Bez dlake na jeziku

ŽELJKO JERKOV: Hrvatski sport je kao da voziš Ferrari na vodu, a Ferrari treba najbolja ulja i vozače

Marko Cvijanović

Željko Jerkov/Foto PIXSELL

Željko Jerkov/Foto PIXSELL

Znate kako se u Dalmaciji kaže za magarca, taman sam ga naučio da ne jede, a on je krepao... Hrvatski sport ide prema tome. I to sustavno. Evo, neki dan je ministar financija Zdravko Marić rekao da se sportu mogu povećati sredstva za 14 posto, ali nama treba sredstva povećati šest puta više, a ne 14 posto! Hrvatski sport nije na podu, on je ispod pločica - tvrdi trofejni košarkaš iz sedamdesetih i osamdesetih godina



RIJEKA Kao trofejni košarkaš u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga stoljeća Željko Jerkov itekako je pozvan uspoređivati vremena. Između ostaloga i po pitanju financiranja sporta nekad i danas. Kao predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca već se izvjesno vrijeme zalaže za adekvatne pomake u tom segmentu.


– Znate kako se u Dalmaciji kaže za magarca, taman sam ga naučio da ne jede, a on je krepao… Hrvatski sport ide prema tome. I to sustavno. Evo, neki dan je ministar financija Zdravko Marić rekao da se sportu mogu povećati sredstva za 14 posto, ali nama treba sredstva povećati šest puta više, a ne 14 posto! Hrvatski sport nije na podu, on je ispod pločica.


Ne snose li dio odgovornosti za to i sportski djelatnici koji se uglavnom bore ili za svoje sportove ili za svoje klubove, a ne rade na kolektivnom boljitku?


– Apsolutno se slažem. Najveći krivci su sportski radnici jer se nisu znali izjasniti i reći svoje zahtjeve, već su išli na »žicarski« sustav po onom malo pitam ovdje, malo pitam ondje i to da bi zadovoljili minimalne potrebe i preživjeli tu sezonu. I tako iz godine u godinu. Dakle, nema govora o sustavnom djelovanju.




Može li išta dobroga donijeti Novi zakon o sportu?


– On je već zakasnio i neće biti donesen do kraja godine. Dakle, sport ostaje na 280 milijuna kuna, nikome se ne žuri. A nama treba novac sada i to 800 milijuna, pa iduće godine milijardu i 200 tisuća kuna, jer moramo spasiti hrvatski sport. Klub olimpijaca dao je primjedbe na prijedlog Strategije sporta i od države tražimo da za sport izdvaja jedan posto proračuna, a to je milijardu i pol kuna. U Hrvatskoj se sportom bavi 282 tisuće ljudi i mi moramo gledati njih, a ne sportaše koji igraju u inozemstvu ili one sportaše koji zarađuju na inozemnim turnirima. Dakle, kod nas košarkaši u klubovima od petog do osmog mjesta u prvoj ligi imaju plaću od tisuću eura, a u klubovima od osmog do 14. mjesta imaju plaću od 500 eura. Za te novce ne možete se kvalitetno hraniti, dakle moramo shvatiti u kojoj smo fazi. Jednostavno, vozimo Ferrari na vodu, a Ferrari mora imati vrhunske mehaničare, najbolja ulja i najbolje vozače da bi mogao funkcionirati. Naš je krimen da izravno ugrožavamo zdravlje sportaša. To je zločin – rekao je Jerkov.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU