Kada se 190 novinara iz čitavog svijeta natječe

Novinarima za skijanje ni baklave ne smetaju!

Ana Raić Knežević

Medalje su podjeljene najboljima! Među njima je u bila i naša Branka Malnar, novinarka »Radio Rijeke«, brončana u svojoj kategoriji u nordijskoj utrci.eslalomu i nordijskom skijanju



I kad ne razumiješ nijednu riječ, jer si u turskom skijalištu na više od 2.000 metara, i kad ti hladnoća oduzima posljednju snagu jer temperatura nikako da naraste iznad – 10, i kad ne znaš je li ti od svih mogućih oblika »baklava« i njima sličnih slastica s orasima i lješnjacima, razina šećera u krvi još uvijek u normali, sve ti u trenutku postaje prihvatljivo i normalno, jer si okružen sa 190 kolega novinara iz cijelog svijeta, i jer si ponosan što si dio još jednog SCIJ Meetinga.


   Ovogodišnji internacionalni susret novinara skijaša okupljenih u SCIJ-u, i to 59. po redu, održan je od 25. veljače do 3. ožujka u Turskoj. Novinari skijaši iz cijelog svijeta dobili su priliku isprobati snijeg na prostranim skijaštima Palandöken i Kandili što nadvisuju Erzurum, grad u istočnoj Turskoj, koji je za Hladnog rata bio NATO baza poznatiji kao »The Rock« (kamen op.a.).


Kamen, crni, naziva »oltu«, još je uvijek jedno od obilježja te regije, pa povratak u domovinu bez primjerka u prstenu ili narukvici jednostavno ne dolazi u obzir.    No, crno kamenje opasno vreba na gotovo svim stazama ovih turskih skijališta iako je tijekom SCIJ Meetinga snijeg neumorno padao. Nošen vjetrom tehničarima kilometarskih staza doista ga nije jednostavno zadržavati baš tamo gdje bi ljubitelji zimskih sportova, pomalo razmaženi talijanskim i austrijskim ski-standardima, željeli. Zato su oni zaluđeni »off-pist« skijaškim vratolomijama mogli doći na svoje.    Sve su to budno pratili nebrojeni zaštitari i policajci koji su, osim nad pozamašnom skupinom inozemnih novinara, bdijeli i nad visokim, domaćim političarim dok su u ime organizatora pohodili SCIJ Meeting. Treba li uopće naglašavati koliko smo uživali u šetnji istanbulskim Taksimom, vožnji Bosporom i posjetu Plavoj džamiji, izvedbi trbušne plesačice u »cisterni«, raspravi o novinarstvu i društvenim mrežama, analizi aktualnog trenutka turske politike, degustaciji jela iz svih zemalja sudionica na tradicionalnoj »Nations night« i navjerojatnim roštiljima pripremanima kraj skijališta unatoč snijegu i vjetru.    E da, održana su i natjecanja – u veleslalomu i nordijskom skijanju. Medalje su podjeljene najboljima! Među njima je u bila i naša Branka Malnar, novinarka »Radio Rijeke«, brončana u svojoj kategoriji u nordijskoj utrci.eslalomu i nordijskom skijanju.     Mi ostali pokušat ćemo biti bolji dogodine – na 60. SCIJ Meetingu u Italiji!