Lino Červar

Norveška je favorit na papiru, ali i mi imamo veliki motiv

Igor Duvnjak

Foto Reuters

Foto Reuters

Norveška je vrlo dinamična ekipa, brza, a osim toga igra nekako najkonstantnije u dosadašnjim utakmicama prvenstva. Znači, trebat će puno truda, naravno i zdravlja. Ne treba isticati koliko je bitno da svi budemo na okupu - kaže Červar



RIJEKA – Petak je dan velikog obračuna za hrvatski rukomet, pozornica je Stockholm na koju će izabranici izbornika Line Červara istrčati nasuprot Norveškoj u polufinalu Europskog prvenstva. Ovi moderni rukometni nasljednici Vikinga su već duže vremena hit na međunarodnoj sceni, momčad kojoj kada zasja, u sjeni ostaju i oni najbolji.


Nema dvojbe da su kapetan Domagoj Duvnjak, čije se ime sa štovanjem izgovara u rukometnom svijetu, te njegovi suigrači itekako svjesni kakva je velika zadaća pred njima pogotovo što Hrvatska u ovom slučaju ima itekakvih otegotnih okolnosti. Naime, još prije početka natjecanja i tijekom same europske smotre kao refren je ponavljana poruka »samo da nas ozljede mimoiđu«, ali nažalost su se ti neželjeni oblaci nadvili na hrvatski tabor baš u najnezgodnije vrijeme, baš uoči ovog velikog obračuna koji određuje tko će istrčati u finalu.


Duvnjak je preko noći ostao bez dvojice u ovom triju vanjskih igrača najveće svjetske vrijednosti, prvo bez Luke Cindrića, kojega muči gležanj i list mišića na nozi, a onda i bez Igora Karačića, koji je ozlijedio koljeno igrajući nezaboravnu simultanku prilikom remija sa Španjolcima u posljednjem bečkom nastupu.




Prema informacijama iz hrvatskog tabora njihov je nastup u najmanju ruku vrlo upitan, a iako to nije poručeno, jasno je da liječnička služba traži »magičnu formulu« da bi ih osposobila, no pitanje je hoće li je uspjeti izmisliti. U takvom raspoloženju izbornik Červar gleda prema Norvežanima od igre kojih je ovom prvenstvu svim sudionicima samo mogao zastati dah.


– Znamo dobro tko su oni – kaže Lino o Norvežanima. – Između ostaloga tako i znamo da su dvostruki doprvaci svijeta, također znamo i činjenicu da su večeras favoriti na papiru. I sami znate da treba odigrati itekako dobro da se njih dobije. Imaju tog Sagosena, koji je trenutno najbolji igrač na svijetu. Norveška je vrlo dinamična ekipa, brza, a osim toga igra nekako najkonstantnije u dosadašnjim utakmicama Europskog prvenstva.


Znači, trebat će puno truda, naravno i zdravlja. Ne treba isticati koliko je bitno da svi budemo na okupu, kada je riječ o Karačiću i Cindriću, obavit ćemo trening i onda vidjeti kakva je situacija s njima. Što se tiče nas, došli smo u zonu medalja, pritom smo vrlo uspješno odradili prvi zadatak. Sada su pred nama još ove dvije utakmice i vidjet ćemo što se da napraviti.


Norveška reprezentacija na Europskom prvenstvu svojim nastupima izaziva strahopoštovanje među suparnicima, potvrđujući da su opravdani komplimenti koji im stižu sa svih strana. Iz dana u dan s raznih strana u rukometnim krugovima se ponavlja poruka kako Norveška igra najbolji rukomet na Europskom prvenstvu.


Opasne kontre


– Norvežani igraju najdinamičniji rukomet. Svakako, jasno je da pritom imaju iznimno dobru tranziciju, kreću se vrlo dobro. Svakako da puno toga ide preko Sagosena jer je iznimno dobar igrač, u naponu je snage. Norveška ima brzu kontru, osim toliko spominjanog Sagosena također im je dobar i Johanesen, kao i Reinkind, istaknut im je i pivot. Na golu im je pak dobri vratar Bergerud, dobro su popunjeni na svim pozicijama.


Norvežani pritom imaju čvrstu obranu »6-0«, u toj utakmici će pritom važnu ulogu igrati i naša obrana. Bit će vrlo važno i naše pravovremeno vraćanje u obranu kako nas oni ne bi kažnjavali, da nam ne bi jeftino davali golove nakon njihove dobre obrane. Mi ćemo se morati brzo vraćati u zonu i spriječiti njihovu tranziciju prema naprijed. Imat ćemo u toj utakmici dosta zadataka za obavljanje. Ponavljam, itekako želimo da smo svi zdravi, to je isto jako bitno. Znaju svi da mi nemamo baš toliko puno igrača na raspolaganju.


