Piše Marko Cvijanović

Život na visokoj nozi: Krle99

Marko Cvijanović

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Foto Duško Marušić / PIXSELL



U iščekivanju uzvratne utakmice između Rijeke i Aberdeena, uoči koje se većina riječkih novinara sa zebnjom u glasu pitala hoće li za domaćine zaigrati prvi golgeter i najveća zvijezda Sam Cosgrove, jedan se mlađahni kolega usudio stasitoga napadača škotske momčadi usporediti s Peterom Crouchom. I istog trenutka dobio »jezikovu juhu«. Cosgrove i Crouch!?


Neukusno u najmanju ruku. Smješnije čak i od čuvena Crouchova odgovora na pitanje što bi bio da nije postao vrhunski nogometaš: »Djevac!«


U redu, dečko se malo zanio, očito dovodeći u kontekst usporedbi visinu dvojice napadača, jednoga (Cosgrove, 192 cm) koji je još uvijek na svom nogometnom početku i drugoga (Crouch, 201 cm) koji je netom okončao bogatu karijeru. O obojici nešto govore i klubovi za koje su igrali, Cosgrove je prije škotskoga prvoligaša Aberdeena branio boje engleskih klubova Wigana (druga liga), Barrowa (peta liga), Chorleyja (šesta liga), North Ferriby Uniteda (šesta liga) i Carlisle Uniteda (četvrta liga), a Crouch bio prvotimac Liverpoola, Tottenhama, Queens Park Rangersa, Portsmoutha, Aston Ville, Norwich Cityja, Southamptona, Stokea, Burnleyja i ostavio dubok trag u engleskoj reprezentaciji za koju je upisao 42 nastupa i postigao 22 gola.




O Crouchevom golgeterskom umijeću najviše će reći YouTube zapisi u nekoliko katergorija, od kojih je najupečatljivija ona o deset najboljih golova svih vremena. Savršen tajming u skoku, minijature na malom prostoru, razorni udarci iz daljine, maestralne škarice… Cosgroveov je opus, naravno, daleko skromniji, ali svejedno na Pittodrieu uživa božanski status, do te mjere da na službenoj internetskoj stranici kluba postoji videozapis njegovih golova pod nazivom »Ballon D’or«, a lozinka za pristup bežičnoj mreži na novinarskoj tribini nosi njegovo prezime i broj na dresu (Cosgrove16)!? Vjerojatno se neće mijenjati niti poslije ispadanja u trećem pretkolu Europske lige od Rijeke, protiv koje Cosgrove u dvije utakmice nije uputio nijedan udarac prema Prskalovim vratima, zbog čega je jedan od stopera Bišćanove momčadi, u neformalnom razgovoru s novinarima poslije uzvratnog susreta u Aberdeenu, kad je trebalo povući paralelu između Cosgrovea i Krstanovića, k’o iz topa ispalio: Krle je za njega doktor nogometa!


Krle je, naravno, visoki napadač Slaven Belupa Ivan Krstanović (196 cm), koji je briljirao u subotnjoj prvenstvenoj pobjedi (3:2) nad Istrom 1961 u Puli. Scena prva: centaršut s lijeve strane, lopta se odbija od glave protivničkog braniča, a na površinu izbija Krstanovićev istančan osjećaj za gol. Prvi udarac vratar brani, ali drugi je put nemoćan. Scena druga: Povratna lopta opet s lijeve strane, Krstanović prati akciju i pored ukopanih protivničkih braniča izvlači se na udarac i iz prve neobranjivo ljevicom trese mrežu u ravni prve vratnice. Scena treća: Najprije savršena kontrola lopte poslije dubinskog proigravanja, a onda minijatura na malom prostoru, prvi lažnjak ljevicom, drugi lažnjak ljevicom pa snažan udarac desnicom. Protivnički vratar uspio je na jedvite jade u gredu odbiti loptu što se u nastavku akcije odbila do Krstanovićeva suigrača koji postiže pobjedonosni pogodak.


Ivan Krstanović postigao je na Drosini dva i obavio glavninu posla uoči trećeg pogotka Slaven Belupa, koji se ove sezone počeo buditi onoga trenutka kad je Krle počeo zabijati golove. Statistika je neumoljiva: tri utakmice, četiri gola i jedna asistencija. Prije Istre 1961, zabio je Rijeci i Hajduku, dogurao do brojke 92 u rubrici golova u HNL-u i učvrstio šesto mjesto na ljestvici najboljih hrvatskih prvoligaških strijelaca svih vremena.


Iako je u svim klubovima za koje je igrao (Posušje, Zagreb, Dinamo, Rijeka, Zadar, Široki, Lokomotiva, Slaven Belupo) ostavio upečatljiv trag, Krstanović ni u jednoj sredini nije bio dovoljno cijenjen, kamoli uživao status zvijezde i dosegnuo razinu Cosgroveove slave u Aberdeenu. Možda zbog toga ne bi bilo loše da već na prvoj sljedećoj utakmici »farmaceuta« na koprivničkom stadionu novinare u press centru dočeka nova lozinka za bežičnu mrežu: Krstanovic99 ili još bolje Krle99. Ivan Krstanović je to u svakom slučaju zaslužio više od Sama Cosgrovea.