Nagrada RI autosport

OKTANSKI VIKEND Na Grobniku će se odlučivati o državnim prvacima

Miroslav Krpan

Ove subote će se održati »9. Nagrada RI autosport 2018«, što će se ujedno bodovati i za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a čiji je nositelj Auto i karting savez Istre. Prva nedjeljna utrka u 12.30 sati



RIJEKA Autoklub RI autosport već tradicionalno u listopadu priređuje jedno od natjecanja Prvenstva Republike Hrvatske u kronometar vožnjama. Ove subote će se održati »9. Nagrada RI autosport 2018«, što će se ujedno bodovati i za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a čiji je nositelj Auto i karting savez Istre.


Za kronometar vožnje, jednu od mlađih domaćih automobilističkih disciplina, organizator u dijelu parka vozača Automotodroma Grobnik priprema stazu koja je prošle godine dijelom izmijenjena i dulja, u punom krugu duga 538 metara. Pokazala se dobrom i za vozače privlačnom, a gledateljima atraktivnija. Vozit će se tri kruga, a za bodove će odlučivati zbroj rezultata ukupno tri vožnje.


Prijavljeno je 43 vozačice i vozača iz 16 klubova, a bit će ovo četvrto i zaključno natjecanje ovogodišnjeg prvenstva. Pomalo nenadano, iako iskusan i uspješan u dugogodišnjoj karijeri, nakon tri nastupa, bez »generalke«, bodovno je na čelo ljestvice zasjeo Dean Jurasić iz pazinskog Istra racing teama. Zanimljivo je da matematički, čak prvih deset plasiranih ima šanse biti prvakom. Uz Jurasića, koji ima bodovnu prednost, posebno će zanimljiv biti nastup dvojice pobjednika ove sezone, Dejana Kopajtića (AK Rijeka) i Marija Barovića (Župa Dubrovačka), ali i Vjekoslava Čička (AK Buzet Autosport) i Nenada Damarije (AK Pula-Rovinj).




U konkurenciji juniora naslov je već osigurao Karlo Pelicar (AK D.T. Poreč), dok je među vozačicama najbliža novom naslovu Puljanka Iva Damarija. Ekipni naslov ostat će u Istri, samo je pitanje hoće li s Grobnika put Poreča (D.T.) ili Pule. U šest klasa tek su dva vozača osigurali pobjede za završnicu PH i to Marin Petrić (AK Rijeka) u klasi serijskih automobila do 1600 ccm i Nenad Hrvatin (AK D.T.) u specifičnoj klasi »Diesel«. U ostalima odlučuju vožnje na grobničkoj stazi.


Nedjeljni program na Automotodromu Grobnik počinje verifikacijom i tehničkim prijamom od 8 do 9.10 sati, trening je u 10 sati, a prva od tri bodovne vožnje kreće u 12.30 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 17 sati.