Buzetski dani

Praznik automobilizma i kult kojega je teško nadmašiti

Miroslav Krpan

Viliam Prodan (Opatija Motorsport)

Viliam Prodan (Opatija Motorsport)

Od ukupno 31 vozača u uvijek atraktivnim i brzim bolidima, formulama i prototipovima, stiže njih sedam koji su među prvih deset na FIA EP-u



BUZET Sredinom rujna i tako već 37 godina u kontinuitetu, pitoresktni gradić sjeverne Istre diše svim plućima za jedinstven oktanski spektakl koji je u kartu automobilističkih zbivanja upisan još davnog 5. rujna 1982. kada je održana prva utrka pod imenom »Buzetski dani«. I priča tako traje dan danas. Iz godine u godinu bolja i uspješnija, brojem sudionika najbrojnija u regionalnom okruženju, posjetiteljima posebno privlačna, jer upravo su oni, vjerni ljubitelji brzina, oktana, adrenalina od buzetske utrke stvorili kult kakvog je teško doseći.


Tri se dana živi »brzo i rekordno«, 24 sata na dan. Danju trenira i vozi, noću »pričaju priče« u svim oblicima… Jedan je Buzet, jedinstven. Zato ovog vikenda svi putovi vode u Istru. Na stazi Most – Peničići, na čijoj je duljini od 5.001 metar i ove godine učinjen izvjestan napredak u sigurnosnom aspektu, kao i obično, očekuje se novi rekord. Sada važeći 2:04,689 minuta s prosječnom brzinom 144,388 km/sat, star je tek godinu dana i njegov je vlasnik Talijan Christian Merli u prototipu Osella FA 30, ove godine osvajač naslova prvaka Europe kategorije II (formule i prototipovi). Titulu je osigurao prije desetak dana u Ilirskoj Bistrici pa u Buzet ove godine niti ne dolazi. Nakon devetogodišnje dominacije na krovu Europe »skinuo« je sunarodnjaka Simonea Faggiolija koji stiže u Buzet, koji će ići na novi rekord, vratiti nekad zasluženo na stazi koju izuzetno voli i cijeni.


U uvijek atraktivnim i brzim bolidima, formulama i prototipovima, kojih će u modernoj i povijesnoj verziji na buzetskoj stazi biti čak 31, od deset prvoplasiranih na FIA Prvenstvu Europe stiže njih sedam. Sve as do asa, zato vrijedi »začepiti uši« i širom otvorenih očiju uživati u nevjerojatnim prolascima vijugavom buzetskom stazom. To kako oni prođu među kućama u selu Marinci, kako protutnje kroz jedinstveni i najbolji europski gledališni zavoj Komušćicu, vrijedi isključivo doživjeti uživo.




U završnicu EP-a kategorije I (turistička vozila) čak devet od deset prvoplasiranih stiže u Buzet, predovđenih novim prvakom Europe Čehom Lukasom Vojačekom, koji je ove godine nanizao deset pobjeda. 



I riječ, dvije o hrvatskim povijesničarima. Već osiguranim naslovom novog prvaka Hrvatske, koji mu donosi treću Zlatnu kacigu HAKS-a, ali i jedinstveno prestižno i najviše priznanje Dijamantnu kacigu u Buzetu svoju posljednju i oproštajnu službenu utrku za bodove vozit će Matuljac Mladen Sigurnjak, član AK Učka Sport na »posudbi« u »Opatija. Bit će slavlja… U Buzetu su se opraštali samo najveći!



Hrvatski praznik automobilizma ne propuštaju niti domaći vozači. Čak 96 hrvatskih vozača iz 28 klubova stiže na preposljednju bodovnu utrke Prvenstva RH koje je u kategoriji I. Sa četiri boda prednosti, s dvije ove sezone osvojene pobjede (Sljeme i Ilirska Bistrica) kao lider prvenstva stiže Delničan Bojan Juranić, član AK »Opatija Motorsport« u vrhunski pripremljenom »malenom, ali paprenom« Renaultu Clio Sport. Za vratom mu puše Denis Nišević (Župa Dubrovačka) u Renaultu Megane. No, na pobjedu u Buzetu računaju i Tomislav Muhvić (Petar Klepac, Mitsubishi Lancer EVO IX), državni prvak Domagoj Pereković ( Zanatlija Zagreb, Mitsubishi Lancer EVO IX) i Dejan Dimitrijević (Velika Gorica, Seat Leon), koji bodovno još uvijek konkuriraju za završno postolje državnog prvenstva, pa i naslov.


Tri asa u Buzet stižu s namjerom da vodećima pomrse račune, a stižu u prestižnim R5 automobilima. Najtrofejniji hrvatski rally vozač, Zagrepčanin Juraj Šebalj (Sveta Nedelja, Hyundai i20 R5), Buzećanin, nekada izvrstan brdaš, sada i relijaš Viliam Prodan (Opatija Motorsport, Škoda Fabia R5) i prvi Riječanin u ovom vrhunskoj grupaciji automobila R5 Mario Jurišić (Župa Dubrovačka), ove godine pehist na brdu, a nekadašnji prvak, dolazi s Ford Fiestom R5. Poslastica za pet!



 Buzetska utrka uz FIA Prvenstvo Europe i FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila, boduje se za državna prvenstva Hrvatske, Slovenije i Austrije te Alpe Adria HCC. Organizator utrke je AK Buzet, a vozači s vozilima smješteni su u tri parka – Cimos, Mašimova škuja i Vodovod. Treninzi su danas od 9.30 sati, a bodovne utrke u nedjelju od 9 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna, a proglašenje najboljih u večernjim satima u Mašimovoj škuji.