ZANIMLJIVA PRIČA

POVRATAK OTPISANIH: Na Krimeji će se iduće sezone ponovo igrati trećeligaški nogomet!

Ivan Volarić

Saša Matijaš trebao bi uskoro postati novi predsjednik Orijenta 1919/I. TOMIĆ

Saša Matijaš trebao bi uskoro postati novi predsjednik Orijenta 1919/I. TOMIĆ

Izvršni odbor HNS-a potvrdio je da će u Trećoj HNL zapad iduće sezone igrati 18 klubova čime su otklonjene sve dvojbe oko ulaska nogometaša Orijenta 1919 u viši rang



RIJEKA Saša Matijaš, poznati riječki poduzetnik, koji je svoje poslovno carstvo izgradio u Njemačkoj, mjesecima već ozbiljno radi na preuzimanju čelne funkcije u redovima Orijenta 1919. Nekadašnji kandidat za funkciju predsjednika Rijeke (nakon odstupanja Ivana Vanje Frančiškovića) ozbiljno je prionuo poslu do te mjere da je novi čelnik “crvenih” (uskoro bi se trebala držati izborna Skupština kluba) bio u Moskvi na finalu SP-a i odradio niz razgovora s čelnim ljudima HNS-a koji su po povratku u Hrvatsku sazvali Izvršni odbor i donijeli odluku o konačnom ustroju Treće HNL – zapad. Ona će i iduće sezone brojati 18 klubova, a u tom društvo svoje mjesto dobio je i Orijent 1919. Da ne bi bilo zabune, “crveni” s Krimeje su plasman u viši rang zavrijedili na terenu, drugim mjestom u Četvrtoj ligi, no uslijed činjenice da nitko od prošlogodišnjih trećeligaša nije želio u Drugu HNL pojavio se problem s ustrojom lige. Sve špekulacije prekinuli su članovi IO-a. Orijent 1919 se tako polako vraća na staze stare slave, a nova Uprava s ambicioznim predsjednikom sluti da bi se osim na zapadnom dijelu grada i na istočnoj obali Rječine mogla uskoro dogoditi zanimljiva nogometna priča. Koliko zanimljiva bit će jasnije nakon što u idućih deset dana Matijaš izloži svoje planove.


U svakom slučaju Treća HNL zapad mogla bi biti itekako zanimljiva iz kuta nogometnih kibica u Rijeci i okolici. Naime, pored Matijaša tradicionalno visoke ambicije gradi Bogolinova Opatija, a ne treba zanemariti ni financijski sređeni i stabilni Krk. Sve to jamstvo su da bi Primorsko-goranska županija mogla uskoro ponovo dobiti barem stabilnog drugoligaša, ako ne i prvoligaša što je svojevremeno imala u Orijentu i Pomorcu.





Inače, osim s trećeligaškim sazivom Izvršni odbor HNS-a pozabavio se i pitanjem povjerenika za suđenje u Prvoj HNL. Tu funkciju će umjesto Igora Pristovnika obnašati Alen Gerek.