Bijeli sport

Što se događa u HTS-u? Luković izgubio povjerenje, opozicija preuzima Savez

Hina

Franjo Luković / Foto: M. GRACIN

Franjo Luković / Foto: M. GRACIN

Luković se poziva na poštivanje institucija, a sam ih ne priznaje. Mi kao članovi Upravnog odbora nismo imali sve informacije. Sramotno je da se tenis sveo na borbu pravnim tumačenjima, a ne na provođenje odluka većine«, rekao je Ivan Cerović, bivši hrvatski Davis Cup reprezentativac i čIan aktualnog Upravnog odbora kao predstavnik primorske i istarske regije.



»Mi smo teniska interesna skupina, a naš interes je boljitak hrvatskog tenisa«, jedna je od poruka koju su u srijedu s konferencije za medije u Zagrebu odaslali oponenti sadašnjeg vodstva Hrvatskog teniskog saveza (HTS), koji su na izvanrednoj sjednici Skupštine HTS-a održanoj 5. travnja u Varaždinu jednoglasno razriješili predsjednika HTS-a u ostavci Franju Lukovića, a vršiteljem dužnosti imenovali Petra Mirića.


Spomenutu sjednicu Franjo Luković je opozvao 3. travnja, dva dana prije zakazanog termina, te ju zakazao za 20. srpnja. Objavljujući tu svoju odluku na internetskom portalu HTS-a (hts.hr), Luković je iznio kako su ga na nju potaknuli »komentari i najave više interesnih grupa unutar Saveza da će već sazvana Skupština biti nelegalna i osporavana«. U istoj objavi Luković je najavio osnivanje radne skupine koja bi izradila novi, »uredan i neosporavani« Statut, i sazvati skupštinu HTS-a koja bi se održala najkasnije do kraja svibnja, »samo radi usvajanja novog statuta – potpuno u skladu s važećim propisima«.


»To su potezi kako bi se postojeće stanje razvlačilo unedogled«, tvrdi Petar Mirić koji je do izbora za vršitelja dužnosti predsjednika HTS-a bio njegov dopredsjednik.»Mi smo znali što će Luković učiniti i odlučili smo održati Skupštinu. On ju je otkazao jer je znao da bi na njoj za novu predsjednicu bila izabrana Nikolina Babić, koja je skupila 25 glasova potpore za svoju kandidaturu, a koja nije njegova kandidatkinja.

Predsjednik na odlasku želio je odabrati svog nasljednika, a 29 skupštinara ga je razriješilo dužnosti«, istaknuo je član Upravnog odbora HTS-a Mario Pavić koji je u uvodu iznio kronologiju događaja u HTS-u, koji su doveli do nezadovoljstva većine članova Skupštine načinom na koji Franjo Luković vodi krovnu tenisku organizaciju, ignorirajući rješenja Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba te Ministarstva uprave Republike Hrvatske, prema kojima Statut HTS-a donesen na izbornoj Skupštini održanoj 4. svibnja 2016. godine nije potvrđen.




»Luković se poziva na poštivanje institucija, a sam ih ne priznaje. Mi kao članovi Upravnog odbora nismo imali sve informacije. Sramotno je da se tenis sveo na borbu pravnim tumačenjima, a ne na provođenje odluka većine«, rekao je Ivan Cerović, bivši hrvatski Davis Cup reprezentativac i čIan aktualnog Upravnog odbora kao predstavnik primorske i istarske regije.


»Skupštinari su na primjeru člana Upravnog odbora Nevena Nakića, kojeg je Luković pokušao eliminirati jer je postavljao neugodna pitanja, shvatili kako predsjednik funkcionira. Ako imate svoj stav, koji se ne slaže s predsjednikovim, onda ste eliminirani«, izjavio je Mario Pavić.


Tako su od sporne izborne sjednice Skupštine u svibnju 2016. eliminirani i zastupnici Zagrebačkog teniskog saveza, kojima je vodstvo HTS-a osporilo legitimitet, unatoč preporuci odvjetnika da to ne čine. Predstavnici ZTS-a, koji su spriječeni u sudjelovanju u radu Skupštine, reintegrirani su na sjednici održanoj 5. travnja u Varaždinu.


»Mi smo teniska interesna skupina, a naš interes je boljitak hrvatskog tenisa. Mi predstavljamo klubove iz kojih dolaze novi Čilići i Ćorići, djeca čiji su uspjesi plod odricanja njihovih obitelji i predanog rada s trenerima. HTS je tu da stavi šlag na tortu, podići se njihovim uspjesima kroz reprezentaciju i pomogne koliko može«, poruka je dugogodišnjeg predsjednika ZTS-a Franca Regine.


Odluke s varaždinske sjednice Skupštine HTS-a, na kojoj je sudjelovalo 29 od 41 člana, predane su na potvrdu Gradskom uredu za opću upravu, koji bi se o njima trebao očitovati u roku od 30 dana.


»Očekujemo da ćemo brzo dobiti rješenje. Reagirat ćemo vrlo brzo, bude li ono po nas pozitivno. Ući ćemo u Savez, sazvati Skuštinu, izabrati novo vodstvo i usvojiti novi Statut. Ako se dogodi drugačije, nastavit će se stanje kakvo je bilo, ali mi nećemo odustati«, zaključio je Petar Mirić.