Popuna Druge lige

Rijeka II postaje drugoligaš? Drugoj momčadi “bijelih” ponuđen plasman u viši rang

Ivan Volarić

Budući da nitko od slavonskih klubova nije dobio licencu ili iskazao interes za promocijom, a od dalmatinskih klubova jedino »Šibenik« ispunjava uvjete, otvara se mogućnost popunjavanja lige momčadima iz Treće HNL – zapad



RIJEKA » Stvar još nije službena, ali nogometni kuloari nude zanimljivu priču: grad Rijeka mogao bi ponovo pored jedinog prvoligaša dobiti i drugoligaša! Ne zahvaljujući usponu kluba s Krimeje, koji osim stadiona baštini povijest nekadašnjeg drugoligaša »Orijenta«, iako je formalno riječ o potpuno novom klubu, već drugoj momčadi »Rijeke« kojoj je ponuđena mogućnost plasmana u viši rang iako neće zaključiti trećeligašku sezonu na prvom mjestu.


Naime, zamišljeni ustroj natjecanja predviđa odlazak tri trećeligaška prvaka u Drugu HNL, no budući da nitko od slavonskih klubova nije dobio licencu ili iskazao interes za promocijom, a od dalmatinskih klubova jedino »Šibenik« ispunjava uvjete, otvara se mogućnost popunjavanja lige momčadima iz Treće HNL – zapad gdje odgovarajuće licence imaju samo druge momčadi »Dinama« i »Rijeke«.


Druga momčad »Rijeke« tri kola prije kraja zaostaje bod za drugoplasiranom »Dubravom« i sigurno će prvenstvo završiti u samom vrhu, čime postaje legitimni kandidat za ulazak u Drugu HNL gdje će iduće sezone sigurno igrati druga momčad »Dinama«. Na Kantridi još nisu zauzeli službeni stav po tom pitanju jer nisu ni dobili službeni upit.




Osim toga, jasno je da bi plasman u Drugu HNL značio i da se momčad mora ojačati s nekoliko iskusnijih igrača, što bi s druge strane zatvorilo prostor mladim igračima koje na Kantridi misle promovirati iduće sezone. Treća HNL je možda za te mlade igrače, dojučerašnje juniore, ipak malo pogođeniji rang natjecanja. Opet, Druga HNL je ozbiljnije natjecanje koje će sigurno donijeti veći poticaj za igrače od kojih se očekuje da uskoče u prvu momčad »Rijeke«, tim više što će dio njih možda imati prilike dokazati se u trećeligaškom natjecanju, ali u dresovima »Krka«, »Opatije« ili »Lošinja«. Te tri momčadi vode utrku za prva dva mjesta u Četvrtoj MNL – zapad, koja vode u viši rang natjecanja. Neće sve naravno ovisiti samo o sportskom rezultatu, već i tome tko će od tih klubova ispuniti uvjete za dobivanje trećeligaške licence.


   – Klubovi su upoznati s tim što moraju ispuniti da bi dobili licence za nastup u Trećoj HNL. U Opatiji je problem kvalitete travnjaka, na Krku se mora ograditi igralište, te natkriti 300 sjedećih mjesta. Isti problem je i na Lošinju gdje se pritom moraju urediti i svlačionice. Sve su to zahvati koji moraju biti gotovi kada HNS-ova komisija dođe u inspekciju. Vjerujem da su u klubovima svjesni te činjenice, šteta bi bilo da zbog licence izgube pravo na promociju u viši rang natjecanja – upozorava Branko Kajfeš, povjerenik za natjecanje MŽNL-a Rijeka.