Zlatko Mateša

Sve države podržale su odluku da se neće mijenjati termin održavanja OI

Hina

Zlatko Mateša/D. KOVAČEVIĆ

Zlatko Mateša/D. KOVAČEVIĆ

LAUSANNE/ZAGREB Stav Međunarodnog olimpijskog odbora je i dalje pozitivan glede održavanja Igara u Tokiju u predviđenom terminu, a jednoglasno su ga podržali svi nacionalni odbori, sažeo je sadržaj video-konferencije s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.  Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas  Bach održao je u srijedu video-konferencije s predstavnicima svih nacionalnih olimpijskih odbora (prema kontinentalnoj pripadnosti). Glavna tema bile su Olimpijske igre u Tokiju, odnosno realna održivost Igara u predviđenom terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine, te dokument usuglašen dan prije tijekom video-konferencije MOO-a i međunarodnih sportskih federacija iz olimpijskih sportova.

Na videokonferenciji predstavnika nacionalnih olimpijskih odbora iz europskih država sudjelovali su i predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predsjednik Zlatko Mateša, glavni tajnik Josip Čop i dugogodišnji šef Misije HOO-a na olimpijskim igrama Damir Šegota. Zaključke i dojmove s jednosatne videokomunikacije prenio je Zlatko Mateša:


“Stav MOO-a je i dalje pozitivan, što znači da ostaje predviđeni termin OI u Tokiju i on se neće mijenjati. Budući da je bilo uključeno i glasovanje po državama – taj stav je podržan od svih.”


Mateša se potom dotaknuo dokumenta usuglašenog od strane MOO-a i međunarodnih sportskih federacija:




“Ono što je u spomenutom dokumentu najvažnije jest fleksibilnost, tj. potreba za fleksibilnošću, posebno kad su u pitanju kvalifikacije za Tokio. Trenutačno se 57 posto sportaša od predviđenih kvota već kvalificiralo na OI, dok ostalih 43 posto još ima mogućnost. No, problem je kada, gdje i na koji način da se i oni izbore za nastup na OI. Tu je MOO zatražio fleksibilnost i ukoliko neće ići po onom principu koji je predviđen, uvodi se kriterij rejtinga, rezultata s europskih i svjetskih prvenstava, kao i čitav niz drugih potencijalnih kriterija koji mogu dovesti sportaša do norme za OI.”


Predsjednik HOO-a dotaknuo se i mogućnosti primjene kriterija renkinga na hrvatske momčadske sportove:


“Istina je da bi u slučaju primjene pravila renkinga kod momčadskih sportova naši vaterpolisti i rukometaši po renkingu prošli na OI, a košarkaši ne. Međutim, ja vjerujem da su olimpijske kvalifikacije u košarci, predviđene za drugu polovicu lipnja, iz ove perspektive dovoljno daleko. Dosta je vremena do tada, ne isključujem njihovo održavanje i jednostavno bih prepustio da vidimo kako će se stvari razvijati.”


Aktualni zastoj sportskih aktivnosti na cijelom kontinentu je zabrinjavajući, što se neminovno mora odraziti i na olimpijske kandidate. No, Mateša razmatra potencijalno rješenje:


“Veliki problem je u tome što sportaši diljem Europe trenutačno nemaju mogućnosti za održavanje forme, odnosno za pripreme, jer zbog izvanrednih okolnosti ne samo da nema natjecanja, kvalifikacija, nego nema ni uobičajenih svakodnevnih treninga. Nešto bolje stoje sportaši iz država koje imaju nacionalne sportske centre jer mogu i kroz mjere izolacije odrađivati neke treninge. Nažalost, mi nemamo nacionalni sportski centar. Sada bi zlata vrijedila jedna Badija, kakva je bila. Ali dobro, svi smo više-manje u istoj situaciji, pratit ćemo što se zbiva u Europi i u trenutku kada se stvore preduvjeti za to, a svakako u dogovoru s nacionalnim stožerom i hrvatskom Vladom, pokušat ćemo osigurati mogućnost za pripreme barem sportašima koji su izborili Olimpijske igre i onima koji se još mogu kvalificirati.” Uz poruku hrvatskim sportašima da prije svega paze na svoje zdravlje, slijedeći sve upute Nacionalnog stožera u aktualnoj situaciji, Mateša je na kraju potvrdio da su, osim Europljana, stav MOO-a o OI u Tokiju, kao i mjere poduzete u suglasju s međunarodnim sportskim federacijama, jednoglasno podržali predstavnici 41 nacionalnog olimpijskog odbora Sjeverne i Južne Amerike.

“Sportaši Amerike suočeni su s problemima u obavljanju uobičajenih treninga i sudjelovanju na natjecanjima. Nakon uzbudljivih Panameričkih igara u Limi 2019. godine, sportaši Amerike vesele se uspješnim Olimpijskim igrama u Tokiju u srpnju ove godine”, poruka je Nevena Ilića, čileanskog Hrvata na čelu Panameričkog sportskog udruženja (PANAM).