Kockasti na okupu

ZLATKO DALIĆ: Rakitić nije fokusiran pa neće doći, tko nije spreman bolje da ni ne dolazi

Hina

Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Razgovarao sam s Rakitićem, Nije riješio svoju situaciju s klubom i nije fokusiran pa neće doći. Umjesto njega pozvao sam Marka Roga - kazao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.



ZAGREB Gostovanjem u Slovačkoj i Azerbajdžanu, hrvatska nogometna reprezentacija nastavlja kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Svjetski doprvaci će u petak, 6. rujna gostovati u Trnavi protiv Slovačke, a tri dana kasnije u Bakuu protiv Azerbajdžana. Hrvatska trenutačno zauzima treće mjesto u skupini sa šest bodova, tri manje od vodeće Mađarske, dok Slovačka na drugoj poziciji također, ima šest bodova. Glavna vijest je da Ivan Rakitić ponovo nije među kandidatima za nastup. Nakon što je utakmicu protiv Walesa propustio zbog ozljede, ovoga puta je otkazao zbog neriješene situacije s klubom.


»Razgovarao sam s Rakitićem, Nije riješio svoju situaciju s klubom i nije fokusiran pa neće doći. Umjesto njega pozvao sam Marka Roga,« kazao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.


Hrvatski strateg nije želio nagađati znači li novo Rakitićevo otkazivanje i zbogom reprezentaciji.




»Nemam vremena razmišljati o njemu, sada moram biti koncentriran na igrače koju su ovdje i ispite koji nam slijede. Nije ga bilo niti protiv Walesa pa smo dobili,« naglasio je hrvatski strateg.


Ponedjeljak je posljednji dana prijelaznog roka i danas bi svoju sudbinu trebali riješiti i Dejan Lovren, te Ante Rebić. Dalić u ovom trenutku ima više problema s »mercatom« nego sa Slovčkom.


»Posljednji je dan prijelaznog roka i to nam je problem. Netko je sretan netko nije, netko još radi na tome. Sigurno da neki igrači nisu bili u fokusu zbog pitanja gdje će nastaviti karijeru. Nije ugodna situacija. Zadnji je dan i ja to razumijem, ali mi moramo biti fokusirani. Ponavljam, tko nije spreman bolje da ne dolazi.«


Dalića ne brine mala minutaža koju ima kapetan Luka Modrić na startu nove sezone.


»Luka nikada nije bio problem. On je naš nositelj igre i kapetan. Možda je i dobro da je preskočio neku utakmicu. Oko njega ništa nije upitno.«


Raduje ga i činjenica što su Tin Jedvaj i Ivan Perišić riješili svoje situacije s klubovima.


“Riješili su svoje situacije i počeli igrati. Važno je da igraju. Pozdravljam odluke igrača da ako nisu standadni promjene klub kako bi igrali.«


Izbornik Dalić se osvrnuo i na našeg idućeg suparnika Slovačku.


»Čekaju nas dva teška gostovanja, na kojima želimo dobar rezultat. Morat ćemo biti maksimalno koncentrirani i uložiti puno energije i truda. Slovačka je nezgodna i jaka, ima tri kvalitetna igrača u veznom redu, ali vjerujem u našu kvalitetu.«


Slovaci su u prva tri kola upisali dvije pobjede (Mađarska, Azerbajdžan) i upisali jedan poraz (Wales).


»Nakon tri kola imaju šest bodova. Inzistirat će na posjedu lopte, igraju s polušpicom Dudom. Najopasniji igrač im je veznjak Zenita Robert Mak. Ne smijemo dozvoliti da nam se dogodio situacija kao protiv Mađarske. Bit će teško, ali mislim da smio kvalitetniji,« skenirao je Dalić naše prve suparnuike.


Okupljanje reprezentacije je u ponedjeljak, a »Vatreni« na put kreću u četvrtak.


»Danas ćemo ima regeneracijski trening jer su neki igrači igrali u nedjelju. Jedine prave treninge imat ćemo u utorak i srijedu, nemamo previše vremena,« zaključio je Dalić.