Samo jako, samo Mlaka

Kuglačice Mlake osvojile četvrtu titulu prvaka, i ne misle stati!

Kuglačice Mlake i njihovi trener premoćno su osvojili novi naslov državnih prvakinja/Foto S. JEŽINA

Kuglačice Mlake i njihovi trener premoćno su osvojili novi naslov državnih prvakinja/Foto S. JEŽINA

Naši ciljevi su vrlo jasni, želimo u svim natjecanjima biti u vrhu. Osvojili smo prvenstvo, u svibnju krećemo u lov na Kup Hrvatske, drugi smo u Svjetskom kupu, a sada nam slijedi Final Four Lige prvaka. Ni tu nismo bez ambicija. Dapače - kaže trener Tonči Mikac



RIJEKA Ovo je definitivno njihova sezona. Prvo su u listopadu prošle godine ostvarile povijesni uspjeh osvojivši drugo mjesto u Svjetskom kupu u kuglanju, minule su subote pak obranile titulu državnih prvakinja. Sada kreću u lov na Ligu prvaka i Kup Hrvatske. One su Marina Bašić Palković, Venesa Bogdanović, Mirna Bosak, Iva Cindrić, Tihana Čavlović, Anamarija Grdić, Nika Grubišić, Ana Jambrović, Ivana Neralić, Milana Pavlic, Tamara Sinković i Marija Zver, odnosno kuglačice Mlake. Igračice koje su i ove sezone protutnjale hrvatskom ligom ostvarivši 16 pobjeda u 18 kola.


– Kakav je osjećaj opet osvojiti titulu prvakinja? Uobičajen, ha, ha, ha. Ovo je naša četvrta titula u posljednjih pet godina, prije dvije je godine nismo osvojili, već smo bili drugi, nogometnim žargonom rečeno, zbog slabije gol razlike – započeo je Tonči Mikac, trener Mlake, koja je titulu osigurala tri kola prije kraja prvenstva na gostovanju kod Podravke, a proslavila je u domaćoj kuglani nakon posljednje prvenstvene utakmice s Rijekom. Mlaka tako predvodi prvoligašku karavanu sa 33 boda, sedam bodova više od drugoplasiranog Admirala. I tako posljednjih deset godina…





– Sigurno da nije bilo lako igrati utakmicu protiv Rijeke, a znaš da si prvak i da ćeš po završetku susreta dobiti pehar. Naslov smo premoćno osvojili, sedam bodova je velika razlika i to dovoljno govori o kvaliteti naše ekipe. Ali, nema mjesta opuštanju, cure znaju da u svakoj utakmici moraju dati sve od sebe i pokazati koliko vrijede.



 Nika Grubišić kapetanica je kuglačica Mlake koje su se unatoč višegodišnjoj dominaciji prošle subote pred svojim malobrojnim navijačima itekako radovale novoj tituli.


– Ajme, ovo je super! Naravno da smo jako zadovoljne i možemo obećati da ćemo iduće godine ponoviti istu stvar. Samo nastavljamo niz, nama je osvajanje titula postalo uobičajeno, iako svaki put treba krenuti ispočetka vrlo ozbiljno u sezonu. A onda na kraju uvijek dođe nagrada – rekla je Nika Grubišić. – Naš adut je što smo prava ekipa, sve se jako dobro slažemo, jedna drugoj smo podrška, kad jednoj zapne druga je tu da potegne uz potporu trenera. Zato nam treninzi nisu problem i sve stignemo, od fakulteta, poslova do obitelji. Uz dobru organizaciju sve je moguće. A kad je sezona ovako uspješna, lijepo je i trenirati.


Kuglačice Mlake u subotu nisu previše feštale budući da ih već u petak čeka polufinale Lige prvaka protiv Beča.


– Kod nas nikad nema previše odmora ni fešti, sezona je duga i zahtjevna, treba stalno trenirati. Sada nam predstoji Liga prvaka, imamo se čemu nadati, nije tajna da nam je želja finale – zaključila je Nika Grubišić.



Najmlađa ekipa


Mlakarice su najmlađa ekipa u hrvatskoj ligi s prosjekom od 23 godina starosti, no to im ne smeta da suvereno odgovaraju svim izazovima u domaćem prvenstvu u kojem su upisale tek jedan poraz, i to od Istre.


