Strah od virusa

Japanska nogometašica ne želi nositi olimpijsku baklju kroz Japan

Hina

TOKIO  Japanska nogometna reprezentativka Nahomi Kawasumi je u ponedjeljak izjavila da ne želi nositi olimpijsku baklju kroz Japan, izražavajući brigu da se ne zarazi koronavirosom ili da ne zarazi druge ako bude putovala u domovinu iz SAD-a.Kawasumi je jedna od reprezentativki koja je pomogla svojoj zemlji u osvajanju prvog naslova svjetskih prvakinja 2011., igra za Sky Blue FC u New Jerseyu.

“Zbog koronavirusa povlačim se iz olimpijske štafete”, napisala je na svom Twitter profilu.


“Donijela sam odluku da ne uzrokujem probleme svojoj ekipi i navijačima.”


Kawasumi je jedna u nizu sportaša koji su izrazili zabrinutost zbog sudjelovanja na olimpijskim igrama zbog pandemije koronavirusa.




Kanada je u nedjelju prva objavila da neče poslati svoje sportaše u Tokio na OI, a Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je objavio da će konačnu odluku o eventualnoj odgodi ili održavanju donijeti za četiri tjedna. 


Istovremeno su organizatori OI u Tokiju objavili da “trenutačno”, put olimpijske baklje nije promijenjen i baklja će na put kroz Japan krenuti u četvrtak u Fukushimi unatoč bojaznima zbog pandemije kronavirusa.


“Odluka donesena prije tjedan dana da se održi prolazak baklje kroz zemlju i dalje je na snazi”, izjavio je glavni direktor organizacijskog  odbora Olimpijskih igara Tokio 2020. Toshiro Muto.


“Baklja će krenuti na put 26. ožujka iz Fukushime, planovi se nisu promijenili natoč situaciji koji mnogi ocjenjuju sve gorom i gorom”, dodao je.