Zamećani ispunili cilj

Martinović: ‘Dokazali smo da smo ekipa s karakterom’

Igor Duvnjak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Igrali smo bez glave i repa, teško je bilo vratiti se, ali smo opet dokazali da smo ekipa s velikim karakterom – kaže Patrik Martinović, ljevoruka rukometna nada



RIJEKAMlada momčad rukometaša »Zameta« je na svom parketu protiv »Gorice« pokazala da se unatoč velikim oscilacijama može do željene pobjede. »Zamet« je gubio čak 16:8, a na kraju slavio 37:32. Epilog svemu je izboreni ostanak u Premijer ligi dva kola prije kraja prvenstva.


– I nama se svašta vrtilo u glavi, ušli smo previše loše u utakmicu – kaže Patrik Martinović, jedan od junaka pobjede, ljevoruka nada hrvatskog rukometa, koji igrom sve više podsjeća na Irfana Pipu Smajlagića. S osam golova je bio jedan od generatora preokreta za pamćenje. – Teško je bilo vratiti se, ali se opet pokazalo da smo ekipa s velikim karakterom. Tako je bilo i protiv »Umaga«.


Zamećani su počeli utakmicu kao da su netom prije početka spuštani padobranom, papirnata obrana je u prvih 18 minuta igre uspjela primiti isto toliko golova.– Primili smo jedno osam golova iz kontranapada, nismo se uopće vraćali u obranu. Igrali smo totalno bez glave i repa, kao da smo ušli u igru totalno nezagrijani.

Kada momčad djeluje tako obezglavljeno, kao što su to bili Riječani, i najveći optimisti bi teško pomišljali na konačno uvjerljivo osvajanje bodova.



Patrik Martinović je jedan od velikih talenata riječkog rukometa koji poput kolega iz njegove generacije još nije potpisao ugovor sa »Zametom«.– Ja sam još mlad, nemam niti 18 godina. Volio bih ostati u »Zametu« barem još godinu dana, biti sa svojom obitelji jer ipak mi je ovdje obitelj i prijatelji. Završio sam srednju školu, Klasičnu salezijansku gimnaziju, upisat ću fakulet. Još ne znam koji, prvo trebam maturirati.


– Sigurno da smo vjerovali u sebe, takva se utakmica već ponovila protiv »Umaga«, samo što je onda bilo neriješeno, a sada smo pobijedili. Ono što smo si rekli mi igrači na poluvremenu u svlačionici, to je ostalo među nama. Trener je na minutama odmora malo postavio ekipu, uz to je i srednjem beku pokazao što treba raditi i uspio nam je preokret. Gledatelji su se nagledali golova u NBA ritmu, igralo se svih 60 minuta »spuštenog garda«.

– Primili smo previše golova, ali to je bila takva utakmica s brzom igrom. Vuklo se dosta polukontri, vratarima nije bilo lako. U drugom poluvremenu smo pokazali da možemo, da nije to nikakav problem, već da je u prih petnaest minuta bila tek riječ o padu koncentracije.


Prema želji trenera Drage Žiljaka zametska je utvrda ostala neosvojiva, od njegova povratka u klub tu nije doživljen niti jedan poraz. Osim toga, izboren je cilj, ostanak u Premijer ligi, dva kola prije kraja Zamećani pretposljednjem »Karlovcu« odmiču čak osam bodova. U odnosu na zimu, kada je momčad bila u skoro bezizlaznoj situaciji, načinjen je itekako veliki korak naprijed.– Treneri su najavili da će nakon ovog ostvarenog cilja pružiti priliku mlađim igračima, onima koji manje igraju. Iskusniji će malo odmarati, igrat ćemo mi mlađi. Ostanak je sigurno veliki uspjeh za klub nakon svega što je bilo. »Zamet« je veliko ime, bila bi šteta da smo ispali.