Trofejne kuglačice Mlake

TONČI MIKAC: Ostvarili smo sjajan uspjeh, ali u posljednjih pet godina radili smo da se to dogodi

Zlatko Horvat

Ovo je natjecanje u kojem sve kuglačice moraju odigrati dobro, a to su i učinile. Potvrđuje to pobjeda sa 6:2 i gotovo sto drva prednosti. Mlaka je top ekipa, dovoljno mlada i agresivna, imaju ambiciju osvajati najveće naslove. Ako bude sreće i financija, ova ekipa može u kroz duže razdoblje ostvarivati vrhunske rezultate - podsjeća trener Tonči Mikac.



RIJEKA Kuglačice Mlake pobjednice su Svjetskog kupa! Riječanke su dočekale veliki trenutak na europskoj sceni, u njemačkom Ludwigshafenu konačno su stale na vrh postolja u jednom europskom natjecanju. Nakon što su lani ostvarile veliki uspjeh osvajanjem drugog mjesta u ovom natjecanju u Zaprešiću, prije toga dvaput su bile treće, 2015. i 2016. godine, uz drugo mjesto u Ligi prvakinja, Mlakarice su ovoga puta ostvarile snove i osvojile najjači kuglački kup, koji je održan 31. put. U finalu Riječanke su pobijedile Victoriju 1947 Bamberg sa 6:2 (3.607:3.513), osvetivši se za prošlogodišnji poraz. Broncu su osvojile kuglačice Slovana Rosice.


Velika prednost


– Ostvarili smo sjajan uspjeh, ali u posljednjih pet godina radili smo da se to dogodi. Victoria je dugo držala tron, ali naslućivao sam da bi ovoga puta to moglo biti to. Ovoga puta definitivno smo bili bolji – kaže Tonči Mikac, trener Mlake i predsjednik Hrvatskog kuglačkog saveza.


Marina Bašić Palković (568), Ana Jambrović (612) i Valentina Gal (615) krenule su sigurno protiv Aline Dollheimer (584), Corinne Kastner (603) i Ioane Antal (568). U drugom bloku Anita Mehesez (620), Mirna Bosak (620) i Milana Pavlic (572) protiv Stefene Blach (578), Beate Wlodrczyk (585) i Ines Maričić (595) samo su potvrdile pobjedu.




– Ovo je natjecanje u kojem sve kuglačice moraju odigrati dobro, a to su i učinile. Potvrđuje to pobjeda sa 6:2 i gotovo sto drva prednosti. Mlaka je top ekipa, dovoljno mlada i agresivna, imaju ambiciju osvajati najveće naslove. Ako bude sreće i financija, ova ekipa može u kroz duže razdoblje ostvarivati vrhunske rezultate. A dugo nije jedna ženska ekipa iz Hrvatske bila na vrhu postolja u jednom europskom natjecanju, prije 34 godine to je uspjelo Rijeci – podsjeća Mikac.


U kvalifikacijama Riječanke su bile druge sa 3.379 oborenih čunjeva. Bolji je bila jedino Victoria 1947, ekipa iz Bamberga srušila je 3.613 čunjeva, što je bio novi rekord kuglane. Samo dva čunja manje od Riječanki srušile su Mađarice iz Zalaegerszega, dok je češki Slovan iz Rosica srušio je – tri čunja manje od Riječanki. Ispod crte ostale su Rumunjke koje s 3.326 srušenih čunjeva nisu bile prijetnja, ali bilo je važno izbjeći Njemice prije finala… Zato kugle baš nisu slušale, nervoza je učinila svoje.


Rekord kuglane


U polufinalu Riječanke su pustile ruku, pobijedile su Zalaegerszeg sa 7:1 uz – rekord kuglane. Ekipa Mlake oborila je čak 3.653 čunja i izborile dvoboj s Victorijom, koja je s 8:0 nadmašila Čehinje.


– Dočekala nas je nova kuglana, na kojoj su Njemice već trenirale budući da je Bamberg udaljen stotinjak kilometara. Trebalo se snaći i u kvalifikacijama neke su potonule. No, nisam se bojao, trebalo se samo sabrati. U drugom nastupu, kada su to učinile, srušile su rekord kuglane, imale rezultate bolje nego kuglači na Svjetskom kupu. U finalu su sve bile odlične…


Oko Mikca – pjesma.


Riječko slavlje u Ludwigshafenu. Danas slijedi povratak s najvrjednijim trofejom u klupskoj povijesti.