Samo dvojica legendi

”Novogodišnja turneja”: Stoch ponovio Hannawaldov pothvat i upisao se u povijest

Hina



 Poljski skakač na skijama Kamil Stoch postao je tek drugi u povijesti koji je uspio pobijediti na sva četiri natjecanja »Novogodišnje turneje«, nakon slavlja u Obertsdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i Innsbrucku, 30-godišnji Poljak bio je najbolji i u Bischofshofenu te tako izjednačio pothvat Nijemca Svena Hannawalda otprije 16 godina.


Stoch je u Bischofshofenu slavio skokovima od 132.5 i 137.0 metara koji su mu donijeli ukupno 275.6 bodova, 3.4 više od drugog Norvežanina Andersa Fannemela (130.0 i 139.0m), odnosno 5.1 više od trećeg Nijemca Andreasa Wellingera (129.0 i 139.5m).


Sjajni je Poljak ostvario najbolji skok prve serije, a zatim izdržao pritisak u drugoj i skočio upravo onoliko koliko je bilo dovoljno da se upiše u povijest skijaških skokova. Ovo je bilo 66. izdanje »Novogodišnje turneje«, a samo su Hannawald i Stoch uspjeli pobijediti na sve četiri postaje.


Stochu je ovo druga uzastopna pobjeda na »Turneji«, a do nje je stigao s ukupno 1108.8 bodova, čak 69.6 više od drugog Wellingera, a 87.5 više od trećeg Fannemela.Dvostruki olimpijski pobjednik iz Sočija Stoch je usto i preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa, sada ima 723 boda, 12 više od drugog Nijemca Richarda Freitaga koji je zbog pada u prvoj seriji natjecanja u Innsbrucku u četvrtak propustio Bischofshofen. Treće mjesto drži Wellinger sa 569 bodova.