Sjajan nastup

POVIJESNI USPJEH Riječanin Leo Cvetković europski viceprvak u boksu, Hrvatskoj još dvije medalje

Igor Duvnjak

Leo Cvetković, Foto: D. ŠKORMLJ

Leo Cvetković, Foto: D. ŠKORMLJ

Ovaj rezultat u Rumunjskoj je za naš klub, koji se sam financira već sedam godina, nešto fenomenalno. Ovo je jednostavno rečeno, srebro zlatnog sjaja, rekao nam je Leov trener Zoran Kralj mlađi



RIJEKA Leo Cvetković iz riječkog »Predatora« je viceprvak Europe u poluteškoj kategoriji na Europskom prvenstvu U – 22, to je uskršnja vijest koja je iz rumunjskog Targu Jiua snažnije od udarca gonga odjeknula riječkom boksu, koji je očito dobio adekvatnog nasljednika trofejnog poluteškaša Marija Šivolije, borca »Rijeke«, nekada seniorskog viceprvaka Europe i svijeta, sudionika Olimpijskih igara.


Veliki uspjeh hrvatskog boksa u Rumunjskoj zaokružen je i srebrnom medaljom Marka Miluna iz zagrebačkog »Leonarda« u superteškoj kategoriji te »broncom« u teškoj kategoriji Tonija Filipija iz zagrebačkog »Gladijatora«.


Nema dvojbe, odličan učinak hrvatskog boksa na prvenstvu na kojem je nastupilo čak 390 boksačica i boksača iz 37 zemalja.




Riječanin je prvo, u svom premijernom nastupu ubojito odradio sve tri runde sa Srbinom Filipom Stankovićem i slavio je na bodove kod svih pet sudaca da bi u četvrtfinalu te kategorije do 81 kilogram uvjerljivo nadmašio Turčina Yagmura Genckana.


Proboj u sanjano i željeno finale je ostvario nakon jedne od svojih najboljih borbi natjecanja i uz snažan pritisak od prve runde potpuno je nadmašio Nijemca Athanasiosa Kazakisa o čemu govori i bodovanje sudaca, 30:27, 30:26, 30:26, 28:29, 30:26 za Cvetkovića.


Leu je na koncu za dlaku izmakla zlatna medalja nakon itekako izjednačene borbe sa Ukrajincem Stepanom Hrekulom. Vidi se to i po dojmu ostavljenom na bodovne suce, dvojica od njih petorice su naime dala pobjedu Riječaninu no trojica su se priklonila Ukrajincu. Bodovni ishod ovog vrlo tijesnog finalnog dvoboja je 29:28, 28:29, 30:27, 28:29, 29:28.


– Ovo je povijesni uspjeh. Nakon trinaest godina riječki boks ima međunarodnu seniorsku medalju poslije Marija Šivolije, koju je on 2005. godine donesao sa Mediteranskih igara sa Europskog prvenstva. Matej Uremović je osvojio medalju ali kao junior a ovo je seniorsko odličje, prva europska medalja poslije 13 godina – konstatirao je presretni i ponosni trener Lea Cvetkovića u »Predatoru« Zoran Kralj mlađi.


– Leo je ostvario tri super uvjerljive pobjede, pregazio je suparnike. U finalu se borio sa trostrukim osvajačem europskih medalja, Ukrajincem izdankom slavne boksačke škole iznimno bogate tradicije velikih šampiona.


U tom finalu je viđena lavovska borba, Leo je na kraju izgubio 3:2. Ovaj rezultat u Rumunjskoj je za naš klub, koji se sam financira već sedam godina, nešto fenomenalno. Ovo je jednostavno rečeno, srebro zlatnog sjaja. Sada slavimo, srebrna medalja je tu, ovo je ogroman uspjeh. Ovim rezultatom je sigurno kupljena karta za nastup na idućim Mediteranskim igrama. 


Spomenuti Marko Milun je u polufinalu, u svom tek jedanaestom meču, stigao nadomak zlatu. Odlična taktika dovela ga je do slavlja sa puno iskusnijim i težim Rusom Vladislava Muravinom, inače dvostrukim Europskim prvakom.


Hrvatski prvak Milun pobijedio je podijeljenom odlukom bodovnih sudaca, 29:28, 28:29, 29:28 30:27, 29:28.


U finalu je Milun ravnopravno boksao s talijanskim reprezentativcem Abbesom Azizom Mouhidineom, ali je u posljednjoj, presudnoj rundi posustao i ostao bez pobjede.


Talijan je slavio po bodovima 29:28, 29:28, 29:28, 29:28, 28:29.


Brončani »teškaš« Toni Filipi je poražen u polufinalu, nadmašio ga je Serhii Horosov iz Ukrajine.