Totalno drukčiji od drugih

U ponoć u Lovranu startala jedna dionica 100 milja Istre

Srđan Brajčić

Start lovranske dionice / Snimio Marin ANIČIĆ

Start lovranske dionice / Snimio Marin ANIČIĆ



LOVRAN Dionica od 110 kilometara ultra maratona »100 milja Istre«, startala je u ponoć na subotu s lovranskog mula. Druga najduža ruta brdske utrke »100 milja Istre« okupila je na startu u Lovranu oko 300 sudionika koji preko vrhova Učke i Ćićarije moraju stići u Umag.


Na tom putu  morat će savladati više od četiri tisuće metara uspona, a na dugi put u noć natjecatelje su ispratili načelnik Lovrana Bojan Simonič i organizator utrke Alen Paliska. Simonič je svim trkačima zaželio puno uspjeha u velikoj sportskoj avanturi koja iz Lovrana odmah vodi u Park prirode Učka.


– Iza vas je puno napornog rada, a sada je pred vama onaj lakši dio, da još stignete do cilja – poručio je trkačima načelnik Simonič.




No, na tom putu neće se samo ispriječiti kilometri i planinski vrhovi, već i teški uvjeti na Učki. Iako je sunce konačno stiglo na Kvarner, na obroncima Učke zadržao se snijeg pa je organizator apelirao na sudionike da vode računa i tome.


Inače, »100 milja Istre« dio je velike svjetske asocijacije Ultra Trail World Toura, a podijeljena je na četiri utrke, od 167, 110, 67 i 41 kilometra. Ove godine utrka je okupila rekordan broj sudionika iz čitavog svijeta, njih čak 1658. No, svi oni neće imati snage stići do zajedničkog cilja u Umagu, što je jedna od specifičnosti brdskih ultra maratona koja ih čini drukčijim od ostalih disciplina u daljinskom trčanju. (S. B.)