Šahovski klub Draga

One su mlade i prvakinje Hrvatske, a tvrde: “imamo još puno talenata”

Zlatko Horvat

Katarina Bogdanić, Lara Desnica, Ivan Mandekić. Sandra Đukić i Ena Cvitan

Katarina Bogdanić, Lara Desnica, Ivan Mandekić. Sandra Đukić i Ena Cvitan

Imamo i 20-godišnju tradiciju, razdoblja na koje možemo biti ponosni što smo imali Borku Frančišković, šesterostruku prvakinju Hrvatske. Bili smo prvaci i 2007. s Tatjanom Shadrinom, Borkom Frančišković i Rajnom Šargač, ali ovo je velik uspjeh s obzirom na mladost ekipe - kaže Ivica Mandekić, predsjednik Šahovskog kluba Draga



MALI LOŠINJ Šahistkinje riječke Drage drugi su put osvojile naslov prvakinja Hrvatske. U posljednjem kolu 28. izdanja Prve šahovske lige, Draga je pobijedila Mladost s 3:1 i za jedan meč bod nadmašila gradske rivalke Liburnije. Ovaj veliki uspjeh Drage izborile su Ena Cvitan sa 5,5 bodova iz 9 partija, Sandra Đukić sa 6,5 (9), Ana Berke sa 6,5 (8), Katarina Bogdanić sa 6,5 (9) i Lara Desnica s pola boda (1). Pobjednice su dobile čak 8 mečeva, a samo jedan odigrale su neodlučeno. Najuspješnije igračice prvenstva bile su Bugarka Nurgyul Salimova (Liburnija), Mirjana Medić (Polet) i Srpkinja Jovana Erić (Đakovo Lim-Mont) koje su osvojile po sedam bodova (9). Prvu ligu napuštaju zagrebački Ericsson Nikola Tesla i Kastav.


– Nismo se nadali prvom mjestu. Ključno je bilo šesto kolo i pobjeda od 3:1 nad Luburnijom, koja je drugoj ploči imala jaku Bugarku Salimovu. Upravo je pobjeda Ene Cvitan nad Salimovom donijelo prevagu u derbiju – kaže Ivica Mandekić, predsjednik Šahovskog kluba Draga. – Međutim, imali smo ekipu sa četiri jake i ujednačene igračice i to je možda bilo presudno.


Ono na što je Mandekić posebno poseban je da je uspjeh ostvaren s domaćim igračicama.




– Ena Cvitan je Riječanka, reprezentativka, Ana Berke je živjela u Rijeci i tu je studirala, Katarina Bogdanić je Krčanka koja živi u Rijeci, Lara Desnica je naša mlada igračica, kadetska viceprvakinja Hrvatske. Odgajamo mlade cure koje preuzimaju ključna mjesta u reprezentaciji. Ova priča je lijepo završila, ali imamo mi još puno talenata. Imamo i 20-godišnju tradiciju, razdoblja na koje možemo biti ponosni što smo imali Borku Frančišković, šesterostruku prvakinju Hrvatske. Bili smo prvaci i 2007. s Tatjanom Shadrinom, Borkom Frančišković i Rajnom Šargač, ali ovo je velik uspjeh s obzirom na mladost ekipe.


Kod šahista naslov je kolo prije kraja osigurao Zagreb pa se posljednje kolo pretvorilo u reviju remija. Liburnija je pobjedom nad Vukovarom ‘91 sa čak 5:1 osvojila treće mjesto iza Zagreba i Solin-Cemexa. Peto mjesto zauzela je Rijeka. Mandekić kao predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije ima što reći i na tu temu.


– Za Liburniju to je možda neuspjeh budući da su posljednjih godina bili prvaci ili viceprvaci. No, oni su krenuli drugim putem. Rijeka je peta, ali oni imaju šahovski dom i tu ima domaćih igrača.