Nogometni preustroj

Poznato tek sedam trećeligaša, traže se još najmanje tri kandidata

Ivan Volarić

Ivan Peraić/Foto Arhiva NL

Ivan Peraić/Foto Arhiva NL

Dogovoreno je da se pokuša na razini triju županijskih saveza pronaći još tri kandidata za Treću HNL. Čekaju se odgovori Nehaja, Vinodola, Crikvenice i Buja - kaže Ivan Peraić



RIJEKA Uoči Tijelova zasjedao je Izvršni odbor Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije, a dugogodišnji tajnik Saveza Ivan Peraić izvjestio o značajnom investicijskom ciklusu kojega su ŽNS i Središte Rijeka pokrenuli zahvaljujući namjenskim sredstvima HNS-a.


– Središte Rijeka na raspolaganje je dobilo tri milijuna kuna. NS Primorsko-goranske i Istarske po 1,2 milijuna kuna, a NS Ličko-senjske 600 tisuća kuna. Dakle, riječ o sredstvima koja će se upotrijebiti za uređenje nogometne infrastrukture. U našoj Županiji na natječaj se javilo 17 klubova. Sredstva će biti iskorištena za zamjenu starih čeličnih golova aluminijskim, te za nabavku novih kučica za pričuvne igrače. Osim toga sufinancirat ćemo s tim sredstvima izgradnju sustava za navodnjavanje na igralištima Grobničana, Crikvenice, Rječine i Klane – objašnjava Peraić.


Novi preustroj


Posebna priča je novi ustroj natjecanja na razini Središta Rijeka. Najnovijom reorganizacijom potrebno je oformiti Treću i Četvrtu ligu na razini triju županija. Treća HNL bi trebala brojati maksimalno 14, a minimalno 10 klubova, no za sada je potvrđeno, uzevši u obzir uvjete, sudjelovanje sedam klubova: Opatije, Krka, Grobničana, Jadrana, Novigrada, Pazinke i Rudara.




– Dogovoreno je da se pokuša na razini triju županijskih saveza pronaći još tri kandidata. Čekaju se odgovori Nehaja, Vinodola, Crikvenice i Buja… Nadamo se pronaći tri kluba da do 26. lipnja, kada je zakazan sastanak Natjecateljske komisije, dobijemo jasnu sliku i barem deset klubova koji će početi natjecanje – objašnjava Peraić i dodaje kako je stav Središta Rijeka da se ne podrži najnoviji prijedlog preustroja trećeligaškog natjecanja. 


– Našim klubovima ne bi odgovarale dvije skupine Treće HNL gdje bi igrali zajedno s klubovima iz Dalmacija zbog velikih troškova putovanja. Nadamo se da će postojeći sustav ostati na snazi barem dvije sezone, a da će se onda pronaći najbolji model – smatra Peraić.


OŠK nema uvjete


Četvrtoligaško natjecanje na razini Središta Rijeka također je u fazi formiranja, a sve ovisi o tome koji će klubovi igrati u Trećoj HNL. Deset dosadašnjih četvrtoligaša je sigurno, traže se još četiri kluba. Gospić, Žminj, Medulin, Veli Vrh i dva primorska kandidata su u kombinacijama.


– Županijski prvak OŠK je otpao jer nema uvjete za razliku od Kraljevice. I Lokomotiva svojim plasmanom može napredovati, ali ne znam gdje bi igrali domaće utakmice – govori Peraić.


IO ŽNS-a pozabavio se i formatom Kup natjecanja, odnosno njegovim završnim dijelom.


– Zaključili smo da će se ubuduće na ždrijeb finala pozvati predstavnici klubova koji će imati dvije mogućnosti. Jedna je da se igraju dvije utakmice na njihovim igralištima, a ždrijebom odredi domaćinstvo. Druga je da se ždrijebom odredi domaćin jedne finalne utakmice pa će onaj tko ima sreće uživati prednost domaćeg terena. Imamo poteškoće s organizacijom utakmica na Rujevici. Svi bi htjeli naplatiti ulaznice, a nitko se ne želi prihvatiti organizacije i troškova – rekao je Peraić.