Sudar na prvenstvu u Vinkovcima

Biciklist Josip Rumac iz Poljana za dlaku izbjegao smrt

Kristian Sirotich

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Osjetio sam udarac u zadnji kotač bicikla, pao na haubu automobila koji me je udario, potom udario u vjetrobransko staklo i završio u kanalu. Nema dijela tijela na kojem nemam ranu – ogorčen je Josip Rumac, koji i organizatora utrke krivi za velike propuste i nesreću koju je doživio u Vinkovcima



RIJEKA Zvuči nevjerojatno, ali prvenstvo Hrvatske u cestovnom bicilizmu minuloga vikenda kobno je moglo završiti za jednog od najboljih mladih hrvatskih biciklista, ali i ne samo za njega.


Dan nakon što je postao viceprvakom na kronometru Josip Rumac, član slovenske ekipe Adria Mobil i nekad treći junior sa svjetskog  prvenstva, velike planove imao je i za utrku cestovnog prvenstva, u kojoj je branio naslov prvaka.



Zvuči nevjerojatno, ali vozač koji je skrivio nesreću što samo pukom srećom nije tragično okončala, nije bio pod utjecajem alkohola! Ostat će nepoznato pod utjecajem čega je mogao biti 51-godišnjak iz Cerića, mjesta nedaleko Vinkovaca, koji se unatoč policijskom vozilu s upaljenim rotirkama ipak odlučio probijati ispred skupine biciklista i pritom udario nesretnog Josipa Rumca. Prema informacijama iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske,  policija još uvijek utvrđuje sve okolnosti nemiloga događaja, a protiv vozača je podnesen prekršajni nalog.





I iz nevjerojatnih ih razloga nije dobio prigodu realizirati. Rumca, na sreću samo njega, nesavjesni je vozač automobila u punoj brzini pokosio za vrijeme utrke koju je organizirao Biciklistički klub Sokol iz Vinkovaca, a taj suludi čin u najmanju ruku neodgovornog pojedinca samo zahvaljujući ludoj sreći na kraju nije imao tragične posljedice. A o tome kakve je posljedice mogao imati nitko ne želi niti razmišljati.



– Ma, sretan sam što sam živ. Eto, ne znam niti sam kako sam ovo uspio preživjeti – započet će svoju priču iz Vinkovaca Josip Rumac još uvijek ne vjerujući što mu se i na koji način dogodilo i kakve je sve posljedice mogao imati.


– Za sada sve ukazuje da ništa nije slomljeno, ali morat ću na terapije. Donji dio leđa, tetive, listovi, ma  nema dijela tijela na kojem nemam nekakve rane. Od glave do pete… Trpim strašne bolove u leđima, vratu, kukovima, koljenima, nakon nesreće injekcije su me malo držale, ali sada…  A najviše od svega mi je žao sam tek u četvrtak dobio novu biciklu, nisam dva puta sjeo na nju. I tek sam potpisao za Adriju, nadam se da ću uspjeti opravdati povjerenje tih ljudi koji su mi vjerovali – skrenut će Rumac nakratko razgovor na »sportske« vode…



Direktor utrke u Vinkovcima bio je Tomislav Zadro, predsjednik BK Sokol, koji su organizirali prvenstvo, ali i predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza.– Jedan krajnje neodgovoran vozač, da ne kažem nešto gore, napravio je veliko zlo. Nerazumnim ponašanjem na silu je pretekao policijski automobil, izgurao moj automobil kao direktora utrke, sudački automobil i po travi se provukao na cestu te, na žalost, udario Josipa Rumca. Srećom, a to je svima nama najvažnije, Josip je na kraju zadobio samo lakše ozljede. Zaista ne znam što bih rekao osim da Josipu želim da se čim prije vrati biciklizmu jer on je naš najperspektivniji vozač, a vjerujem da vozača čekaju sankcije za tako užasan i nepromišljen potez. Što se nas kao organizatora tiče poduzeli smo sve što je bilo potrebno za sigurnost utrke, ali je jedan nepromišljen čin nažalost sve upropastio. I to uz objašnjenje da mu se žurilo. Nevjerojatno – rekao je Zadro.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA!