IJF Judo Grand Prix

Po jedna pobjeda Bernarda Azinovića i Ive Oberan

Hina

Bernard Azinović / Foto Judo Inside

Bernard Azinović / Foto Judo Inside



ZAGREB Prvog dana IJF Judo Grand Prixa Zagreb 2017 nastupilo je pet hrvatskih judoka, a po jednu pobjedu upisali su Bernard Azinović i Iva Oberan.


Na početku turnira nastupila su dva hrvatska judaša, Bernard Azinović (do 60 kg) i Marko Drašković (do 66 kg), te tri judašice, Matea Behin (do 48 kg), Tena Šikić (do 52 kg) i Iva Oberan (do 57 kg).


Azinović je u prvom kolu wazarijem svladao Nijemca Klemma, a zatim izgubio od aktualnog europskog prvaka Rusa Mšvidobadzea. Drašković je izgubio ipponom od Amerikanca Vargasa.




Kod judašica, Oberan je prošla Amerikanku Fulgentes u 1. kolu, a zatim izgubila wazarijem od Britanke Smythe-Davis. Behin je izgubila ipponom od Francuskinje Duport, isto kao i Šikić od Slovenke Nareks.


»Tena Šikić nije dobro odradila borbu i puno iskusnija Slovenka je lijevim gardom izgradila prilike, a zatim i prošla dalje. Bernard Azinović je bolje odradio drugu borbu, koju je izgubio, nego prvu jer je bio malo usporen, ali Rus je bio dominantniji u gardu i pokazao kvalitetu kojom je osvojio europsko zlato ove godine. Marko Drašković je dobro odradio borbu s Amerikancem, ali zbog manjka iskustva se možda i prepao prilike za pobjedom«, prokomentirao je hrvatski dan trener Hrvoje Petranović.


U finalnom bloku olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira u kategoriji do 48 kg, Argentinka Paula Pareto osvojila je brončanu medalju protiv Belgijanke Juru, dok je prošlogodišnja pobjednica, Srpkinja Milica Nikolić u finalu izgubila od Japanke Endo.


U turskom dvoboju za broncu u kategoriji do 60 kg, Ozlu je slavio protiv Kaba, a zlato je pripalo europskom prvaku iz 2013., Gruzijcu Amiranu Papinašviliju, koji je ipponom slavio protiv aktualnog europskog prvaka Rusa Roberta Mšvidobadzea.


Brazilka Eleudis Valentim uzela je zlato u kategoriji do 52 kg, kao i Japanac Hashiguchi u kategoriji do 66 kg. Prvi dan završio je finalnim borbama u kategoriji do 57 kg, a na najvišu stepenicu postolja popela se Japanka Momo Tamaoki.


Između kvalifikacija (početak u 10.00 sati) i finalnog bloka (početak u 17.00 sati) sva tri dana zainteresirani mogu trenirati s legendama juda, Iliasom Iliadisom, olimpijskim pobjednikom, trostrukim prvakom svijeta i dvostrukim prvakom Europe, te Markom Huizingom, olimpijskim prvakom i petostrukim prvakom Europe. Već je prvi dan treninga oduševio sve prisutne, a odličnu atmosferu upotpunili su odlični potezi djece, koji su bacali Iliadisa i Huizingu te oduševljeno najavili dolazak i u subotu.


U subotu 30. rujna na tatami izlazi osam hrvatskih judoka, među kojima vrijedi izdvojiti Barbaru Matić (do 70 kg) i Dominika Družetu (do 81 kg).