Kekov joker

Zoran Kvržić: Svaka je utakmica sudbonosna. Sada moramo pokazati pravo lice

Orlando Rivetti

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Nje bilo nekih posebnih trenerskih zahtjeva, analiza je napravljena prije utakmice, samo da uđem čvrsto u utakmicu. Da napravim nešto prema naprijed. Poljubila me lopta – kaže Zoran Kvržić



RIJEKA Matjaž Kek, trener »Rijeke«, bio je izuzetno zadovoljan nakon utakmice na pulskom stadionu Drosina. Bodovi su bili najvažniji, posebice kada su osvojeni na vrućem terenu protiv davljenika koji se hvata svake slamke. Ali i zbog činjenie da je njegova momčad dobro reagirala nakon »slučaja Rudeš«, poraza koji je izazvao dosta kritika.


Naglasak je bio na pristupu u pulskoj utakmici za koju je Kek imao samo riječi pohvale. Da je bio sretan zbog rezultata i pristupa na travnjaku gdje je znao stradati s puno jačom ekipom, govori i činjenica da nije spomenuo – navijače. Inače, uvijek zahvalan ljudima koji putuju i prate Rijeku na gostovanjima. Dekor u »riječkom kutu« bio je prekrasan, najljepši dio stadiona, a pjesma i navijanje za – Liverpool! Zato je Kvržićev pogodak bio prava nagrada. Ekipi i navijačima.


Fliper


Riječani su doputovali bez »pola momčadi«, nedostajala su četiri igrača zbog disciplinskih mjera i zdravstvenih problema, ali dok se rupe zadnje linije mogu krpati (Župarić, Leovac), teško je nadomjestiti maštovitost Pavičića i geometriju Bradarića u igri prema naprijed. Puljani su u razdoblju do odmora igrali na mišiće, držali utakmicu u neizvjesnosti agresijom i poštivanjem taktičke discipline, Riječani su gurali loptu na bokovima, Acosty i Heber, na sredini terena nije bilo dovoljno kreacije i brzine u razmišljanju.




U nastavku su Puljani tek nakratko pokazali znakove života, krenuli u napad… Ali to je bio njihov kraj. Upali su u »Rijekin« mlinac, Kekova je momčad stvorila dosta prigoda i samo je bilo pitanje vremena kada će iskusni Iveša potpisati kapitulaciju. Riječani su sjajne prigode bacili u vjetar u dominantnom nastavku, da bi na kraju Krvžić postao Kekov »joker«, zabio gol nakon jednog »flipera« u kaznenom prostoru. Lopta se odbila do Krvžića i jedan je gol Riječanima donio sva tri boda.


Cijl je ostvaren, zasluženo prema prikazanom u drugom poluvremenu kada su Puljani nestali s terena, a Riječani stisnuli papučicu gasa… Jedan od tih bio je i Zoran Kvržič. Gol za tri boda realizirao je šest minuta nakon što je ušao u igru. Darovanom konju ne treba gledati u zube… Tako je s pobjedama, poglavito nakon neplanirana poraza od »Rudeša«.


Pogodak nakon Raspopovićeva centaruta, povratne lopte Acostyja, Heberove karambol situacije, gužve u kaznenom prostoru dok Kvržić nije pogodio trenutak, vrijeme i loptu…


– Odbila se lopta meni na nogu, pospremio sam je sa zadovoljstvom. Uvijek se nadaš tom trenutku, čekaš loptu koju će svi pamtiti. Dobro sam ušao u utakmicu. Stalno san bio negdje oko nje, na kraju se odbila gdje treba i napuhao sam mrežu radosti. Trebao nam je taj gol, ta pojeda. Izabrao sam dobru zonu djelovanja. Ponekad treba imati sreće.


Odigrali ste posljednjih dvadeset minuta, ušli umjesto Čolaka. Koja su bila uputstva?


– Nje bilo nekih posebnih trenerskih zahtjeva, analiza je napravljena prije utakmice, samo da uđem čvrsto u utakmicu. Da u tvrdoj utakmici napravim nešto prema naprijed. Poljubila me lopta, zabio sam gol…


Drugi u proljetnom nastavku. Prvi ste zabili Lokomotivi za 3:1…?


– Ovaj je važniji. Puljani se bore za goli život, dali su sve od sebe, dok se posljednjih dvadesetak minuta nisu potrošili. Pali su u ritmu u tom razdoblju. Mi smo pojačali trku, do izražaja je došla naša kvaliteta i bilo je samo pitanje na koji ćemo način osvojiti bodobe. Nisam se bojao ni trenutku da nećemo uspjeti, jer pristup je bio pravi.


