Predsjednik HOO-a

ZLATKO MATEŠA Je li odluka već trebala biti donesena? Nebitno, bitno je da se Olimpijske igre odgode

Zlatko Mateša/Foto Arhiva NL

Zlatko Mateša/Foto Arhiva NL

Situacija je prilično jasna. U Europi nitko od sportaša zbog pandemije koronavirusa ne trenira, slična je situacija i na drugim kontinentima. Sportski život se mjesecima neće vratiti u normalne okvire - kaže Mateša



RIJEKA Svijet definitivno proživljava svoje najteže dane. Kao da pandemija koronavirusa koja je dosad uzela više od 15.000 života nije dovoljna, Zagreb je u ranim satima nedjelje pogodio razoran potres zbog kojega su mnogi njegovi žitelji ostali bez krova nad glavom. Priroda tu nije stala, zagrebačko se tlo opasno treslo i tijekom jučerašnjega dana, a njegovi su žitelji u strahu od novoga potresa proživljavali još jedan dan. Među njima je i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, koji unatoč tragediji koja je zadesila njegov grad uredno izvršava svoje obaveze.


– Nije ugodan osjećaj kada se sve trese. Evo, prije nekoliko sati opet je dobro zatreslo, ne znamo što će biti, nije ugodno i svi se nadamo da će uskoro prestati – rekao je Zlatko Mateša.


Posljednjih tjedan dana s potresom, ali kritika zbog održavanja Olimpijskih igara, suočeni su i čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora i japanska vlada koji su zahvaljujući jasno izraženim stavovima međunarodnih sportskih institucija i sve većem broju sportaša, ipak počeli razmišljati o u ovome trenutku jedinoj ispravnoj odluci. Odgodi Olimpijskih igara, domaćin kojih je od 24. srpnja do 9. kolovoza trebao biti Tokio. Potvrdio je to i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, kao i japanski premijer Shinzo Abe, koji je jučer prvi put najavio da njegova zemlja razmišlja o odgodi Igara zbog pandemije koronavirusa.




– Hrvatski olimpijski odbor je jasno rekao da nam je primarno zdravlje sportaša i da Igre, ako i kad do njih dođe, budu održane u fer okruženju, što znači da svi imaju priliku u ravnopravnoj borbi osigurati nastup. U ovim okolnostima to sigurno nije slučaj. Mi smo uvjereni da će doći do odgode – rekao je Mateša.


Thomas Bach je nakon izvanrednog sastanka Izvršnog odbora MOO-a poručio da će odluka od odgodi Igara biti poznata kroz četiri tjedna.


– Mislim da će do nje doći i puno ranije jer je situacija prilično jasna. U Europi nitko od sportaša zbog pandemije koronavirusa ne trenira, slična je situacija i na drugim kontinentima. Je li odluku od odgodi Igara već trebalo donijeti? Mislim da je to u ovome trenutku nebitno. Bitno je da se odluka donese. Jer se sportski život mjesecima neće vratiti u normalne okvire.


Brojne zemlje sudionice jasno su poručile da zbog koronavirusa njihovi sportaši neće sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju ako će se održati u za to predviđenom terminu. Prvi su to učinili Australci, kojima je kao jedna od mjera zaustavljanja širenja virusa zabranjen izlazak iz zemlje tijekom idućih šest mjeseci, njihov su primjer slijedili Kanađani, a njihovim su odlukama sve više skloni i Francuzi i Amerikanci. Nacionalni olimpijski odbori diljem svijeta zalažu se za odgodu Igara, njihov pritisak proteklih dana na čelnike MOO-a očito će uroditi plodom. I dok se jedni zalažu da se Igre u Tokiju održe iduće godine, kao što je to slučaj s Europskim nogometnim prvenstvom, neki su pak za to da se termin održavanja Igara pomakne na 2022. godinu.


– Ne znam kada bi mogao biti novi termin održavanja Igara, niti mogu o njemu nagađati. To je stvar koja ovisi isključivo od japanskoj vladi i MOO-u. Nas kao predstavnike nacionalnih olimpijskih odbora tu neće nitko ništa previše pitati.


Čelnicima MOO-a i japanskoj vladi sigurno nije lako, odluka o odgodi Igara imat će velike financijske implikacije.


– U organizaciju Igara u Tokiju uložena su velika financijska sredstva, tu pričamo o više od 13 milijardi dolara. Sama odgoda bitno utječe na pad japanskog bruto domaćeg proizvoda, logistika je pokrenuta, izgrađeno je olimpijsko selo, bit će troškova održavanja svih tih objekata do nekog novog termina. Sve to govori da odluka o odgodi Igara nije baš tako jednostavna ni laka. Ali, ona će sigurno biti donesena jer nema nikakve mogućnosti da se Igre održe u previđenom terminu – zaključio je Mateša.