Mijenja se ploča...

Brazilci predložili odgodu Olimpijskih igara za 2021. godinu

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

RIO DE JANEIRO Brazilski olimpijski odbor (COB) predložio je odgađanje ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju zbog koronavirusa na 2021. godinu.“Kao bivši judoka i trener naučio sam da je san svakog sportaša da ode na Olimpijske igre u vrhunskoj formi”, rekao je predsjednik COB-a Paulo Wanderley.

“Jasno je da bi održavanje OI ove godine spriječilo da se taj san u potpunosti ostvari.”


Predsjednik COB-a je naglasio da i dalje ima potpuno povjerenje u MOO, ali naglasivši kako je pomak na iduću godinu najbolje rješenje.


“MOO je i prije prolazio kroz ogromne probleme, s epizodama koje su završile otkazivanjem igara 1916., 1940. i 1944. zbog svjetskih ratova, te bojkota Moskve 1980. i Los Angelesa 1984.”, rekao je Wanderley u izjavi koja je objavljena na web stranici COB-a.




“Znali su kako prevladati ove prepreke i olimpijski plamen je jači nego ikad,” dodao je prvi čovjek brazilskog sporta.


Odgodu OI u pismu predsjedniku MOO-a Thomasu Bachu predložili su Norveški olimpijski i paraolimpijski savez. Norvežani su zatražili da se OI ne organiziraju dok virus ne bude pod nadzorom.


Također, predsjednik Olimpijskog odbora Slovenije Bogdan Gabrovec izjavio je u petak za nacionalnu novinsku agenciju STA da Olimpijske igre trebaju biti pomaknute jer sportaši nemaju jednake mogućnosti za pripreme.


“Olimpijske igre ne mogu se održati u srpnju u skladu s olimpijskim principom”. Ne bi bilo ništa loše da se održe 2021. godine, do tada će se uvjeti smiriti,” poručio je Gabrovec.


Među onima koji traže odgodu Igara su i Američki atletski te Američki plivački savez.


“Svjsni smo težine svog zahtjeva i koliko je teško logistički koordinirati odgodu Olimpijskih igara s obzirom na rasporede brojnih sportskih saveza, sportaša, sponzora i ostalih, ali ustrajanje na sadašnjem terminu u svjetlu aktuane globalne situacije ne bi bilo u najboljem interesu naših sportaša”, stoji u objavi koju je potpisao predsjednik Američkog atletskog saveza Max Siegel.


“Vidjeli smo kako su se životi naših sportaša reokrenuli i stoga je prava i odgovorna stvar prioritizirati zdravlje sviju nas i na pravi način prepoznati štetu koju je pandemija napravila pripremama sportaša”, stoji u objavi šefa Američkog plivačkog saveza Tima Hincheya.


Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u nedavnom razgovoru za “New York Times” naglasio kako MOO razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih.


“Otkazvanje nije uopće tema. Predani smo uspjehu ovih Igara”, naglasio je.


MOO je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre.