Komentar Orlanda Rivettija

VAR će ubiti hrvatske zlatne koke

Orlando Rivetti

Rijeka je ove sezone osvajanjem dvostruke krune dala svoj doprinos regularnosti prvenstva. Igrala je toliko dobro da su i suci bili nemoćni... Ante Kulušić naslijedio je Dušana Kukića nakon što je Damir Mišković podnio ostavku na sve dužnosti poslije Vučemilovićeve predstave u Maksimiru (Dinamo – Rijeka 1:1). Ostavku je uvjetovao promjenama u sudačkoj organizaciji, jer Vučemilovićevo je drugo poluvrijeme bilo »oružana pljačka« sa zviždaljkom.



Svatko ima svoju cijenu, a najtužniji je trenutak kada je i – saznate! Prodate dušu vragu. Jedino ako niste Luka Modrić pa kao dar zahvalnosti od Zdravka Mamića dobijete hrvatsku reprezentaciju. Možete mijenjati izbornike, razbijati okove discipline, određivati tko treba igrati… Sjećate se Nike Kovača?


Luka je hrvatski nogometni genije, od njega očekujemo da nas odvede do Ćirina »francuskog postolja« u Rusiji iduće godine. Preuzme odgovornost za svoja »djela«. Real Madrid i tri europske krune su »posao«, reprezentacija bi trebala biti ono što igrači i izbornik Čačić nazivaju – domoljubljem. U očekivanju nastavka osječke farse, »procesa stoljeća«, raspleta suđenja Zdravku Mamiću, nogometna mišolovka USKOK-a, ona Brodsko-posavske županije je opet puna kokošara.


Na popisu su 22 imena, tu su povjerenik za suđenje, izbornik vojne reprezentacije, suci, treneri… U septičku su jamu upali za sitniš od nekoliko stotinu kuna. Do 3.000! Navijači Hajduka su se prisjetili Širića i Djedovića, zapitali su se torcidaši kome su Osječani dijelili božićnice za pošteno suđenje. Neki su još u sustavu i neometano sude prvoligaške utakmice. Bilo bi zanimljivo saznati tko je od klubova izvukao deblji kraj, odnosno koje je utakmice Hajduk dobio pošteno!




Rijeka je ove sezone osvajanjem dvostruke krune dala svoj doprinos regularnosti prvenstva. Igrala je toliko dobro da su i suci bili nemoćni… Ante Kulušić naslijedio je Dušana Kukića nakon što je Damir Mišković podnio ostavku na sve dužnosti poslije Vučemilovićeve predstave u Maksimiru (Dinamo – Rijeka 1:1). Ostavku je uvjetovao promjenama u sudačkoj organizaciji, jer Vučemilovićevo je drugo poluvrijeme bilo »oružana pljačka« sa zviždaljkom.


Isti je sudac na oproštaju sudio i finale Kupa u Varaždinu. Rijeka je još jednom razoružala Dinamo i Vučemilovića. Čovjek je, međutim, već dan ranije na sastanku Izvršnog odbora HNS-a, Šukerovoj vladi, imenovan za člana Komisije za suce IO HNS-a, predsjednika Ante Kulušića, dok su ostali članovi Domagoj Vučkov i Darko Cvitković. Određene su liste, traži se novi povjerenik za suce… Puno je ovnova na brvnu, nezadovoljnika stanjem u sudačkoj organizaciji, čeka se sastanak Šukerove vlade, 5. srpnja. Bit će, vjerujte, kako »Tata kaže«! Jer, »ovaj ste film gledali jednom i nikad više«. Dovoljno je pogledati listu – kontrolora!


VAR (video assistent referee) ili video tehnologija puno će toga promijeniti jednog dana u »sudačkom svijetu«. Šest je sudačkih odluka primijenjeno u dosadašnjem tijeku Kupa Konfederacije, ali je posljednja bila »hrvatska specijalnost«. Bit će predmet rasprave šefa FIFA-inih sudaca, Švicarca Massima Busaccae. Da se u utakmicama Lige prvaka primjenjuje VAR, Real Madrid ne bi bio prvak Europe, jer zabio je tri gola iz zaleđa.


U Rusiji je 9 od 36 sudaca bez zviždaljke i zastavice, koriste mikrofone i slušalice. Po dvojica u jednoj stadonskoj sobi gledaju utakmice, zaduženi za regularnost, ispravljanje pogreške suca na terenu. Kada sudac pokaže »pravokutnik« nastaje panika na terenu. Pepeu je poništen gol protiv Meksika…


Ali tehnologija je zakazala u susretu Čile – Portugal, kada je Fonte u 119. minuti skrivio kazneni udarac. Bravo je obranio tri jedanaesterca i spasio suca Faghanija iz Irana i – VAR. VAR se »automatski« aktivira u četiri slučaja, nije sudac taj koji traži pomoć tehnologije. Četiri su slučaja – zaleđe i prekršaji kod gola, kazneni udarci, crveni kartoni i zamjena identitata pri dodjeli kartona.


Zanemarimo li grešku na štetu Čilea, VAR je čudesna tehnologija koja će razoružati sve trenere. Naglasak je na onima koji za svoje poraze traže alibi u sudačkim odlukama…


Bez obzira na to što i u slučaju vAR-a, odlučuje čovjek, ali nakon pregleda snimke iz svih kutova, bit će to revolucija. Iduće godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Englezi će u svojem prvenstvu krenuti najranije od sezone 2018./19., a Hrvatska? Sigurno se to neće dogoditi tako brzo. Ali, barem ima nade da će jednog dana u HNL-u i ostalim ligama nestati – kokošari. VAR će jednostavno oduzeti moć sucima i  u isto ih vrijeme osloboditi jarma naredbodavaca.