračica, to nezadovoljstvo. U sportu je najlakše odustati ili ispasti, ali teško se vraćati. Sve to vuče odlaske, smanjena sredstva, zato se svi bore ostati u ligi. Jer poslije se treba boriti da se ekipa posloži. Ostaje velika žal za ekipom koju smo formirali 2017. godine. Bila je sastavljena od nekoliko domaćih iskusnijih igračica i devetnaestogodišnjakinja. Da je ta ekipa ostala na okupu, Zamet bi danas bio treći…