Man. City vs. Liverpool

Veliki sudar na Etihadu, Klopp protiv Guardiole

Marko Cvijanović

Pep Guardiola (Man. City)/Foto REUTERS

Pep Guardiola (Man. City)/Foto REUTERS

Dan uoči »utakmice svih utakmica« treneri Pep Guardiola i Jürgen Klopp bili su uobičajeno kurtoazni jedan prema drugome, iz Manchestera i Liverpoola sipali su komplimente na račun protivnika. Kao da su se dogovorili. Susret počinje u 21 sat



RIJEKA Večeras na stadionu Etihad Manchester City i Liverpool igraju derbi 21. kola engleske Premierlige, uoči kojega se svi pitaju može li prvenstvo biti odlučeno 17 kola prije kraja. Prvoplasirani Redsi stižu u goste drugoplasiranom Cityju s velikih sedam bodova prednosti. U slučaju pobjede, Liverpool će otići na – »plus deset« u odnosu na najveće rivale. Dan uoči »utakmice svih utakmica« treneri Pep Guardiola i Jürgen Klopp bili su uobičajeno kurtoazni jedan prema drugome, iz Manchestera i Liverpoola sipali su komplimente na račun protivnika. Kao da su se dogovorili.


– Moramo biti najbolji što možemo, puni želje i napaljeni, ali istodobno i svjesni da je Manchester City, po mom mišljenju, još uvijek najbolja momčad na svijetu. To zaista jest moje mišljenje, uzimajući u obzir način na koji igra, sve trofeje koje je osvojio i koje će osvojiti. Ništa se nije promijenilo, samo bodovi ove sezone. City je jaka momčad, s fenomenalnim trenerom. To su činjenice – rekao je Klopp.


Želje i snovi


Istodobno, u Manchesteru Guardiola je ovako zborio o Redsima:




– Ovo je za nas velika prilika smanjiti bodovnu razliku, ali mi smo na ovu utakmicu usredotočeni kao i na svaku drugu. Svi pitaju što ćemo ako izgubimo, a ja kažem da ćemo uložiti maksimum da tu utakmicu pobijedimo. Da se razumijemo, Liverpool je u ovom trenutku najbolja momčad u Europi. Po tome kako igra i kontrolira svaki detalj u svojoj igri. Bt će to veliki izazov za nas – poručio je Guardiola.


Toliko o međusobnim hvalospjevima. Što god rekli treneri, sve će, kao i uvijek, ovisiti o protagonistima na travnjaku. A na travnjaku Etihada susrest će se najbolji napad i najbolja obrana lige. City je u dvadeset utakmica postigao 54, a Liverpool u isto toliko susreta primio samo osam golova. Između ostaloga i zahvaljujući hrvatskom reprezentativcu Dejanu Lovrenu koji igra u sjajnoj formi u paru s Virgilom van Dijkom.


– Naslov prvaka? Ne treba nas to gušiti, ali to je ono što svi želimo i sanjamo. Za to jako, jako naporno radimo. Ponekad na terenu to izgleda lako, kao da nam je to u genima, ali, ali, vjerujte, iza toga stoji puno rada, puno razgovora… – rekao je Lovren, koji će tijekom susreta vjerojatno imati dosta bliskih susreta sa Sergiom Agüerom, koji je itekako svjestan značaja večerašnjeg susreta.


Crni prosinac


– Moramo biti fokusirani na našu igru. Vjerujemo u naš stil igre i da je to ono što će nas voditi do pobjede. Naravno da je u nogometu uvijek sve moguće, ali igrat ćemo kao što uvijek igramo – kaže Agüero.


Iza Cityja je crni prosinac tijekom kojega su »građani« izgubili čak tri utakmice (Chelsea, Crystal Palace, Leicester City). Momčad se vratila pobjedama protiv Southamptona, ali jasno je da bi poraz od Redsa uvelike umanjio izglede Guardioline momčadi u obrani titule i istodobno učvrstio poziciju Liverpoola na putu osvajanja prvog naslova engleskog prvaka od 1990. godine.


– Prosinac nije prošao onako kako smo željeli, zato je ova utakmica s Liverpoolom još važnija. Međutim, uvijek je velika važnost susreta u kojem se sastaju dvije prvoplasirane momčadi u ligi i naravno da ishod ima utjecaj u borbi za naslov prvaka – zaključio je Agüero.


Rezultati 21. kola: Bournemouth – Watford 3:3, Chelsea – Southampton 0:0, Huddersfield Town – Burnley 1:2, West Ham – Brighton & Hove Albion 2:2, Wolverhampton – Crystal Palace 0:2, Newcastle – Manchester United 0:2. Poredak: Liverpool 54, Tottenham 48, Manchester City 47, Chelsea 44, Arsenal 41, Manchester United 38, Leicester City 31…