Milijardu eura

Tko može platiti Cristiana Ronalda? Predsjednik Reala ima pakleni plan…

Marko Cvijanović

Real odbija udvostručiti plaću slavnom Portugalcu koji se sprema otići. Odšteta milijardu eura, plus više od četrdeset milijuna eura godišnje za velikog igrača, ali i igrača koji će 5. veljače navršiti 33 godine



Sve je do brojki. A one kažu: Cristiano Ronaldo godišnje u »Real Madridu« zarađuje 21 milijun eura i od kluba traži novi ugovor sa dvostruko većim primanjima. Predsjednik Florentino Perez u ovom trenutku ne pokazuje interes prihvatiti Ronaldove zahtjeve. Pritom nije riječ o bahatosti slavnoga portugalskoga napadača. Više do ponosa. I opet, do brojki! Cristiano Ronaldo je, naime, tek na trećem mjestu nogometaša s najvećim primanjima na svijetu. Iza rivala Lionela Messija i Neymara. Messi je u studenome produljio ugovor s »Barcelonom« temeljem kojega godišnje zarađuje 54, a Neymar u kolovozu potpisao novi ugovor s PSG-om koji mu jamči 37 milijuna eura.


Cristiano Ronaldo posljednji je put produljio ugovor s »Realom« u studenome 2016. godine, isti istječe tek 2021. godine, ali sve je izvjesnije da ga neće odraditi do kraja. Ronaldov agent Jorge Mendes pustio je glas u »lojalnom« španjolskom dnevniku »As«:



54.000.000 € Messi




37.000.000  € Neymar


21.000.000  € Ronaldo



Zeleno svjetlo


– Cristiano želi otići iz »Reala« i »Manchester United« je njegov prioritet. Osjeća se prevaren neispunjenim obećanjem o obnavljanju njegova ugovora. Već se povjerio nekim prijateljima da ovo ljetno napušta Madrid – poručio je Mendes, a neke nedavne Cristianove izjave uklapaju se u zajedničku strategiju.


– Želim ostati u »Realu«, ali tražim određenu reakciju kluba da bih shvatio da me žele zadržati, ali oni stalno govore sutra, sutra… – poručio je Portugalac.


Sve, dakle, ukazuje da je Mendes dobio zeleno svjetlo od Pereza za prodaju Cristiana Ronalda koji se smatra najboljim nogometašem na svijetu i neshvatljivo mu je da njegov vječiti rival Messi zarađuje skoro troduplo više novaca. Naravno da Ronaldu ne nedostaje novaca, u ovom slučaju stvar je statusa i principa. Dakle, prodaja. Ima jedan veliki »ali«, a tiče se – kupca. Pogotovo uzme li se u obzir klauzula u važećem ugovoru s »Realom« u vidu odštete koja iznosi ni više, ni manje nego milijardu eura! Tko to može platiti?


Puno opcija


Možda »Manchester United«, pogotovo u kontekstu zadnjih špekulacija o Ronaldovom povratku na Old Trafford, mogu i neki kineski klubovi, »Manchester City« uz svakom slučaju, ali i PSG. Pogotovo kroz prizmu dugogodišnje »utopističke« Perezove želje za Neymarom… Dakle, odšteta milijardu eura, plus više od četrdeset milijuna eura godišnje za velikog igrača, ali i igrača koji će 5. veljače navršiti 33 godine.


U svakom slučaju puno je opcija. »Real« već izvjesno vrijeme pokušava dovesti jednog klasnog napadača, a u tom kontekstu najspominjaniji su Harry Kane (Tottenham), Robert Lewandowski (Bayern) i Mauro Icardi (Inter). Florentino Perez navodno ima novi plan: najprije s »Realom« eliminirati PSG u osmini finala Lige prvaka, a onda »trampa« Cristiano Ronaldo/Neymar. U ovom se trenutku čini nemogućom misijom, ali… Nikad ne reci nikad. Katkad ipak nije sve u novcu… Ili ipak jest?