Alvaro Načinović

Pet pobjeda je velika stvar, ali moramo biti oprezni protiv Brazila

Igor Duvnjak

Alvaro Načinović/Foto Arhiva NL

Alvaro Načinović/Foto Arhiva NL

Protiv Španjolaca su osvojeni veliki bodovi, ali treba nastaviti u takvom ritmu pa što bude. Svima velike čestitke, ali neka tako nastave jer znamo da kod nas jedan poraz preokreće sliku i onda smo svi njurgavi i kritični. Vjerujem da možemo pobijediti Brazil, a onda imamo velike šanse dobro odigrati s Nijemcima i Francuzima, tada bismo bili nešto opušteniji - kaže nekadašnji reprezentativni pivot



RIJEKA Hrvatski rukometni mlinac na Svjetskom prvenstvu melje suparnike na radost brojnih navijačica i navijača, kako onih u Njemačkoj, tako i ovih u domovini. Među njima je i trofejno riječko ime, Alvaro Načinović, prvi rukometaš »Zameta« koji je osvojio medalju na najvećim međunarodnim reprezentativnim i klupskim natjecanjima, počevši od titule omladinskog prvaka svijeta daleke 1987. godine u Rijeci. Bio je potom brončani na europskom prvenstvu, viceprvak svijeta te olimpijski pobjednik i klupski prvak Europe.


– Čestitke ekipi, bili su stvarno dobri. Pet pobjeda zaredom nije mala stvar – kaže Alvaro Načinović, svjetska obrambena klasa, proslavljeni pivot, koji u društvu starih prijatelja s Kozale i Pećina prati uspjehe hrvatske reprezentacije. I on je oduševljen navijačima koji s tribina u Njemačkoj kao da nose svoje ljubimce prema uspjesima.


– Moram istaknuti da je navijanje bilo stvarno fantastično. To je u nekim teškim trenucima tijekom utakmice zaista i ponijelo igrače. Dečki su se pak maksimalno borili.




Reprezentacija je u redizajniranom izdanju otputovala na Svjetsko prvenstvo i počela iskazivati svoje mogućnosti.


– Isplivali su neki novi igrači, što je bila vrijednost utakmice sa Španjolskom. Tu mislim na izvanredne role Muse, Mandića i Šege, koji me osobno ugodno iznenadio. Znao sam da je dobar vratar, ali ne da će ovako dobro braniti. Stvarno sam pozitivno iznenađen.


Novi igrači


Načinović je kratko opisao lice hrvatske reprezentacije koja je u Münchenu ostvarila maksimalan učinak.


– Ima tu dobrih stvari. Borbenost, brzina, odlučnost da pobijede. Dobro izgledaju, a koliko je to dovoljno da dođemo daleko, ne znam. Vidio sam neke segmente Danaca i Šveđana iz druge skupine te još uvijek predstoji teška borba.


Hrvatska je tiho otputovala na Svjetsko prvenstvo, govorila je potom gdje treba, na terenu, i ugodno je iznenadila.


– I ja sam ugodno iznenađen s ovih pet pobjeda. Svaka čast! Prvenstveno su me iznenadili igrači koji možda nisu bili u prvom planu. Recimo, moramo biti svjesni da smo sa Španjolcima praktički odigrali bez lijevog vanjskoga. Bičanić nije ulazio u igru, klasični lijevi vanjski su na tribinama. Veliki teret su ponijeli srednji vanjski igrači, Duvnjak i Cindrić i Karačić, koji su morali igrati cijelu utakmicu. Pritom možda imam neke primjedbe na rotaciju u određenim trenucima, ali to je moje viđenje uz televizijski ekran, tako smatram da možda u drugom poluvremenu nismo trebali toliko igrati »sedam na šest«, ali pobijedili smo, to je u ovom trenutku najvažnije. Kada spominjem one iz drugog plana, mislim inače na Šegu, na Musu koji je sa Španjolcima iznenadio realizacijom, na Šipića, koji je izvanredna bomba na liniji, na Blaževića, koji se junački borio, na Vrankovića, koji je vrhunski odradio obranu, te na Mandića, koji je pokazao agresivnost i kvalitetu u polukontri. Svi oni su iznijeli velik teret, naravno, u suradnji sa našim starosjediocima, koji imaju dosta reprezentativnog staža.


Brazil


Koliko je god zadovoljan maksimalnim učinkom Červarovih pulena, toliko je i poslovično oprezan.


– Pet utakmica je iza nas, prvi dio prvenstva je završen, ali mogu reći da nema mjesta za euforiju zato što nam predstoje tri izuzetno teške utakmice. Moramo biti izuzetno oprezni protiv Brazila. Tek nakon toga možemo možda tražiti svoju šansu s domaćinom i Francuzima za koje znamo kakvi su. Protiv Španjolaca su osvojeni veliki bodovi, ali treba nastaviti u takvom ritmu pa što bude. Svima velike čestitke, ali neka tako nastave jer znamo da kod nas jedan poraz preokreće sliku i onda smo svi njurgavi i kritični. Vjerujem da možemo pobijediti Brazil, a onda imamo velike šanse dobro odigrati s Nijemcima i Francuzima, tada bismo bili nešto opušteniji.


Dueli s rukometnim velesilama tradicionalno su sportska poslastica.


– Nijemci me se nisu dojmili, ali moramo znati da su oni domaćini, a Francuzi su uvijek Francuzi. Idu dalje na gol, dva, neriješeno, međutim, oni uvijek idu do kraja. I oni imaju novu reprezentaciju. Naši dečki imaju vjeru u sebe da se mogu ravnopravno nositi sa svima.