Norveška je u dosadašnjim nastupima zasluživala pohvale, no niti Hrvatska ne može biti nezadovoljna svojim dosadašnjim utakmicama u kojima je prikazivala dobru igru. Uostalom, do polufinala je stigla bez poraza, sa šest pobjeda i jednim remijem sa Španjolskom. I izbornik je zadovoljan nastupima svoje momčadi.


– Normalno da smo zadovoljni igrom, pa mi smo sedam utakmica bez poraza. Mi baš dobro izgledamo, ponovno smo se vratili u vrh europskog i svjetskog rukometa. Opet smo u polufinalu velikog natjecanja, ponovno smo u borbi za medalje. Prema tome, prvi smo zadatak apsolutno uspješno riješili. Sada, ako se može doći do medalje, to bi bilo odlično.


Červar se naguštirao utakmica kakva je ova večeras, vodio je Hrvatsku na trinaest velikih natjecanja i ovo mu je jubilarni, deseti polufinale. Pritom će mu Austrija ostati u lijepom sjećanju, kao i prije deset godina Hrvatska je iz Graza i Beča stigla u krug najboljih, tada je igrala finale Europskog prvenstva. Austrija kao da je pogodan teren za hrvatski rukomet.


– Svakako ćemo po dobrome pamtiti Beč i Graz. Imali smo pritom, iznimnu, veliku potporu naših navijača, bilo ih je i iz domovine i iz inozemstva. Što se tiče toga, možemo biti super zadovoljni.


Načiniti večeras u Stockholmu novi, toliko željeni korak je itekako teško pored suparnika takve kvalitete kao što je sada Norveška.


– Neće nam večeras biti jednostavno, ali u svemu tome moramo pozitivno razmišljati. Stigli smo na korak do medalje i pokušat ćemo sve da se ipak dođe do nekog od odličja na ovom Europskom prvenstvu. Mi ćemo to nastojati, a vidjet ćemo što će biti. Znate da na rezultat u ovakvim utakmicama, na ishod u ta dva nokaut susreta, utječe mnogo faktora.


Šesta brzina


Pritom će biti vrlo važno tko će uspjeti nametnuti svoj stil igre, Norvežani sa rukometom »u šestoj brzini« ili pak Hrvatska kojoj bi više odgovarala »šahovska partija«, igranje na postavljene obrane.


– Dobro razmišljate o našoj igri na postavljenu obranu. To je jedini način da se spriječi ona norveška igra i da ih držimo pod pritiskom i da im nametnemo pozicijsku igru. Pritom bismo izbjegli suparničku tranziciju, to je onaj naš prvi zadatak, taj da mi kontroliramo igru.


Hrvatski rukomet se u svojoj kratkoj, ali trofejima bogatoj povijesti, okitio svim najsjajnijim medaljama na najvećim natjecanjima. U toj kolekciji nema jedino europsko zlato, nema ga ni izbornik koji je već bio olimpijski pobjednik i svjetski prvak. Ne treba isticati koliko bi Červar i njegovi igrači htjeli ono što još nikome u hrvatskom rukometu nije uspjelo, zasjesti na tron europskih reprezentativnih prvaka.


– Puni smo želja, i meni isto je ovo veliki motiv. No, s druge strane možda uvijek treba ostati neka neostvarena želja. Uspijemo li sada, to bi bila jedna totalna idila. Lijepa bi bila ta europska titula iako imam dva srebra s europskih prvenstava. Do sada sam srećom sve osvojio, od Mediteranskih igara, Svjetskog kupa, Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara, uzeto je sve što se može, ovo bi pak bio jedan pravi šlag na tortu.


Početak u 18 sati


Hrvatska će s Norveškom igrati u novom, promijenjenom terminu na zahtjev njezinih skandinavskih suparnika. Umjesto u najavljenih 20.30, igrati će se u 18 sati. Nakon toga je na rasporedu drugi veliki polufinalni dvoboj u Švedskoj.


U 20.30 sati oko drugog mjesta u finalu će se nadmudrivati Španjolska, s kojom je Hrvatska remizirala u Beču te Slovenija, koja je prije dolaska u Stockholm, kada je već imala osiguran polufinale, poražena od Norveške 30:33.


Deveti polufinale Hrvatske na kontinentalnim smotrama


Hrvatska večeras igra svoje već deveti polufinale na europskim prvenstvima, isto kao i Španjolska, te zemlje su po tome rekorderke ovog natjecanja. Danska, koja je ranije ispala, nastupila je u osam polufinala, Norveškoj je pak ovo tek drugo polufinale na EP-ima.