Dalibor Širola

RIJEČKI KONDICIJSKI TRENER Rad sa Šarapovom jedno je od najboljih iskustava

Zlatko Horvat

Dalibor Širola/Foto Z. HORVAT

Dalibor Širola/Foto Z. HORVAT

Željeli smo joj pomoći u još jednom povratku. Kada nas je pozvala u sobu i obznanila svoju odluku da je s tenisom gotovo, ostali smo u šoku. Da se nije povukla krajem veljače, vjerojatno bi to učinila sada - kaže Širola



RIJEKA Riječanin Dalibor Širola, kondicijski trener u Teniskom centru Piatti, koji s legendarnim talijanskim trenerom Riccardom Piattijem surađuje od 2009. godine kada su zajedno vodili Ivana Ljubičića, vratio se kući. Centar Piatti u Bordigheri je zatvoren zbog pandemije, dok je Dalibor Širola u – samoizolaciji.


– Nisam došao iz kriznog područja, iz Italije, već sam iz Los Angelesa preko Londona zrakoplovom doputovao u Zagreb. Napomenuto mi je da bi bilo dobro ostati u samoizolaciji i toga se pridržavam – kaže Dalibor Širola.


Indian Wells je otkazan prije samo 12 dana. Tada je otkazivanje prvog Masters 1000 turnira izgledalo kao preuveličavanje. Danas sporta – nema.




– Mi smo zbog Jannika Sinnera još i ranije krenuli u SAD, dva dana proveli smo u Portlandu, u sjedištu Nikea. Sinner je igrao i challenger u Indian Wellsu. Sve je izgledalo normalno. Odradili smo poslijepodnevni trening u Indian Wellsu i sreli fizioterapeuta Vladea Kaplarevića, koji je radio s Matom Pavićem. Rekao je da ide doma jer je sve otkazano, uz dodatak da će sve biti objavljeno za dva sata. Tako je i bilo. Vjerojatno mu je Novak Đoković javio. Za sve je to bio šok. Onda se pojavio upitnik oko turnira u Miamiju. Mi smo ostali trenirati u Indian Wellsu, ponudili su nam tu mogućnost. Onog trenutka kada je otkazan i Miami, otputovali smo za Europu.


Ograničenje kretanja


Širola je krenuo prema Rijeci jer je centar u Bordigheri također zatvoren.


– Centar ne smije raditi. Uvedeno je ograničenje kretanja, iste mjere uvedene su i u Monte Carlu, kao i u Francuskoj. Čuo sam se s Carlosom Moyom, zatvorena je i Nadalova akademija na Mallorci.


Video iz Bergama, u kojem vojni konvoj odvozi tijela žrtava koronavirusa u druge krematorije, najbolje oslikava stanje u Italiji. I ledi krv u žilama.


– Razgovarao sam sa svojim kolegom, koji živi blizu Torina. Ovo što se sada događa u Italiji je kao u filmovima naučne fantastike, ali to je stvarnost. Policija patrolira praznim ulicama, svi su zaključani. I to bi moglo potrajati mjesec dana.


Među oboljelima za sada nema tenisača. I mogu držati razmak na treninzima. Tenisačima je barem s te strane lakše, jedan trener na sredini i dva igrača, svaki sa svoje strane terena. No, pitanje je kada će se moći normalno putovati.


– S obzirom na to da sezona treba krenuti tek u drugom tjednu lipnja, a pitanje je što će biti i onda, tenisači su uzeli predah. No, morat će početi i trenirati. Piatti ima odobrenje, Sinner će krenuti s treninzima u akademiji, ali na terenu ih ne smije biti previše, najviše tri igrača i dva trenera. Kada su u pitanju mlađi igrači u akademiji, preko Instagrama organiziran je prijenos uživo. Djeca se spoje i rade u svojim dnevnim boravcima po uputama trenera sat i pol do dva sata dnevno. Tri puta tjedno rade i sa sportskim psihologom.


Zahvalnost


»Nadala sam se da će naše zajedničko putovanje duže trajati. To je dio razloga što sam tužna, ali istodobno sam ponosna na sav uloženi trud iako nije donio željeni učinak na terenu. Zahvalna sam ti na velikom poslu koji si napravio«, poručila je Daliboru između ostalog – Marija Šarapova. Njihova suradnja nije dugo trajala, a prekinuta je kada se Ruskinja odlučila za tenisku mirovinu.



– Rad sa Šarapovom jedno je od najboljih iskustava koje sam imao na Touru. Bilo je zaista ugodno i prijateljski raditi s osobom koja je postigla sve u životu, privatno i poslovno. Zato mi je i teško pao njen odlazak iz natjecateljskog tenisa. Željeli smo napraviti zaista sve kako bismo joj pomogli u još jednom povratku. Kada nas je pozvala u sobu i obznanila svoju odluku da je s tenisom gotovo, ostali smo u šoku. Da se nije povukla krajem veljače, vjerojatno bi to učinila sada – zaključuje Širola.