Na poticaj premijera

Predsjednik Bugarskog nogometnog saveza podnio ostavku zbog “prevelikih napetosti”

Hina

Borislav Mihajlov/Foto REUTERS

Borislav Mihajlov/Foto REUTERS

Zbog rasizma u Sofiji u utorak je reagirao i predsjednik UEFE Aleksandar Čeferin, koji je pozvao vlade da pomognu nacionalnim savezima u borbi protiv rasizma



SOFIJA Predsjednik Nogometnog saveza Bugarske Borislav Mihajlov podnio je u utorak ostavku i to samo nekoliko sati nakon što je ostavku od njega zatražio bugarski premijer Bojko Borisov. Bugarski savez je objavio da se Mihajlov povlači zbog “prevelikih napetosti koje štete bugarskom nogometu” nakon katastrofalnog poraza u kvalifikacijama EURA 2020. od Engleske (0-6) pri čemu su reprezentativci Engleske rasistički vrijeđani. 


Jedan dio navijača na stadionu Vasil-Levski u Sofiji vrijeđao je tamnopute reprezentativce Engleske Tyrona Mingsa, Marcusa Rashforda i Raheema Sterlinga. U ponedjeljak Mihajlov nije reagirao na poraz niti je osudio rasističke ispade ni nacističke pozdrave bugarskih navijača, a stadion je napustio prije kraja utakmice, a u utorak je ipak dao ostavku nakon što je reagirao premijer Borisov.


– Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju s ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti – napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske vlade Borisov. On je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog “sramotnog poraza” dok Mihajlov ne podnese ostavku, koju nije morao dugo čekati.




Od dolaska Mihajlova na čelo Bugarskog saveza 2005. godine reprezentacija se nije plasirala ni na jedno veliko natjecanje.


Zbog rasizma u Sofiji u utorak je reagirao i predsjednik UEFE Aleksandar Čeferin, koji je pozvao vlade da pomognu nacionalnim savezima u borbi protiv rasizma. 


– Nogometni savezi ne mogu sami riješiti problem rasizma. Vlade europskih država moraju učiniti više na tom polju i samo zajednički možemo postići napredak – kazao je Čeferin.