Očekivani epilog

OTKAZAN TOUR OF CROATIA Organizatori se susreli s nizom vanjskih opstrukcija i lažnih navoda

Ivana Vaupotić

NL arhiva

NL arhiva

Unatoč potvrdama dvadeset međunarodnih ekipa koje su trebale sudjelovati, utrka je, na žalost, otkazana. Uz profesionalne ekipe, imali smo veliki interes i podršku od brojnih ljubitelja biciklizma i sporta općenito – dodao je Črnjarić, uz napomenu da se stalno susretao s vanjskim opstrukcijama na svim razinama i lažnim navodima od strane bivšeg poslovnog partnera koji su nanijeli veliku štetu projektu Tour of Croatia, njemu osobno i biciklizmu općenito.



ZAGREB Tour of Croatia definitivno neće doživjeti svoje peto izdanje koje je trebalo biti održano od 23. do 28. travnja. Pet dana prije planiranog starta prve etape ta je biciklistička utrka iznenada otkazana zato što, kako je šturo objašnjeno, financijska konstrukcija nije bila na vrijeme u potpunosti potvrđena od strane nekih sponzora.


– Htio bih zahvaliti svima koji su prepoznali vrijednost ovog projekta i razglednicu Hrvatske koju je biciklistička utrka Tour of Croatia godinama odašiljala u svijet. Također, zahvaljujem svim partnerima i sponzorima koji su se do sada priključili projektu. Na žalost, projekt kao takav bilo je nužno otkazati u posljednjoj fazi pripreme – izjavio je Ivan Črnjarić, direktor utrke Tour of Croatia.


Time su se potvrdile riječi Martina Čotara, nekadašnjeg predsjednika Hrvatskog biciklističkog saveza, koji je još u listopadu prošle godine istaknuo da biciklističku utrku na takvoj razini u Hrvatskoj može organizirati samo Vladimir Miholjević, čiji potpis stoji ispod prva četiri vrlo uspješna i hvaljena izdanja. Črnjarić je bio dio organizacije prve tri utrke, a u svibnju prošle godine je u Zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitio ime Tour of Croatia. Budući da Miholjević s time nije bio upoznat, izguran je iz svih kombinacija vezanih uz organizaciju, a posljedica njihovog sukoba je novonastala rupa u međunarodnom biciklističkom kalendaru.




Prema Črnjaričevim navodima, ovogodišnji Tour of Croatia imao je podršku HBS-a, Hrvatskog olimpijskog odbora, Svjetske biciklističke federacij (UCI), Ministarstva turizma i Središnjeg državnog ureda za šport. Međutim, sve to nije bilo dovoljno za uspješno zatvaranje financijske konstrukcije prvog izdanja bez Miholjevića.


– Unatoč potvrdama dvadeset međunarodnih ekipa koje su trebale sudjelovati, utrka je, na žalost, otkazana. Uz profesionalne ekipe, imali smo veliki interes i podršku od brojnih ljubitelja biciklizma i sporta općenito – dodao je Črnjarić, uz napomenu da se stalno susretao s vanjskim opstrukcijama na svim razinama i lažnim navodima od strane bivšeg poslovnog partnera koji su nanijeli veliku štetu projektu Tour of Croatia, njemu osobno i biciklizmu općenito.


Prema njegovim riječima, zbog toga su poduzete i odgovarajuće pravne radnje. Nije na odmet podsjetiti da je i Miholjević krenuo u zaštitu svojih prava sudskim putem još krajem prošle godine, kada se ispostavilo da je Črnjarić registrirao ime Tour of Croatia. Uzme li se u obzir brzina hrvatskog sudstva, teško je vjerovati da će epilog biti poznat u dogledno vrijeme. U ovom trenutku samo se zna da će Hrvatska novu priliku za susret s vrhunskim biciklizmom imati od 1. do 6. listopada sa startom u Osijeku, kada je na rasporedu utrka pod nazivom CRO Race koju organizacijski potpisuje Miholjević, nakon što su mu »oteli dijete iz ruku«.