55. obljetnica

Tomislav Kruljac: RK Pećine mora imati seniorsku momčad

Igor Duvnjak

Tomislav Kruljac / Foto: M. GRACIN

Tomislav Kruljac / Foto: M. GRACIN

Uvijek gledam u budućnost,  moja vizija je da moramo imati seniorsku ekipu jer ova naša djeca moraju imati viziju da će kao seniori igrati u Pećinama - kaže predsjednik i trener Pećina



RIJEKA – Pećine su već 55 godina jedan od bitnih riječkih rukometnih punktova bez obzira na to što slave ovaj jubilej bez seniorske ekipe, nadajući se ipak da će je uskoro opet imati.


– Povijest kluba je bogata s mnogim poznatim igračima još od onog 20. svibnja 1964. godine, kada su sportski zaljubljenici iz Osnovne škole Pećine na čelu s nastavnikom tjelesnog odgoja Marijanom Šverkom i direktorom Nedjeljkom Fundukom te ljudima iz Mjesne zajednice Pećine Zvonkom Pandurom, Emili Normom i Stjepanom Pištom Lončarićem osnovali klub kojem su prvi treneri bili Šverko i Anton Tićac. U klubu su bila i slavna imena, Edo Domazet i Romeo Frntić, tajnik je Ivan Dragičević.


Tu su igrali mnogi poznati igrači, recimo Dušan Blažičko i kasnije najbolji svjetski sudac Vlado Vujnović. Već u sezoni 1968./69. ostvaren je veliki uspjeh, ušlo se u Drugu saveznu ligu, treneri su bili Vladimir Babić Lala i Stanislav Kažić Čako. Nasljeđivali su ih Zvonko Ugrin, Jure Vučinić, Zdravko Mirković i Božo Peter, a novi veliki uspjeh je ulazak u Prvu B ligu 1990. godine kada je trener bio Željko Mikulić.




Redala su se potom druga znana imena za kormilom, Darko Drobina, Vjekoslav Mišo Sardelić, Danijel Pavić, Darko Čustić, Ivica Badurina i Boris Dragičević. Došlo je do ispadanja u niže rangove natjecanja, momčad su vodili Nenad Lesica, Jerko Dika, Vedran Knežević i Josip Ukalović. Klub je 2017. godine ušao u Prvu ligu – jug, ali je ispao, a vodstvo je lani 21. rujna ukinulo seniorski pogon, sada djeluju samo mlađi pogoni.


Prijatelji


U klubu je i predsjednik i trener Tomislav Kruljac, koji je desetljećima vezan i za rukomet i za Pećine. Osim spomenutih, predsjednički prethodnici su mu bili vrijedni i znani entuzijasati, spomenuti Pandur i Norma Emili, Branko Buneta, Teodor Čandrlić, Božidar Boba Ficko, Veljko Karabaić i Vinko Perušić.


– Rukomet sam počeo igrati u Pećinama 1980. godine – kaže Tomislav Kruljac. – U klubu sam kao trener od 1993. godine neprekidno do danas. Od ovih 55 godina Pećina, u klubu sam proveo jedan dobar dio tog razdoblja. Došao sam na nagovor tadašnjeg trenera Zdravka Rafa Mirkovića, inače legende Pećina. Nagovarao me je jedno šest mjeseci. Mogu reći da smo obiteljski, prijateljski klub u kojemu se gaje krasni odnosi.


Jednostavno smo prijatelji i sve što je nastalo je plod tog prijateljstva. U ona doba, kada sam počeo voditi klince, Vinko Perušić i Veljko Karabaić su me 1993. godine nagovorili da im pomognem. Nisu imali djece u klubu, došao sam na Pećine i s Radojkom Dragičevićem, profesoricom tjelesnog odgoja, smo sve organizirali. Javilo se bilo puno djece, od tada se polako nižu uspjesi Pećina.


Preveliki troškovi


Jubilej skreće pozornost na bogatu povijest Pećina.


– Lijepo je kada se može nešto ovakvo slaviti, pogotovo sada kada u nas, u Trsatu, Opatiji i Kvarneru nestaje seniorski pogon. Krenuli smo svi raditi sa mlađim pogonima i nadam se da ćemo se vratiti i u seniorski pogon. To zato jer sada dječaci od 16 do 19 godina nemaju gdje igrati osim u Kozali i Zametu. Premalo je to, rukomet se mora proširiti. Gašenje seniorskih sastava nije fenomen, već je to proces u društvu, Hrvatski rukometni savez se, naime, ne želi prilagoditi financijskoj situaciji. Troškovi prve ekipe su preveliki. Gospodarstvo je u krizi, nema novaca, nema sponzora dok su sredstva Grada Rijeke premalena za financiranje prvih ekipa. Kako ovi spomenuti mladi nemaju gdje igrati, stvarno mi je želja kad pridobiti privrednike kojima djeca treniraju kod nas, da počnu financirati klub. Trebaju se poduzeti koraci da se seniorska ekipa sama financirala da bi opstala.U ovom razdoblju klub okuplja mlade, najmlađe rukometaše.

Momčad Pećina iz 1965. godine


Momčad Pećina iz 1965. godine



– Od uzrasta 2006. do 2010. godišta imamo tridesetak djece koji redovito treniraju u Dvorani mladosti. U mini rukometu imamo šezdesetak djevojčica i dječaka. Prije godinu i pol dana je 2006. godište bilo na državnom prvenstvu, 2008. godište je tamo bilo lani, oni su i sada kandidati za državno prvenstvo. Perspektivu imamo, a kada se za tri-četiri godine mladi afirmiraju kao seniori, možda će nam htjeti doći netko od dječaka iz Kozale ili Zameta. Tako bi nam se otvorila mogućnost igranja seniorskog rukometa. Uvijek gledam u budućnost, moja vizija je da moramo imati seniorsku momčad jer ova naša djeca moraju imati viziju svog kluba, da će kao seniori igrati u Pećinama. Bude li netko toliko istaknut, otići će u Kozalu ili u Zamet, kao što ih je puno odlazilo i do sada. Mi u klubu, pogotovo ja, presretni smo kada vidimo da je bilo koje naše dijete u prvoligaškom klubu.