Lutanja


Pogled s klupe u prvom poluvremenu?


– Prava muška utakmica, sudac Marić pustio je da se igra, nije podijelio nijedan žuti karton cijelu utakmicu, držao je konce igre u svojim rukama, a dozvoljavao je duel igru. Frcale su iskre na sve strane, ali bez loših namjera.»Istra 1961«?

– Za razliku od prve utakmice na Rujevici, kada smo dobili 4:0, Puljani su se pokazali u drugom svjetlu. Potpuno druga ekipa. Spremna za duel igru, za brzu transformaciju. Čvrsta na sredini terena, skroz novi gard.


Nije bilo četvorice?


– Nadam se da će svi moći igrati protiv »Osijeka«. Puno nam mogu pomoći u susretu s vrlo dobrim Osječanima, svaki bod nam je vrlo bitan u utrci za drugo mjesto.


U Osijeku ste u dugom proljetnom kolu bili jedan od najbolih igrača »Rijeke«, ekipa je igrala s deterocicom i zaslužila više od minimalna poraza. Bio je t treći praz od »Osijeka« ove sezone…?


– Tri poraza peku. Jednom možda nismo bili na visini zadatka, u ostalim dvama susretima zaslužili smo više… Da smo kvalitetnija momčad moramo pokazati u subotu od 19 sati na Rujevici. Osječani imaju kvalitetnu ekipu, ali nemaju širinu poput »Rijeke«. Naša je dodatna snaga u kolektivu. Imamo svoj prepoznatljv stil igre. Jesenas su nam odnijeli bodovie s Rujevice, koja je sada opet postala utvrda. Nova smo ekipa koja je pohvatala koce igre, novi postaju bitne karike momčadi.


Vi ste jedini iz one prve europske generacije… Pet godina, uz malo »Spezije« i »Šerifa« na posudbama?


– Lutao sam po posudbama, ali vratio sam se motiviraniji. Nije to ona ekipa od prije pet godina, puno je mladih igrača, ali uz puno rada može napraviti nešto u Europskoj ligi. Ako ostanemo na okupu, možemo očekivati velike stvari. Recimo, konačno dočekati proljeće u Europi, nakon tri plasmana u skupnu fazu Europske lige. Vidite dokle je dogurao »Red Bull Salzburg«, kojega smo eliminirali ove godine… Ova »Rijeka« ima potencijala. Dečki imaju iskustva u HNL-u, »Rijeka« ja prava prigoda za dokazivanje.


Konkurencija


Pristup protiv »Istre 1961« bio je dobar…?


– Onakav kakav »Rijeka« mora imati u svakoj utakmici. Izgubili smo protiv »Rudeša«, dobili smo dva gola u četiri minute, ali nemojmo podcjenjivati tu momčad. Ako ostanu u ovom sastavu, mogli bi se boriti za vrh ljestvice!


Acosty igra sve bolje, dobili ste konkurenta na desnoj strani?


– Posljednje četiri ili pet utakmica jedan je od najboljih igrača naše momčadi u igri prema naprijed poslije Pavičića. Sretan sam zbog njega, šteta što nije postigao pogodk u prvoj minuti pulske utakmice ili onaj kasnije u drugom poluvremenu. Konkurencija me motivira. Po dva igrača za svaku pozicija idealne su okolnosti za napredovanje, indivdualno odrastanje. Acosty je najbolji primjer. Želim mu da tako nastavi… Bit će prostora i za mene.


Hoće li Heber biti prvi strijelaac HNL-a?


– Hoće, jer ima sve neophodne kvalitete. Ali ne treba se time opterećivati, što manje razmišljao, lakše će zabijati…


»Hajduk« bježi četiri boda u utrci za drugo mjesto?


– U posljednjem kolu na Rujevici igramo s »Hajdukom«. Volio bih da ta utakmica odlučuje o drugoj poziciji. Spektakl za kraj. S pobjedom, naravno.


Nakon »Osijeka« u subotu dolaze dva gostovanja, kod »Dinama« i »Lokomotive«?


– U najtežim utakmicama završnice sezone treba pokazati pravo lice. Spremni smo. Svaka je utakmica sada sudbonosna, nekome za vrh, drugome za ostanak… Jedino »Lokomotiva« igra uz – zadovoljstva. A protiv nas su uvijek dodatno motivirani. Ipak, radimo naporno da bismo bili sve bolji, pokušat ćemo dobiti sve utakmice. »Osijek« je prva prepreka, popravni ispit za devet izgubljenih bodova.