– Nije to ništa strašno, mislio sam da sezonu u hrvatskom prvenstvu možemo završiti bez poraza, no očito nam je trebao. Naučio nas je da uvijek treba biti ponizan, vrijedan, borben i da na terenu uvijek moraš dati sve od sebe. Utakmice s Istrom uvijek imaju jedan poseban naboj jer nekoliko igračica iz Rijeke igra kod njih i tu uvijek postoji motiv za dokazivanje. U svojim redovima imaju dvije reprezentativke, opasne igračice, vole našu kuglanu i zna biti neizvjesno. Slično je i s gradskim derbijem, te utakmice nikada nisu jednostavne, uvijek nešto miriše u zraku. Evo, Rijeka je ostala u Prvoj ligi, Istra je četvrta. Tu su još i Admiral i Zagreb, solidni klubovi u našim okvirima, ali Mlaka je ipak jedna razina više. Nama ne smeta niti činjenica da imamo najmlađu ekipu u ligi, iako su mlađe igračice obično i malo nestabilnije, treba im vremena da se ustale i uđu u pravi ritam, pa je možda i malo zahtjevnije raditi s njima. Moraš biti dobar psiholog, nikad ne smije biti euforije, ali niti pesimizma. Moraš ih uvijek gurati naprijed, a onda se to vidi i na rezultatima. Blizu su sve po godinama i normalno je da dišu kao jedan.


Liga prvaka


Vidjelo se to i na proslavi titule tijekom koje se kuglanom na Mlaci orilo: Samo jako, samo Mlaka.


– Naši ciljevi su vrlo jasni, želimo u svim natjecanjima biti u vrhu. Osvojili smo prvenstvo, u svibnju krećemo u lov na Kup Hrvatske, drugi smo u Svjetskom kupu, a sada nam slijedi Final Four Lige prvaka. Ni tu nismo bez ambicija. Dapače.



Od petka do nedjelje u Zaprešiću će osim Mlake po naslov u Ligi prvaka krenuti Beč, Slovan Rošice i njemački Bamberg.


– Svake godine s porastom zrelosti ekipe i stabilizacijom očekujemo da budemo sve konkurentniji na međunarodnoj sceni. Objektivno smo među tri najbolje ekipe u Europi, na Svjetskom kupu smo bili drugi, vjerujem da ćemo i u Ligi prvaka biti drugi, što govori da se približavamo Bambergu, koji je zbog financijskih mogućnosti daleko najjača ekipa. Zahvaljujući našoj mladosti i razigranosti odmah smo uz njih. Očekujem da ćemo, ako nas posluži zdravlje, kroz dvije-tri godine zamijeniti Bamberg na prvom mjestu. Radimo puno i kvalitetno, praktički je cijela ekipa u reprezentaciji. Formula uspjeha? Selekcija mladih, ambicioznih igračica koje žele raditi i napredovati, pa imaju ovdje mogućnost razviti svoje potencijale jer imaju jaku konkurenciju i unutar i izvan kluba, jake utakmice i nastupe na međunarodnoj sceni. No, toga ničega nema bez rada i treninga, stalnog napretka. A sve su redom talentirane i imaju potencijala. Pitanje je samo do kuda će doći. Mnogi misle da je kuglanje bezvezan sport, ja sam to isto mislio kad sam svojevremeno igrao nogomet. Zamislite koji grijeh. Kuglanje je jedan izuzetno lijep i zahtjevan sport u kojem trebaš biti i tjelesno spreman, ali i glava je izuzetno bitna. Naše su cure mlade i već jako uspješne. To dovoljno govori o njima.



Utakmica 18. kola Prve lige kuglačica: Rijeka – Mlaka 1:7 (7.5:16.5, 3324:3469). Kuglana Mlaka.


Rezultati: Gizdulić – Jambrović 0:1 (1:3, 522:571), Balent – Zver+Neralić 0:1 (0:4, 544:281+285), I. Juričić – Čavlović 1:0 (2.5:1.5, 551:571), Antonić – Grdi 0:1 (1:3, 563:595), M. Juričić – Bosak 0:1 (2:2, 611:619), Miletić – Pavlic 0:1 (1:3, 533:547).


Kuglačice Rijeke osigurale su ostanak u Prvoj ligi, iako su 30 hitaca pred kraj utakmica u Đakovu i Koprivnici bile trenutno predzadnje, odnosno drugoligašice.


Rezultati 18. kola: Rijeka – Mlaka 1:7, Đakovo – ENDI Tekstilac 5:3, Podravka – Admiral 3:5, Istra – Split 2:6, Zagreb – Siscia 6:2.


Konačni poredak: Mlaka 33, Admiral 26, Split 23, Istra 21, Zagreb 20, Đakovo 15, Rijeka 12, Podravka 11, ENDI Tekstilac 11, Siscia 8 bodova.