Svi zadovoljni

REAKCIJE NA ODGODU IGARA Hrvatski sportaši priželjkivali su takvu vijest: “Ovo je jedina prava odluka”

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Vijest o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju prokometirali su  aktualni viceprvak svijeta i Europe na preči, hrvatski gimnastičar Tin Srbić i gimnastičarka Ana Đerek koji ističu da su ovu odluku svi priželjkivali



ZAGREB Sportaši, nacionalni olimpijski odbori i sportski savezi iz cijelog svijeta reagirali su u utorak na vijesti da su Olimpijske igre u Tokiju odgođene zbog koronavirusa.


Nakon nekoliko tjedana intenzivnog nagađanja i kritika, japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach su se usuglasili da se Igre odgode za ljeto sljedeće godine. 


Ova je odgoda prva od u modernoj eri u doba mira. Igre 1940. i 1944. su bile odgođene zbog Drugog svjetskog rata. 




Vijest o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju prokometirali su  aktualni viceprvak svijeta i Europe na preči, hrvatski gimnastičar Tin Srbić i gimnastičarka Ana Đerek koji ističu da su ovu odluku svi priželjkivali.


– Ovu odluku smo svi očekivali i priželjkivali. Mislim da je to trenutno jedina prava odluka s obzirom na sve što se u svijetu događa. Nadam se da ćemo što prije izaći iz ovih nevolja, nastaviti normalan život. Ja sam trenutno doma, ostanite svi doma, što je to više moguće,da se ova situacija smiri, da možemo onda iduće godine svi zajedno uživati u Olimpijskim igrama i da mi sportaši možemo u pravoj formi predstavljati Hrvatsku – poručio je najbolji hrvatski sportaš u 2019.

I olimpijka Ana Đerek, koja je baš kao Srbić imala osiguranu vizu za Tokio, zadovoljna je s ovakvom odlukom.


– Priželjkivala sam da se Igre ipak ne održe u planiranom terminu nego da se da dovoljno vremena ovome svemu da se smiri i da mi sportaši imamo dovoljno vremena da se normalno pripremimo za Igre. Mjesec, dva izbivanja iz dvorane u sportu na vrhunskoj razini je stvarno puno. Ja osobno ovako dugo nisam izbivala iz dvorane ni nakon najvećih ozljeda – kazala je splitska gimnastičarka.  Predsjednik Britanskog olimpijskog odbora (BOA) Andy Andson je izražavajući žaljenje zbog odluke, ocijenio kako je to jedina prava odluka koja je mogla bii donesena u sadašnjim okolnostima.  – S dubokim žaljenjem prihvaćamo odgodu, ali smo svjesni da je to jedina odluka koju možemo podržati u svjetlu razarajućeg učinka kojeg COVID-19 ima na naš narod, naše zajednice i naše obitelji. Vrijeme je da prestanemo razmišljati o Tokiju 2020. i da budemo na sigurnom sa svojim obiteljima – rekao je Andson. 

Predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco odluku o odgodi je nazvao dobrom viješću. 


– MOO nam je dao dobru vijest objavivši da su Igre u Tokiju odgođene. To će sada omogućiti svim sportašima da budu sposobni natjecati se u jednakim uvjetimai sačuvat će njihovo zdravlje, baš kao što smo i tražili otkako je kriza počela.

Alfons Hormann, predsjednik Njmeačkog olimpijskog odbora (DOSB) ovu odluku o odgodi smatra jedinom ispravnom i važnom. 


– Brza i jasna poruka da se odgode olimpijske i paraolimpijske igre je ispravna i izrazito važan korak za međunarodni sport i cijelu svjetsku zajednicu. To je i potvrda svjetskom stanovništvu da je i u sportu učinjeno sve da se pandemija dovede pod kontrolu na najbolji mogući način što je prije moguće – rekao je Hormann.