In memoriam

Preminuo Bruno Veselica, jedan od najvećih riječkih golgetera svih vremena

Ivan Volarić

Bruno Veselica

Bruno Veselica

Bijela devetka, igrač koji je s 83 pogotka, još uvijek drugi na vječnoj klupskoj ljestvici strijelaca iza pokojnog, svojega bivšeg suigrača, a kasnije trenera - Stojana Osojnaka



RIJEKA U dobra spominjanja u 82. godini otišao je Bruno Veselica – »Brunić«, jedan od najvećih golgetera što ga je riječki nogomet ikada imao. Bijela devetka, igrač koji je s 83 pogotka, još uvijek drugi na vječnoj klupskoj ljestvici strijelaca iza pokojnog, svojega bivšeg suigrača, a kasnije trenera – Stojana Osojnaka. Među deset je najboljih klupskih strijelaca kada se računaju samo prvoligaški pogoci.


Veselica je 1936. godine rođen u Labinu. Na Kantridu je došao 1953. godine nakon što je sa 14 godina debitirao za seniore Rudara. Rijeka je tada bila republički ligaš, a Veselica je već na turneji po Siriji pokazao da se na njega Rijeka može osloniti. Nastupao je i za juniore Rijeke na Kvarnerskoj rivijeri, a već u prvim nastupima za seniore upisao se u strijelce. U veljači 1955. godine zabio je dva pogotka ondašnjem prvaku države Partizani, a Rijeka ostala neporažena u toj utakmici. Kako navodi Marinko Lazzarich, autor klupske monografije »Kantrida bijelih snova« Veselica je bio: jednostavan, brz i prodoran kao šilo. Već prve sezone je postao prvi klupski strijelac, a ubrzo je, po povratku Rijeke u Prvu ligu, i na velikoj sceni pokazao da je moderan centarfor i veliki golgeter. Bijeli su tada raspolagali paklenim napadom: Lukarić, Zadel, Veselica, Naumović i Medle. Imena koja izazivaju stilno strahopoštovanje i divljenje među onima koji su imali tu privilegiju vidjeti uživo jednu od najboljih momčadi Rijeke svih vremena. Bila je dvaput četvrta u ligi bivše države…


»U Veseličinom nogometu nije bilo nepotrebnog filozofiranja, Trk, strelovita promjena pravca kretanja, vješto obilaženje svog čuvara, strelovit udarac. I mreža suparnička se tresla. Nemilosrdni strijelac bio je predobar čovjek: kada bi ga protivnik faulirao znao se okrenuti i ispričati!?«, napisao je svojevremeno doajen riječkoga sportskoga novinarstva Mišo Cvijanović.




U sezoni 1963./64. bio je najbolji strijelac momčadi Rijeke koja je dala čak sedam reprezentativaca. Bruno je zabio i prvi europski pogodak Rijeke u porazu (1962.) u Oberhausenu od Rot Weissa (4:3) u Rappan kupu.


Dres Rijeke nosio je od 1954. do 1964. godine, a karijeru je zaključio u dresu Olimpije nakon ozljede ligamenata koljena. Posljednji ispraćaj pokojnog Veselice je ovoga četvrtka u 14 sati na Kozali.