Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
21. siječnja 2020.
Istok Rodeš

Dokazao sam da je sve moguće, moram nastaviti kao na Sljemenu

Istok Rodeš
Istok Rodeš
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2019. u 12:07 2019-01-08T12:07:22+01:00

Moj glavni cilj bio je nastaviti ponavljati ono što sam pokazao u Madonni di Campiglio. Uvijek je 

ZAGREB Uoči nastupa na Sljemenu Istok Rodeš neprestano je ponavljao da više ne želi puno govoriti o senzacionalnom sedmom mjestu iz Madonne di Campiglio, naglašavajući da je koncentriran isključivo na utrke koje donosi siječanj. U tim trenucima činilo se da taj ambiciozni Varaždinac emitira pretjeranu dozu samouvjerenosti, no u nedjelju se ispostavilo da njegove riječi imaju pokriće. Osvajanjem identičnog plasmana na Sljemenu, Rodeš si je poslao nešto raniju čestitku za 23. rođendan, koji će proslaviti 27. siječnja.

– Moj glavni cilj bio je nastaviti ponavljati ono što sam pokazao u Madonni di Campiglio. Uvijek je najteže ponoviti kvalitetan rezultat. Obje vožnje sam odradio dobro, ali to nije bilo idealno. Napravio sam nekoliko sitnijih grešaka – kaže Rodeš.

Dva plasmana među deset najboljih sa sobom nose i bolje startne pozicije u utrkama koje dolaze. Preciznije, Rodeš je u Madonni di Campiglio imao broj 66, a u Zagrebu 37. Sada će se spustiti još niže.

– Nakon ove utrke sigurno ću imati bolje uvjete i niže startne brojeve. Međutim, meni to ne mijenja puno na stvari. Nakon Madonne di Campiglio sam rekao da idemo dalje čim utrka završi. Tako je bilo i na Sljemenu. Sada jedino razmišljam o utrci u Adelbodenu, gdje ću možda nastupiti i u veleslalomu – dodaje svjetski juniorski prvak iz 2016. godine.

Iako dva odlična plasmana svakako donose ogromno zadovoljstvo, jasno je da se još uvijek ne može govoriti o kontinuitetu. Uostalom, Rodešov najbolji prijatelj, tri godine stariji Filip Zubčić, s kojim dijeli datum rođenja, prije četiri sezone također je nanizao nekoliko dobrih rezultata, no kasnije ih nije uspio ponoviti.

– Sada moram nastaviti u istom ritmu i maksimalno iskoristiti prilike koje mi se pružaju. Bit ću među prvih trideset skijaša na startu. Uspio sam ponoviti dobar rezultat i sada mogu nastaviti dalje bez pritiska. Vjerujem da sam sada dokazao da je sve moguće. Budem li i dalje skijao najbolje što mogu, sve će biti dobro – objašnjava Rodeš.

Za razliku od mnogih sportaša, najbolji hrvatski slalomaš nema posebne rituale kojima zaziva sreću prije nastupa. Zapravo, taj dio uklapa se u priču o samouvjerenosti.

– Dok sam bio mlađi, imao sam neke rituale uoči nastupa. Onda sam shvatio da je to nepotrebno. Jednostavno, ako vjerujem u ono što radim, potpuno je nebitno stavljam li prvo lijevu ili desnu pancericu. Prije utrke radim samo stvari koje mi odgovaraju iz nekog razloga – kaže najpoznatiji Varaždinac na skijama.

Uz napomenu da savjeti Ivice Kostelića jako puno pomažu svim reprezentativcima, Rodeš najavljuje blistavu budućnost hrvatskog skijanja.

– Ova reprezentacija može jako puno i uvjeren sam da ćemo trajati narednih desetak godina. Ovo što se dogodilo na Sljemenu znači puno za hrvatsko skijanje jer smo pokazali da spadamo među najboljih trideset u Svjetskom kupu. Nisam siguran da ljudi u ovom trenutku mogu shvatiti koliko je to velika stvar – zaključuje Rodeš.
Davor PETROVIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.