Sandra Perković

Ova je bila fantastična godina, a u idućoj želim zdravlja i što manje umora

Ivana Vaupotić

Sandra Perković/S, ŠIMUNOVIĆ/Foto PIXSELL

Sandra Perković/S, ŠIMUNOVIĆ/Foto PIXSELL

U idućoj godini želim sebi puno zdravlja i što manje umora kako bih spremna dočekala olimpijsku 2020. godinu – kaže Sandra Perković



ZAGREB Kraj kalendarske godine za svakog je sportaša prilika za bacanje pogleda u retrovizor, zbrajanje dojmova i registriranje detalja koji možda nisu bili na potrebnoj razini. U slučaju Sandre Perković zadnja kategorija je suvišna jer ona je u 2018. godini po tko zna koji put potvrdila da s punim pravom ulazi u kategoriju najboljih sportašica u povijesti Hrvatske.


– Iza mene je fantastična godina u kojoj sam peti put uzastopce osvojila naslov europske prvakinje. Upisala sam se u povijest, a nadam se da ću u budućnosti povećati broj medalja s europskoga prvenstva – rekla je Sandra Perković, vlasnica sedam njaboljih hitaca u 2018. godini, na prigodnom druženju s predstavnicima medija u Kaptol centru.


Kada je najbolja hrvatska sportašica u pitanju, jasno je da niz fantastičnih rezultata ne staje na jednom natjecanju. Pod okriljem Dijamantne lige također je potvrdila da je najbolja bacačica diska u povijesti atletike, pobijedila je na četiri mitinga Dijamantne lige, u Dohi, Rimu, Parizu i Londonu, a konačni trijumf pobjegao joj je zbog zdravlja.


Podrška




– Tamo sam bila najdominantnija do same završnice. Napravili su tada promjenu u formatu Dijamantne lige, a nisu konzultirali sportaše. Tako to bude kada ljudi iz biznisa uđu u sport i ne znaju što odgovara sportašima. Na završnom mitingu Dijamantne lige sam izgubila trofej jer moje tijelo nije moglo fizički izdržati napore. To je čisti dokaz da u sportu treba imati i sreće. No, na meni je da se u novoj sezoni tome prilagodim. U 2019. godini moram na taj miting doći u najboljoj formi, da mi se ne ponovi ista stvar – dodala je Sandra.


Uz zahvalu svima koji su cijelo vrijeme bili uz nju kada sve ne ide prema očekivanjima, Sandra je u prvi plan gurnula svoju obitelj, bez koje, kako je istaknula, ne bi bila ono što je.


– Sve dok imam takvu podršku, nitko se ne treba bojati da neću ostvarivati ovakve rezultate. Nadam se da ću u budućnosti još malo utabati te staze uspjeha – objasnila je najbolja hrvatska sportašica.


Doha


Nova sezona donosi Svjetsko prvenstvo, i to u neuobičajenom terminu.


– To će biti u Dohi, a svi znaju kakve su vrućine u Kataru. Zbog toga će Svjetsko prvenstvo biti održano krajem rujna i početkom listopada. Samim time, moram promijeniti koncept priprema. Svaku novu natjecateljsku godinu tradicionalno sam otvarala u ožujku, a sada ćemo to pomaknuti na svibanj. Svjetsko prvenstvo bit će mi špica sezone, a sigurno je da želim naslov svjetske prvakinje – istaknula je Sandra, uz napomenu da će 2019. sve biti uvertira za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.


Zbog toga će, prema njenim riječima, nova sezona biti nešto mekša.


– U idućoj godini želim sebi puno zdravlja i što manje umora kako bih spremna dočekala olimpijsku 2020. godinu. Iduća godina mora biti što blaža, da me što manje umori. Mi se već sada počinjemo pripremati za nastup na Olimpijskim igrama. U ovom trenutku Tokio je naš najvažniji projekt – zaključila je Sandra.