SP u Rusiji

Pomoć sucima u donošenju važnih odluka: Vijeće FIFA-e odobrilo korištenje VAR-a

Hina

foto Reuters

foto Reuters



Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino u petak je nakon sjednice Vijeća krovne nogometne organizacije u Bogoti izjavio kako će se na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji (14. lipnja – 15. srpnja) koristiti video sustav (VAR) koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka.


“Imat ćemo prvo Svjetsko prvenstvo s VAR-om. On je bio usvojen i odobren i jako smo sretni zbog te odluke. ovo je povijesna odluka”, izjavio je Infantino.


Prije dva tjedna je Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) donio odluku prema kojoj dopušta VAR koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka na utakmicama Svjetskog prvenstva u Rusiji ove godine, dok su iz FIFA-e još ranije objavili kako će se VAR koristiti na SP u Rusiji ako to dopusti IFAB. Sada je odluka o njegovu korištenju postala službena.




VAR se od ove sezone koristi u njemačkom i talijanskom prvenstvu te u engleskom FA Kupu, a usprkos nekim negativnim mišljenjima predsjednik FIFA-e je ukazao na prednosti donošenja odluka nakon pregledavanja snimke.


“Broj pogrešaka na utakmicama u kojima je VAR korišten je daleko manja. Nijem moguće da u 2018. godinisvi na stadionu i gledatelji u svojim domovima znaju kako je sudac donio pogrešnu odluku, a da jedini koji to ne zna bude upravo on sam”, dodao je Infantino. 


Prema IFAB-ovu protokolu, VAR će se moći koristiti samo u četiri ključna slučaja: provjeri pogodaka, dosuđivanju kaznenih udaraca, dodjeljivanju izravnih crvenih kartona i zamjeni identiteta.


Školovani sudac imat će pristup video monitoru i bit će u stalnom kontaktu s glavnim sucem. Ukoliko primijeti “jasnu i očitu” pogrešku, tada će se incident moći pogledati i odluka se promijeniti.


Uvođenje VAR-a bio je jedan od glavnih projekata predsjednika FIFA-e Giannija Infantina otkako je došao na tu dužnost u veljači 2016. godine.