Julija Ljubančić

Riječka gimnastička sutkinja vraća se s prekinutog Svjetskog kupa iz Bakua, u reprezentaciji nema panike…

Ana Đerek, Julija Ljubančić i Miro Končarević

Ana Đerek, Julija Ljubančić i Miro Končarević

Pretpostavljam da su domaćini u zadnji trenutak postali svjesni onoga što se događa u svijetu. Ovo je izvanredna situacija i mislim da je odluka o prekidu natjecanja ispravna - kaže Julija Ljubančić, trenerica Vite



RIJEKA Hrvatskoj gimnastičarskoj reprezentaciji jučer je napokon laknulo. Danas tijekom ranih jutarnjih sati trebala bi se vratiti kući iz Bakua, gdje je nakon dva dana kvalifikacija prekinuto natjecanje Svjetskoga kupa. Razlog je – koronavirus.


– Sretni smo što smo u zadnji trenutak uspjeli kupiti nove avionske karte za povratak kući. Nije nam bilo svejedno, iako nije bilo panike. Najvažnije je da smo uspjeli – poručila je iz Bakua Julija Ljubančić, međunarodna sutkinja i trenerica Vite.


A sve je dobro počelo. Hrvatska je trebala imati dvoje predstavnika u finalu, Tijanu Korent u preskoku i Filip Udea na konju s hvataljkama, no vlada Azerbajdžana donijela je u petak poslijepodne odluku o zabrani masovnih okupljanja u zemlji s ciljem spriječavanja širenja koronavirusa u zemlji.




– Nakon kvalifikacija u petak navečer nismo imali neke konkretnije informacije, činjenica je da smo i prije dolaska u Baku bili svjesni borbe koju s koronavirusom vodi cijeli svijet, ali tada organizator nije niti pomišljao na odgodu natjecanja. Kontrole su zaista stroge pa smo zbog toga mirni, na ulazu u dvoranu svaki natjecatelj, sudac i trener mora proći kroz skener kojim se mjeri tjelesna temperatura, a oni s povišenom temperaturom se bez riječi odvode u vozilo prve pomoći i odlaze u bolnicu.


Nekoliko gimnastičara imalo je neke od simptoma bolesti, no među njima, srećom, nije bilo hrvatskih predstavnika.


– Pet, šest gimnastičara je testirano na koronavirus, na rezultate nalaza čekali su 12 sati, ali su svi nalazi bili negativni. U taboru naše reprezentacije nema panike, svi smo zdravi, ali se svi jedva čekamo vratiti svojim kućama. Ja se, osobno, ne bojim. Uostalom, svi smo bili okruženi brojnim gimnastičarima iz raznih zemalja, a među njima je bilo i Kineza, Španjolaca i Talijana, a znamo kakva je tamo situacija. U Baku su došli i gimnastičari iz Južne Koreje, Japana… Pretpostavljam da su domaćini u zadnji trenutak postali svjesni onoga što se događa u svijetu. Ovo je izvanredna situacija i mislim da je odluka o prekidu natjecanja ispravna – zaključila je Julija Ljubančić.